Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Analys: Känner du att vi går mot avgrundens brant med klimatet? Här kommer några ljusglimtar från Sharm el-Sheikh

solnedgång med COP27-skylt i bakgrunden, Marianne Sundholms ansikte editerad.
Bildtext Den allra största skillnaden till klimatmöten för tio år sedan jämfört med i dag är att det inte är någon längre som debatterar vad som behöver göras eller varför något behöver göras, skriver Svenska Yles Marianne Sundholm.
Bild: Sedat Suna / EPA

Med svarta rubriker om hur världen går mot en 2,7 graders uppvärmning och tjockt med fossila lobbare på plats på klimatmötet är det lätt att bli cynisk och tappa hoppet.

Det är bäst vi stålsätter oss för nedslående resultat från årets klimatmöte. Mötet har fått en långsam start och många svåra frågor är kvar på bordet. När man lyssnar på frustrationen mellan mötesrummen i Sharm el-Sheikh är det väldigt lätt att bli cynisk och fråga sig om det är någon poäng med något alls.

Lägg till alla domedagsrubriker som duggat tätt både inför mötet och när det började: över 600 fossila lobbare är på plats, inte ens en sjättedel av världens länder har uppdaterat sina klimatplaner till årets möte, och vi verkar gå mot en uppvärmning på 2,4–2,7 grader enligt en rad olika vetenskapliga rapporter och prognoser.

Så varför alls ordna ett klimatmöte? Nå just därför.

Det är klimatmötena och den vetenskap FN:s klimatpanel sammanställer som lagt grunden för vårt arbete med att minska världens utsläpp. Och det är lätt att glömma att vi faktiskt ser resultat.

Finland har minskat sina utsläpp med nästan en tredjedel sedan 2005. EU och till och med världens historiskt sett största klimatbov USA minskar också stadigt på sina.

Tittar man på de klimatåtgärder världen lovat sedan Parisavtalet slöts har man bättrat prognoserna avsevärt, visar senaste sammanställning från forskargruppen Climate Action Tracker. Enligt det mest optimistiska scenariot, där alla faktiskt håller vad de lovat hittills, går världen mot en uppvärmning på 1,8 grader. Vi kan närma oss målet, om vi håller vad vi lovat och gör ännu mera till.

Kapprustning om klimatlöften

På tisdagens möte i Sharm el-Sheikh annonserade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans stolt att EU:s massiva klimatpaket ser ut att gå igenom med höjda ambitioner: åtgärderna i det kommer innebära att EU:s utsläpp minskar med 57 procent till 2030, jämfört med nivåerna 1990.

Skröt med klimatplaner gjorde också USA:s president Joe Biden i Sharm el-Sheikh i fredags, nöjd över sitt 369 miljarder dollar starka klimatpaket Inflation reduction act. USA lovar halvera sina utsläpp till 2030, jämfört med nivåerna 2005.

Biden flög vidare och på G20-mötet i Bali den här veckan annonserade världens största utsläppare Kina och USA att de återupptar sitt klimatsamarbete. Det handlar om löften de gav i Glasgow i fjol men som legat på hyllan efter kyliga relationer när talman Nancy Pelosi besökte Taiwan i somras.

En del experter går så långt som att förutspå en kapprustning i klimatfrågor: det kan bli tävling om vem som blir bäst i världen i energiomställningen.

600 fossila lobbare är ändå lite av 45 000 på plats

De starka ekonomiska krafter världens fossila lobbare utgör är förstås ett stort orosmoment. De har förstås slagit sig in på banan att utnyttja de fattigare ländernas budskap om att också de har rätt till utveckling. Om Afrika har naturgasfyndigheter och länder i Europa dessutom i sin energikrisyra är villiga att köpa den, vem ska säga afrikanska länder inte har rätt att sälja den?

Men att världen styrs av ekonomiska intressen innebär också en dragkraft åt andra hållet. 600 fossila lobbare från olika länder är lite i jämförelse med de senaste uppskattningarna om 45 000 personer på plats på mötet. Huvudfokus på den klimatmässa som äger rum i samband med mötet i Sharm el-Sheikh ligger på den gröna omställningen.

Priset på förnybar energi har rasat, vätgasteknologin och andra möjligheter att lagra energi är starkt i antågande och en allt större del av företagsvärlden ser i dag omställningen som en möjlighet och inte en risk.

”Det är företagen som driver den gröna omställningen i dag”, säger Business Sweden som har en egen paviljong på mötet för att visa upp Sveriges klimataffärsmöjligheter för världen.

Två män med virtuella glasögon i Brasiliens paviljong.

Också många företag besöker FN:s klimatmöte: ”Det är företagen som driver omställningen i dag”

Företag aktiva inom den gröna omställningen ser mötet som en viktig plats att nätverka, höra det senaste om klimatpolitiken men också göra klart för beslutsfattarna att företagen är med i den gröna vågen.

Klimaträttvisan kommer ligga i fokus många möten framöver

Stor synlighet får också demonstrationerna på mötet och den allra största delen av dem fokuserar på frågan om klimaträttvisa och det globala syds krav på ersättning för skador klimatförändringen redan nu orsakar. Särskilt de unga klimataktivas röster ljuder högt, i alla fall utanför förhandlingsrummen.

I nyhetsrapporteringen låter det lätt som om USA:s och EU:s motstånd mot en ny klimatfond innebär att de är emot all form av klimatfinansiering men riktigt så är ju inte fallet.

EU:s argument är framför allt att det redan finns etablerade finansieringsformer för både klimatarbete och katastrofhjälp och att det kan vara klokare att förstärka dem.

Det här mötet kommer alltså knappast att komma fram till någon ny klimatfond för förlust och skada, men frågan diskuteras och många alternativ ligger på förhandlingsbordet. Den här frågan kommer säkert få allt mer fokus under klimatmöten framöver.

Klimatmötena debatterar inte längre varför något måste göras

Den allra största skillnaden till klimatmöten för tio år sedan jämfört med i dag är ändå den här: det är ingen som längre debatterar vad som behöver göras, eller varför något behöver göras.

Vetenskapen visar tydligt att det är ödesdigert stor skillnad på en uppvärmning på 1,5 grader och 2,0. Vetenskapen visar också att den enskilt viktigaste åtgärden för att stoppa uppvärmningen är att världen minskar på sin användning av fossila bränslen. (Det gäller för övrigt även naturgas och LNG-terminaler.)

Vi lever i en uppvärmning på omkring 1,2 grader just nu och klimatkatastroferna i år visar tydligt att redan det är tillräckligt illa. Det kommer dessutom att bli varmare och väldigt mycket värre ett tag, innan det vänder och blir bättre.

Men i dagsläget finns det faktiskt en hel del som tyder på att det kommer att bli bättre. Och de små ljusglimtarna är viktiga att hålla fast vid för att orka med det enorma jobb som fortfarande krävs.