Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uppgifter tyder på att det var en ukrainsk robot som slog ned i Polen av misstag – det här vet vi nu

Uppdaterad 16.11.2022 16:08.
Så här såg det ut i den polska byn efter tisdagens robotnedslag. - Spela upp på Arenan

Kriget i Ukraina har för första gången spillt över Natos östra gräns. Preliminära uppgifter tyder på att det var en ukrainsk luftvärnsrobot som slog ned i byn Przewodów i Polen på tisdagskvällen, inte en rysk.

Enligt Nato och Polen, som ansvarar för utredningen av händelserna, var roboten rysktillverkad. Polens president Andrzej Duda säger att inget tyder på att roboten avfyrats av Ryssland.

– Vi har inga bevis på att den avfyrades av Ryssland. Det är mycket sannolikt att roboten avfyrats av ukrainska luftförsvaret, säger Duda.

Duda säger också att inget pekar på att det här skulle ha varit en avsiktlig attack mot Polen, utan att det handlar om en ”beklaglig olycka”.

Duda får medhåll av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Stoltenberg säger också att inget tyder på att Ryssland planerar en attack mot Nato.

– Explosionen har troligtvis orsakats av en ukrainsk luftvärnsrobot, men explosionen är inte Ukrainas fel. Ryssland bär det slutliga ansvaret i och med att det fortsätter sitt olagliga och sanslösa krig i Ukraina, säger Stoltenberg.

Pekka Haavisto talar in i en mikrofon.

Utrikesminister Haavisto: ”Finns oro för att konflikten kan eskalera”

Natomöte klockan 10 i Bryssel. Nu väntar utredningar.

Ryssland, USA och flera andra: Det var en ukrainsk luftvärnsmissil

Enligt Natokällor till Reuters har USA:s president Joe Biden uppgett för G7- och Natoländerna att det var en ukrainsk luftvärnsrobot som tog sig över gränsen till Polen.

Också Rysslands försvarsministerium menar att det var fråga om en ukrainsk luftvärnsmissil av typen S-300 efter att ha sett fotografier från olycksplatsen. Det här vapensystemet används ändå både av Ukraina och Ryssland.

Karta med Polens och Ukrainas gräns.

Det ryska ministeriet påstår att Ryssland enbart avfyrat robotar mot ukrainskt territorium och att den robot som varit närmast Polen slagit ner 35 kilometer från den polska gränsen i Ukraina.

Den finländska militärexperten major Marko Eklund säger till Yle Uutiset att robotens räckvid var så kort att den inte kan ha skjutits från Ryssland. Enligt Eklund har roboten avfyrats från Ukraina eller Belarus.

Också Belgiens försvarsminister säger att preliminära uppgifter tyder på att det är sannolikt att olyckan inträffade då Ukraina försökte försvara sig självt från ryska robotar.

Natoländer samlades – inget tyder på att Polen åberopar artikel 4

Under natten till onsdag samlades G7-ländernas ledare till ett krismöte och på onsdagsförmiddagen satt också Natos ambassadörer i ett möte.

Länderna fördömer attackerna, likt många andra länder, och lovar också stöda den polska utredningen av explosionerna.

En nyhetsreporter står framför kameran i mörkret, i bakgrunden syns brinnande lågor.
Bildtext Polen har höjt sin militära beredskap.
Bild: Darek Puchala / AOP

Det ser i nuläget ut som om Polen inte åberopar artikel 4 i Natostadgan – det vill säga att sammankalla militäralliansen för konsultationer.

– På Natomötet kom det fram att ingen ville aktivera artikel 4. Situationen har lugnat sig under dagen. Vi kan inte utesluta en rysk provokation och det finns alltid risker i krig, men enligt den information som vi har nu var det här inte en rysk handling, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Tidigare förekom det uppgifter om att Polen kommer åberopa artikel 4, men flera polska politiker sa senare att det här antagligen inte sker.

Artikel 4 går ut på att alla Natoländer samlas för konsultationer om ett medlemsland känner att dess territoriella integritet, politiska självständighet eller säkerhet är hotad.

Ukraina anklagar Ryssland för konspirationsteorier – Ryssland säger att väst provocerar

Ryssland förnekar alltså att en rysk robot skulle ha korsat den polska gränsen. Enligt Ryssland försöker polska medier och västvärldens politiker provocera Ryssland och starta ett världskrig mot dem.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och andra ukrainska politiker, bland annat Volodymyr Zelenskyj, beskyllde länge Ryssland för händelserna och sa att det inte var en ukrainsk robot som slog ned i Polen.

Kuleba anklagade Ryssland för att sprida konspirationsteorier.

‒ Ingen ska köpa rysk propaganda eller förstärka dess budskap, sa Kuleba.

Källor: Reuters, AFP, AP

Artikeln har uppdaterats under morgonen och förmiddagen den 16.11 och fortsätter att uppdateras med senaste nytt.