Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump ställer upp i presidentvalet, men kan någon utmana honom? Sex frågor och svar om Trumps chanser

Donald Trump meddelar om sin kandidatur - Spela upp på Arenan

USA:s expresident Donald Trump ställer upp i landets presidentval 2024. Beskedet var väntat, men vad innebär det? Svenska Yles USA-korrespondent Daniel Olin svarar på sex frågor om Trumps presidentaspirationer.

Vad talar emot Donald Trump?

Att Trump som politiker är svagare än förmodligen någonsin tidigare.

Han förlorade mellanårsvalet 2018, presidentvalet 2020 och Republikanerna gjorde ett uselt val 2022. Dessutom finns det ett tydligt mönster. Majoriteten av de kandidater han stödde offentligt i årets val förlorade, medan de som distanserade sig från den tidigare presidenten gjorde ett bättre val.

Det pågår flera utredningar mot Trump – hur påverkar till exempel den om de hemligstämplade dokumenten som hittades i Mar-A-Lago Trumps kandidatur?

Det amerikanska justitieministeriet brukar inte väcka åtal om de kan påverka ett val. Men ifall de har starka bevis och det är frågan om ett allvarligt brott, kan justitieminister Merrick Garland givetvis avvika från den traditionella linjen. Ett åtal vore ändå väldigt laddat och skulle väcka starka reaktioner.

Hur reagerar man på att Trump ställer upp inom det republikanska partiet?

De senaste dagarna har man sett allt fler som börjat ta avstånd. Det har även förekommit kritiska röster som säger att Trump inte längre är en vinnare. Att tala om riggade val och komma med ogrundade påståenden om valfusk är inte ett vinnande koncept. Man litar helt enkelt inte på att han kan vinna valet om två år.

Trump uppmanades vänta med beskedet om sin kandidatur 2024 till att omvalet om senatsposten i Georgia är avgjort. Man börjar alltså se en splittring inom det republikanska partiet.

Vem inom Republikanerna skulle kunna utmana Donald Trump?

Frågan är egentligen vem som är beredd att ta kampen med Trump. Det blir i så fall en tuff och smutsig fight.

Virginias guvernör Glenn Younkin är en som nämnts i spekulationerna och framför allt Floridas populära guvernör Ron DeSantis som tog en förkrossande seger i mellanårsvalet utan hjälp av Trump.

Kommer Ron DeSantis att ställa upp?

Medierna har lyft upp Trumpkopian DeSantis som en vinnare, samtidigt har han inte själv sagt något alls om sina presidentambitioner. Trump verkar däremot se honom som ett hot. Trump har kallat honom för en medelmåtta och gett honom öknamnet DeSanctimionius, skenhelig.

Det som talar för DeSantis är tajmingen. Han har för tillfället stark medvind. Det kan föra en politiker långt i USA – se fast på Obama. Det gäller att ta vara på stunden, inte sagt att DeSantis är lika populär 2028. Samtidigt vet man inte om den i Florida populära DeSantis kan slå igenom nationellt.

Ska man tro att det här är början på slutet för Trump som politiker?

Det finns visserligen de här i USA som kallar honom för ”Dead man walking”, men det är nog att ta i. Jag skulle inte räkna ut honom, inte i det här skedet. Han har fortfarande ett stort stöd bland väljarna. Han är fortfarande det republikanska partiets mest troliga president parti. Men hans tal i Mar-A-Lago väckte ingen större eufori, han hade låg energi. Jag skulle hålla ett öga på Rupert Murdochs medieimperium, vänder Fox News och övriga konservativa medierna ryggen till Trump kan han det vara slutet för honom.