Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige skickar stort vinterpaket till Ukraina – luftförsvarssystem ingår: ”Vintern ökar förväntan på andra länder att hjälpa”

Uppdaterad 16.11.2022 11:38.
Ulf Kristersson talar under en presskonferens.
Bildtext Sveriges statsminister Ulf Kristersson från Moderaterna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sveriges nya regering skickar ett humanitärt, militärt och politiskt stöd till Ukraina. Det militära stödet är det största som Sverige skickat hittills.

Stödpaketet är det första som Sveriges nya regering skickar till Ukraina. Paketet är utformat efter det som Ukraina efterfrågar allra mest, enligt regeringen. Stödet innefattar bland annat luftförsvarssystem.

– Vi står inför en vinter, minusgrader och mycket svåra förhållanden. Det ökar förväntan på andra länder att hjälpa Ukraina, säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Paketet innehåller 720 miljoner kronor i humanitärt stöd och tre miljarder kronor i militärt stöd. Enligt regeringen är det militära stödpaketet större än alla de tidigare åtta svenska stödpaketen med militär materiel tillsammans, och det humanitära paketet är det största som hittills har skickats.

– Ukraina har fått ett mycket omfattande stöd, men de understryker att mycket mer behövs och att de står inför en förfärlig vinter, säger Kristersson.

Den svenska regeringen vill av säkerhetsskäl inte gå in på vilka luftförsvarssystem det handlar om. Den svenska försvarsministern säger på en pressträff att det kommer fler stödpaket framöver.

I stödet ingår också 160 miljoner kronor till Moldavien, som drabbats av energibrist på grund av kriget.

I opposition ville Moderaterna skicka artillerisystem – blir inte av ännu

Inför det svenska riksdagsvalet i september ville både Moderaterna och Kristdemokraterna skicka artillerisystemet Archer till Ukraina. Nu ingår båda partierna i regeringen, men ändå skickar man inte Archer till Ukraina ännu.

– Det sker inte denna gången. Nu sker det som vi snabbt kan bidra med, det som ligger högst på Ukrainas önskelista, säger Kristersson när Expressen frågar om Archer.

Svenska Archer-kanoner på ett skjutläger i november 2016.
Bildtext Sverige har 48 Archer-pjäser men det är oklart hur många som går att avvara.
Bild: Cecilia Egefjord Ågren / Försvarsmakten

Enligt honom är det viktigt att skicka material som inte behöver omfattande utbildningsinsatser.

– Vi utesluter ingenting i fortsättningen, säger Kristerson till Expressen.

Kristersson och Zelenskyj diskuterade Polen

Ulf Kristersson meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om det planerade paketet i tisdags. Zelenskyj skriver på Twitter att han tackar för paketet. Samtidigt skriver Zelenskyj att han meddelat Kristersson om den nya vågen av ryska attacker på landet.

Kristersson och Zelenskyj diskuterade också robotnedslaget i Polen som dödade två personer.

– Jag tror inte att vi ska dra några slutsatser just nu. Senare i dag vet vi mer om vad som inträffat, säger Kristersson.

Han säger att Sverige kommer att agera fullt ut med det som Nato vill att landet ska göra och att Sverige är berett att delta i alla Natomöten.