Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det är svårt att veta vem man ska tro på i vaccinationsdebatten – ”Jag vet nog att jag behöver den där boosterdosen”

Från 2022
Ralf Berg fotograferad utanför social- och hälsostationen i Nickby.
Bildtext Sibbobon Ralf Bergs senaste boosterdos blev framskjuten på grund av en operation. Han tänker definitivt ta den så snabbt det går.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Debatten om vilka som ska få förnyat vaccinationsskydd mot coronaviruset går het. Myndigheterna grälar i offentligheten och för vanligt folk är det svårt att veta vilka riktlinjer som gäller.

Det är en kall och blåsig dag utanför Nickby social- och hälsostation i Sibbo. Vinden viner i knutarna och de flesta som går förbi vill snabbt komma in i värmen.

Många är på väg för att ta årets version av influensavaccinet och en del är på väg till mottagningen, där det verkar vara måttligt köläge. De flesta använder munskydd då de väl är inne.

Helena Rönnholm lyckades länge undvika coronaviruset, men fick till slut smittan. Viruset slog till hårt och hon har i ett par veckors tid lidit av sviterna och varit sjukskriven.

– Jag tycker fortfarande inte att det här är något att leka med. Man vet inte hur hårt viruset slår till mot en själv, säger hon efter sitt besök på social- och hälsostationen.

Myndigheterna kommer med motstridiga budskap

Debatten om vilka som ska få förnyat vaccinationsskydd har gått het de senaste veckorna.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, är det inte nödvändigt med en boosterdos för friska vuxna människor under 65 år i det här skedet. Social- och hälsovårdsministeriet vill å sin sida att kommuner, välfärdsområden och företagshälsovården snarast gör det möjligt för fler vuxna att få en boosterdos.

Helena Rönnholm fotograferad utanför social- och hälsostationen i Nickby.
Bildtext Helena Rönnholm säger att många har kommit lätt undan och är likgiltigt inställda till coronaviruspandemin.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Helena Rönnholm tycker att debatten om den fjärde boosterdosen är av intresse eftersom hon dagligen jobbar med människor och känner sig vara i ett utsatt läge.

Hon tycker att vaccinationspolicyn är förhållandevis klar för riskgrupperna, men själv vet hon inte vad som gäller.

– Jag vet inte när eller om jag kommer att få den fjärde dosen, det vet jag inte.

Det är få som förstår sig på den medicinska biten

Ralf Berg har funderat på vad debatten som pågår i offentligheten riktigt betyder. Han hade redan bokat tid för att få sin boosterdos, men blev opererad för cancer, varvid vaccinationen sköts fram.

– Det där medicinska förstår jag mig inte på, utbrister han.

THL säger en sak, ministern en annan och experterna har olika syn på saken. Hur lätt är det för en vanlig människa att bilda sig en åsikt om vad man borde göra?

– Det är inte alls lätt, jag förstår ingenting. Men jag vet nog att jag behöver det där vaccinet och att jag har fått tre doser hittills, säger Berg och tillägger att han ska boka tid för att få boosterdosen så snabbt som möjligt.

Laura bor i Tusby och jobbar i Nickby. Hon säger sig förstå både ministern, ministeriet och hälsovårdsmyndigheterna.

– Jag tror att det skulle vara bättre att lita på proffsen i den här frågan, säger hon.

Laura känner till reglerna så pass väl att hon vet att hon inte ska få boosterdosen ännu. Tre doser räcker tillsvidare.

Oklart hur det går om pandemiläget igen förvärras

De flesta är inställda på att den värsta delen av coronaviruspandemin är över. Frågan är ändå hur det går ifall pandemiläget igen förvärras märkbart i vinter.

– Jag tror tyvärr att folk är ganska likgiltigt inställda just nu. Det är många som har kommit lätt undan och som har haft bra tur. Då kanske de inte känner solidaritet med de som har större risk att insjukna, säger Helena Rönnholm.

Skylt där det står Coronavaccination. I reflektionen av skylten syns en person som promenerar.
Bildtext Coronaviruspandemin har varit en övning i hur massvaccinationer kan arrangeras. Bilden är tagen i Helsingfors.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Nina Kalk tror inte att så många orkar följa med pandemiläget mer efter de senaste årens prövningar.

– Vi är säkert mycket bättre förberedda än tidigare på alla sätt. Jag tror inte att vi går till överdrifter som vi gjorde förra gången. Vi har lärt oss, tror hon.

Det är jobbigt att ha corona och cancer samtidigt

Unga och friska människor drabbas oftast inte så hårt av coronaviruset, medan det kan vara värre för äldre och sådana som lider av någon underliggande sjukdom.

Ralf Berg säger att det ”tar på stubinen” att ha corona och cancer samtidigt. Nu är han i rörelse igen, men lätt har det inte varit.

Berg tror utan vidare att den senaste boosterdosen behövs, men han talar också för bekanta metoder från de tidigare coronavintrarna.

– Ett bra recept skulle nog vara det där som gällde tidigare med att undvika stora folksamlingar.

Berg tillägger med ett skratt att han ändå inte är virolog.