Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mångfaldiga FM-medaljören Mikael Westö från Vasa tar över stavhopparherrarna: "I landslaget måste man sikta på framgång i stortävlingar"

Tränare Mikael Westö och stavhoppare Mikko Paavola
Bildtext Vasaborna tränaren Mikael Westö och stavhopparen Mikko Paavola samarbetar i och utanför landslaget.
Bild: SUL / Daniel Byskata

När Mikael Westö blev grenchef för stavherrarna var det inte mycket som ändrade i vardagen då han redan tränade några av topparna. Däremot inledde landslaget lägerverksamhet igen efter coronaåren.

Vasabon Mikael Westö är ny grenansvarig för Finlands herrar i stavhopp.

Westö fungerar också som personlig tränare för några av de främsta hopparna i landet: Jere Keskinen, Albin Lundberg och Mikko Paavola samt på damsidan Sofia Westerlund.

– Det nya uppdraget påverkar inte min vardag så mycket, jag har ju varit involverad i stavhoppet sedan länge. Den största förändringen är att vi sparkar i gång lägerverksamheten igen. Det har vi inte haft på några år, åtminstone inte under coronatiden, säger Mikael Westö till Yle Sporten.

Laget har redan varit på det första lägret.

– Grovjobbet i vardagen görs på hemorten. På lägren vill vi ge nya infallsvinklar åt dem som vi inte träffar så ofta. Vi hoppas att det blir tilläggsvärdet av lägren, säger han.

Stortävlingarna är målet

Den nya grenansvariga ser gärna att Finland klarar sig i stortävlingar också på herrsidan.

– Det är klart att internationell framgång är målsättningen med landslaget: finalplatser och medalj. Det ska vara möjligt att nå framgång i alla stortävlingar. Wilma Murto visade framfötterna med sitt EM-guld i somras, säger Westö.

– Våra topphoppare på herrsidan är ett bra gäng. Det behövs bra träningsår för att få fina framgångar och vi siktar på det. Man kan inte inte förvänta sig att man får medalj, men man ska sikta på det. I toppidrott kan man inte ta något för givet.

Ett av de främsta namnen inom finländsk stavhoppning för tillfället är Vasabon Mikko Paavola, som i somras missade EM på grund av skada.

Nio FM-medaljer på utebanor

Mikael Westö är fortfarande också själv med på tävlingarna ibland. Hans personbästa är 550 som han hoppade år 2008. Även under sommarens säsong lyckades han nå 5 meter – som första 40-åriga finländare.

– Det går nog mest på gammal ånga. ibland tränar man mer och ibland mindre. Det viktigaste är de egna adepterna och barnen, sedan gör man det man orkar, beskriver Westö. Vid sommarens Kalevaspel i Joensuu tog han åttonde plats i herrserien med resultatet 465.

Adepterna Keskinen (525) och Lundberg (515) tog silver respektive brons i tävlingen som vanns av Urho Kujanpää.

Westös egna glansdagar inföll under 2000- och 2010-talen. I Kalevaspelen vann han fyra FM-silver och fem brons, vid inomhus-FM ett silver och tre brons.

Harmar det att guldet uteblev?

– Visst har det harmat. Det var ändå hyfsat nära ett par gånger, medger han.

Övriga topphoppare på nationell nivå under samma år var Matti Mononen, Eemeli Salomäki och Jere Bergius.

– Nog hade vi förhoppningar om framgång. Men kunskapen om träning var inte på tillräcklig nivå, åtminstone inte för egen del. Vi hade snabba och starka hoppare, men tajmingen med staven var inte tillräcklig för internationell nivå.

Just tajming är något som Westö vill betona för sina adepter.

– Man ska komma med så hög hastighet som möjligt till gropen, för att sedan överföra hastigheten till redskapet och själva hoppet.

Företag och familjeliv

Utöver tränaruppdraget är Mikael Westö dessutom aktiv inom sin egen firma som verkar inom idrottsbranchen genom massage och redskap.

– Min främsta strävan är att kunna vara tränare på heltid, men ekonomiskt är det inte så lätt. Har alltså en firma för att lättare få det att gå ihop.

Yle Sporten når Mikael Westö på kvällen efter att hans 2- och 5-åriga barn gått och lagt sig.

– Man kan ju säga att de är med i idrotten då de slår kullerbyttor här på golvet. De kommer med på träningarna men blir inte tvingade till idrotten. Men då man ser på stavhoppsvideon vid matbordet så blir de kanske hjärntvättade, avslutar Mikael Westö och småskrattar.

Diskussion om artikeln