Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Houtskärspräst uppmanar alla att rösta i församlingsvalet på söndag: "Genom att rösta kan man sakta förändra kyrkan inifrån"

Från 2022
Kvinna med prästkrage framför altaret i en träkyrka.
Bildtext Janette Lagerroos tycker det är viktigt att församlingen är närvarande och med då något händer i byn.
Bild: Carmela Johansson / Yle

På söndag är det dags för församlingsval i den evangelisk-lutherska kyrkan. På många håll har valdeltagandet i förhandsröstningen varit lågt, men i Väståbolands svenska församling har hela 16 procent förhandsröstat.

Något som kan ha påverkat det goda resultatet av valdeltagande i Pargas är att Väståbolands församling haft tre listor med uppställda kandidater och att det varit möjligt att förhandsrösta i den lokala mataffären.

Janette Lagerroos, kaplan i Houtskärs kapellförsamling, har fått mycket lovord för att vara en präst som lyckas locka församlingsmedlemmarna till att delta i församlingens evenemang.

– Jag vill uppmana alla som hör till en församling att gå och rösta för vår kyrka behöver förändras. Det är många som klagar på att den är väldigt konservativ och att man inte förstår någonting. Genom att man går och röstar på en kandidat som står för de värderingar som man själv tycker är viktiga, kan man sakta förändra kyrkan inifrån, säger Lagerroos.

Röd träkyrka.
Bildtext I Houtskärs kyrka kan också Iniöbor rösta i församlingsvalet på söndag.
Bild: Carmela Johansson / Yle

En öppen kyrka med låg tröskel

När det gäller det förändringsarbete som behövs inom församlingen tycker Lagerroos att Väståbolands svenska församling är på god väg.

– Vi har en ny kyrkoherde och jag tror att hela personalen är med på noterna att vara en öppen kyrka med låga trösklar. Alla är välkomna, alla ska få vara med. Jag vet inte om vi behöver förändra jättemycket, men kanske inställningen till församlingen och ge en möjlighet för alla att vara med och erbjuda sina kunskaper och gåvor, säger Lagerroos.

Lagerroos är själv uppvuxen och bosatt i Nagu. Hon har ingen tidigare koppling till Houtskär, men ser skärgården som en helhet och är mån om att finnas där som ortsborna finns.

– Jag är irriterad på uttrycket Kyrkan mitt i byn. Kyrkan står där mitt i byn och alla går runt den. Jag vill ha församlingen ut på byn. Jag vill att församlingen engagerar sig i allt möjligt som händer på byn och att man är närvarande och räknas som en part i allt som händer, säger Lagerroos.

En kvinna med prästkrage i ett rum med fåtöljer och vita bord och stolar.
Bildtext Janette Lagerroos har många planer på hur prästgården kunde förbättras. Redan tidigare har prästgården fått nya fåtöljer, bord och stolar så att det är mysigt att träffas där.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Prästgården ska bli församlingshem

När Lagerroos började jobba som tf. kaplan i Houtskär oroade sig en del Houtskärsbor hur det blir då prästen inte bor på ön. Men 2020 då kaplanstjänsten ledigförklarades och gick till den enda behöriga sökanden, var Lagerroos så populär att Houtskärsborna startade namninsamlingar för att få ha henne kvar.

Hösten 2020 var Lagerroos ännu inte behörig att söka kaplanstjänsten, men ifjol höstas ledigförklarades tjänsten på nytt och den här gången hade Lagerroos sin pastoralexamen klar och fick jobbet.

En fördel med att prästen inte bor i Prästgården är att den istället kan användas av församlingsborna. Tanken är att Prästgården ska bli Houtskärs nya församlingshem.

– Egentligen sker all vår verksamhet som vi har i veckorna i Prästgården. Vi har församlingsaftnar, familjecafé, stickcafé och Houtskärs enda finskspråkiga träff, Pappilan porinat, samt minnesstunder och dopkaffe. Det är ett trevligt ställe att träffas på, säger Lagerroos.

Församlingen planerar att sälja det gamla församlingshemmet, som är ganska stort och i behov av en grundlig renovering.

– Församlingsverksamheten har förändrats, så vi behöver inte så stora utrymmen längre. Vi hoppas att vi ska hitta en annan aktör som tar över församlingshemmet så att det kan fortsätta betjäna Skärgårdsskolan, säger Lagerroos.

Grått betonghus. med rött tak och postlådor.
Bildtext Församlingshemmet på Houtskär behöver renoveras.
Bild: Carmela Johansson / Yle

På valdagen går det endast att rösta i det röstningsområde man är bosatt i. Men i skärgården får en del öbor rösta på grannön. Korpoborna får rösta i Nagu kyrka och Iniöborna i Houtskärs kyrka.

På valdagen ordnas båttransport från Iniö till Houtskär med start kl. 13 och kl. 15 åker båten från Houtskär tillbaka till Iniö. Anmälningar till båttransporten görs till Kaplanen på Iniö, Saara Maria Roto på telefonnummer 040 3124462.

Houtskärspräst vill få församlingen "ut på byn"

10:34

Diskussion om artikeln