Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto: Finland deltar i dagens Natomöte om explosionen i Polen och överväger höja beredskapen – artikel 4 och 5 i Natofördraget ska diskuteras

Från 2022
Uppdaterad 16.11.2022 11:11.
Haavisto: "Det som hänt i Polen är mycket allvarligt" - Spela upp på Arenan

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har på en blixtinkallad presskonferens meddelat att Finland sitter med på ett Natomöte klockan 11 där robotattacken i Polen diskuteras. En höjd beredskap kan bli möjlig i Finland.

Utrikesminister Haavisto säger att det nu är viktigt att få en klar redogörelse av vad som egentligen hänt i Polen på tisdagskvällen innan man fattar förhastade beslut.

– Det är viktigt att få veta om det som hänt var en olycka eller något som gjordes med avsikt. Vi tittar på det först och efter det tar vi till diplomatiska åtgärder, säger Haavisto.

Haavisto säger att det är viktigt att vi utöver Polen också kommer ihåg attackerna mot Ukraina som under tisdagen intensifierades.

– De viktigaste iakttagelserna från i går är de döda som det rapporteras om i Polen. Men lika tragiskt är Rysslands attacker mot Ukraina. I går har Ryssland riktat drygt 100 robotattacker mot Ukraina och de flesta av dem mot energiinfrastruktur. Det verkar mycket allvarligt. Attacker som riktas mot civila är ett krigsbrott.

”Finns oro för att konflikten kan eskalera”

Haavisto säger att det man vet nu är att det inträffat en explosion i Polen och att flera människor dött. Han berättar att han haft kontakt med flera ministerkollegor i bland annat Polen, Tyskland, Sverige, Lettland och Estland.

– Utredningen är på gång och det är viktigt att vi får veta detaljer om vad som hänt. Just nu finns det olika uppgifter. Det har varit tal om att det här var ett medvetet drag från Ryssland, ett ryskt misstag och det finns också information om att roboten kan ha kommit ifrån något annat håll än från Ryssland, säger Haavisto.

Andrzej Duda talar inför journalister.
Bildtext Polens president Andrzej Duda och landets regering höll krismöte på tisdagskvällen. Många väntar nu på nya besked från Polen om vad som hänt och vad som händer till näst.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Haavisto konstaterar ändå att bland annat Polens president uppgett att det verkar vara en i Ryssland tillverkad robot.

– Det här är förstås oroväckande och det finns oro för att konflikten kan eskalera. Situationen i Polen gör att vi är mycket bekymrade eftersom attacken skett på Natoområde.

Om Polen vill det här kan artikel 4 tas i bruk och Nato har också möjlighet att ta i bruk artikel 5

Pekka Haavisto, utrikesminister

Natomöte klockan 11 om Polen – Finland deltar

I dag väntar ett Natomöte klockan 11 i Bryssel där man kommer utreda vad som händer till näst. Ett alternativ kan vara att artikel 4 i Natofördraget tas i bruk som resultat av förhandlingarna.

– Om Polen vill det här kan artikel 4 tas i bruk. Finland är ännu inte med i Nato, men deltar ändå i mötena. Nato har också möjlighet att ta i bruk artikel 5. Polen är också med i EU och det är viktigt att vi kommer ihåg också det och att EU visar sitt stöd.

Haavisto tror också att Sverige deltar i Natomötet.

Poliser står på gatan i Polen bredvid en likbil.
Bildtext Två poliser och en likbil i den polska byn Przewodów där explosionen inträffade.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Om artikel 4 aktiveras kan det leda till ett samlat agerande av alla medlemsländer. Länderna konsulterar och om någon av länderna anser att dess territoriella integritet, politiska självständighet eller säkerhet är hotat, lyder artikel 4 enligt Natos stadgar.

Artikel 5 är allvarligare och om den tas i bruk betyder det att länderna överenskommer om att en väpnad attack mot ett eller flera av medlemsländerna ska ses som en attack mot dem alla.

– I en extrem situation är det möjligt att aktivera artikel 5, säger Haavisto.

Finland kommer avgöra om beredskapen ska höjas

Polen har meddelat att landet höjer sin beredskapsnivå. Haavisto fick frågan hur det här påverkar Finland och om fler höjer beredskapsnivån.

– Frågan om militära lösningar kommer säkert dyka upp när Nato behandlar frågan i dag.

– Finland kommer separat att avgöra om situationen är sådan att det behövs några militära beredskapsåtgärder.

Pekka Haavisto står vid ett talarpodium och pratar.
Bildtext Pekka Haavisto säger att det lär finnas fler svar på alla frågor senare i dag.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Politiker uppmanar till is i magen

Också statsminister Sanna Marin (SDP) och president Sauli Niinistö har kommenterat händelserna. Till skillnad från exempelvis de baltiska ledarna har deras uttalanden varit mer försiktiga.

”Finland följer tätt med läget i Polen och väntar på mer information. Vi står på Polens sida och reagerar när vi har en bättre helhetsbild av situationen. Tillsammans. Enat”, skriver Marin.

”Nyheterna från Polen är oroväckande. Att få korrekt och bekräftad information är nu av största vikt. Efter det är det dags att dra slutsatser”, skriver för sin del Niinistö.

Presidentens kansli uppger på Twitter att Niinistö framfört sina kondoleanser till sin polske kollega Andrzej Duda.

Artikeln uppdaterades 16.11 klockan 09.40. Tiden för Natomötet ändrades från 10 till 11. Haavisto uppgav fel tid under presskonferensen, mötets egentliga tid är alltså 11 i Bryssel.

Utrikesminister Haavisto håller pressträff om de senaste händelserna i Polen och Ukraina - Spela upp på Arenan