Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

AP: Rysk robot dödade två i Polen – Pentagon ”medveten om rapporter i media”, Ryssland avvisar påståenden som ”avsiktlig provokation”

Uppdaterad 15.11.2022 23:02.
Karta med Polens och Ukrainas gräns.
Bildtext Explosionen skedde i byn Przewodów i östra Polen.

Två människor har dött i en explosion på den polska sidan om gränsen till Ukraina och det förekommer obekräftade uppgifter om att explosionen skulle ha orsakats av en rysk robot. Polens ledning har kallats till krismöte.

Två människor har dött i en explosion i byn Przewodów nära gränsen till Ukraina. Det uppger den lokala polska räddningstjänsten. På plats i byn finns också militärpersonal för att utreda vad som har hänt.

Polska medier rapporterade att explosionen skulle ha orsakats av att en eller två ryska robotar skulle ha landat på den polska sidan om den polsk-ukrainska gränsen och nyhetsbyrån AP uppgav att en högt uppsatt amerikansk underrättelsetjänsteman skulle ha bekräftat uppgifterna.

Senare på tisdagskvällen meddelade det amerikanska försvarsministeriet Pentagon att man inte kan bekräfta uppgifterna.

Provokation eller eskalering?

Det ryska försvarsministeriet avvisar uppgifterna i polska medier om att ryska robotar skulle ha träffat polskt territorium. Enligt Ryssland är det frågan om en ”avsiktlig provokation” i avsikt att trappa upp läget.

Ryssland har inte gjort några ”angrepp mot mål nära den ukrainsk-polska gränsen”, uppger ministeriet, och det som har hänt ”har inget med ryska vapen att göra”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver händelsen som en ”betydande eskalering” av konflikten.

I sitt videotal på tisdagskvällen sa Zelenskyj att ”ryska robotar träffade Polen” utan att presentera bevis för påståendet.

– Ju längre Ryssland känner sig kunna agera ostraffat, desto fler hot riktas mot alla inom räckhåll för ryska robotar. Att skjuta robotar mot Natos territorium! Det här är en rysk robotattack mot den kollektiva tryggheten! Det är en mycket betydande eskalering, sa han.

Vita huset: Samarbete för att samla mer information

Vita huset meddelar att man samarbetar med Natolandet Polen för att samla mer information om vad som har hänt.

Försvarsministeriet Pentagon uppger att USA inte kan bekräfta uppgifterna om att ryska robotar skulle ha träffat mål i Polen.

– Vi är medvetna om uppgifterna i media om att två ryska robotar ska ha träffat en plats i Polen nära gränsen till Ukraina. Jag kan säga att vi inte har någon information i det här skedet som bekräftar de uppgifterna och vi håller på och utreder det, sa brigadgeneral Patrick Ryder vid en pressträff i Washington på tisdagskvällen finsk tid.

Även Nato uppges utreda vad som har hänt i Przewodów.

EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att han samlar in informaton om situationen i Polen.

Natoländerna står enade

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har kallat samman landets säkerhetsråd.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki talar i en mikrofon.
Bildtext Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Bild: Tytus Zmijewski/EPA-EFE/All Over Press

Estlands utrikesministerium kommenterade tisdagskvällens händelse på Twitter: ”De senaste nyheterna från Polen är oroväckande. Vi står i nära kontakt med Polen och andra allierade. Estland är redo att försvara varje tum av Natos territorium. Vi står i full solidaritet med vår nära allerade Polen.”

Lettlands vice premiärminister Artis Pabriks försäkrade också på tisdagskvällen att Lettland står med sina Polska vänner, men anklagade också direkt Ryssland för det skedda:

”Den brottsliga ryska regimen har inte bara skjutit robotar mot civila i Ukraina utan också så de landat på Natos territorium i Polen,” skriver Pabriks på Twitter.

Som en följd av uppgifterna om ett eventuellt ryskt anfall mot ett Natoland har också Ungerns premiärminister Viktor Orbán sammankallat sitt lands försvarsråd.

För Finlands del har president Sauli Niinistö meddelat att det är av största vikt att få noggrann och bekräftad information. Efter det kan man enligt presidenten dra slutsatser. Också statsminister Sanna Marin (SDP) vill ha mera information om händelserna.


”Explosion vid en sädestork”

Exakt vad som har hänt är tillsvidare oklart.

Enligt den lokala polska räddningstjänsten har två personer mist livet i en explosion i byn Przewodów i östra Polen. Byn ligger nära gränsen till Ukraina, norr om den ukrainska storstaden Lviv.

– Brandmän är på plats. Det är inte klart vad som har hänt, uppger brandmannen Lukasz Kucy till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter i polska medier ska explosionen ha ägt rum vid en sädestork och en traktor ska också ha förstörts.

Enligt Reuters har den polska radiostationen ZET på tisdagen rapporterat att två ryska robotar ska ha kommit ur kurs och dödat två människor i Przewodów, utan att ge närmare information.

Ryssland avfyrade ett hundratal robotar mot Ukraina under tisdagen.

Källa: AP, Reuters, AFP