Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: 100 robotar i Ukraina är fortfarande fler än en i Polen

Från 2022
Uppdaterad 16.11.2022 18:41.
Poliser i neonvästar och polisbilar på en gata, Gustaf Antells bild i vinjett.
Bildtext Poliser patrullerade nära nedslagsplatsen i Przewodów igår kväll.
Bild: Lehtikuva/AFP/Wojtek Radwanski

Oberoende av vem som sköt raketen som landade i Polen på tisdagen ställs det nu krav på att någon måste göra något. Det mest troliga alternativet är att Natos medlemsländer ökar på den militära hjälpen till Ukraina på slagfältet.

– Det var antagligen en rysktillverkad robot, sa Polen president Andrzej Duda redan i natt. Men det som hände i Przewodów var en engångshändelse. Ingenting tyder på att mer kommer att hända.

Det här var lugnande ord för dem som redan tänkte sig att det tredje världskriget har börjat, en rädsla som tydligt kom till uttryck på sociala medier och i vissa östeuropeiska politikers tidiga uttalanden.

En argare ton kommer från Kiev, som tillbakavisar alla uppgifter som antyder att det kan handla om en ukrainsk luftvärnsrobot som av misstag flög över gränsen. Ryssland är skyldigt hur man än vrider och vänder på saken.

– Ryssland har förvandlat den östra delen av den europeiska kontinenten till ett oförutsägbart slagfält. Uppsåt, metoder, risker, upptrappning – det är bara Ryssland som håller på. Det kan inte finnas några andra förklaringar för incidenter där raketer är inblandade, säger Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj.

Ukraina utnyttjar – med rätta – händelsen för att pressa på sitt budskap

Det är lätt att glömma att Ryssland sköt närmare hundra robotar mot Ukraina på tisdagen. De flesta stoppades av luftvärnet, men mellan 10 och 20 av dem nådde sitt mål. Två robotar träffade bostadshus i Kiev, de andra förstörde infrastruktur runt om i landet.

Enligt president Volodymyr Zelenskyj måste två kärnkraftverk tillfälligt stängas ner. Tio miljoner personer var utan elektricitet under dagen.

(Av dem fick uppskattningsvis åtta miljoner tillbaka strömmen till kvällen, vilket visar hur duktiga ukrainarna är på att ta hand om sin infrastruktur.)

Ändå är det den (antagligen) förlupna roboten i Polen Ukraina vill att vi ska tala om. En robot som har landat på ett Natolands mark och därmed har fått hjärtat att hoppa till hos de flesta. Det gäller att utnyttja de känslor och rädslor folk i väst har för att hålla uppe stödet för Ukraina. Må så vara att nästan ingenting tyder på att Ryssland med flit har attackerat Polen.

Karta med Polens och Ukrainas gräns.

Det gäller att utnyttja att Natoländernas ledare känner en press på att göra något för att visa styrka och solidaritet. Det gäller att hjälpa ledarna i väst att balansera rätt när de är rädda för att ”överreagera” eller ”underreagera”.

Medan de flesta av Natos medlemsländer i västra Europa och Nordamerika nu betonar att vi ska ha is i magen, driver de östeuropeiska medlemmarna Ukrainas hårdare linje. Terroriststaten Ryssland är skyldigt oberoende av varifrån roboten i Przewodów egentligen kom, precis som Zelenskyj säger.

Medierna i de baltiska länderna upprepar den här tanken i intervju efter intervju. Slutsatsen är konstant att Natos medlemsländer måste skicka inte bara mer vapen och militärteknik till Ukraina, utan också sina bästa högteknologiska vapensystem, speciellt luftvärnssystem. Kriget avgörs på slagfältet och Ryssland måste krossas.

Explosionen har troligtvis orsakats av en ukrainsk luftvärnsrobot, men explosionen är inte Ukrainas fel - Ryssland bär det slutliga ansvaret i och med att det fortsätter sitt olagliga och sanslösa krig i Ukraina

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare

Vad säger Ryssland då? Ärligt talat har det ingen betydelse, men Ryssland tar förstås inte ansvar för något som mycket väl kan vara en ukrainsk luftvärnsrobot.

Vad blir följderna av det här?

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har redan sagt att Polen inte nödvändigtvis kommer att åberopa Natos artikel 4. Enligt artikel 4 ska alla Natoländer konsulteras om ett medlemsland upplever att dess territoriella integritet, politiska självständighet eller säkerhet är hotad.

Oberoende av Polens beslut har Natoländernas diplomater i Bryssel mötts i dag onsdag. Det brukar de ändå göra på onsdagar. Finland var med. Alla runt borden hade något solidariskt att säga åt Polen.

Nu får vi tro och hoppas att blickarna riktas mot Ukraina. För visst är det så att det är Ukraina som betalar det stora priset för Rysslands aggressioner. Och de närmaste dagarna och veckorna kommer att handla om nya och större vapenleveranser till Ukraina.

För egentligen vill Natos västra och östra medlemsländer samma sak – att Ukraina vinner kriget så snabbt som möjligt.

Kanske genom att återerövra Krim?