Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Är julkassan skral – av papperspåsar kan du göra den tjusigaste julstjärnan själv

Uppdaterad 20.11.2023 08:38.
Pappersstjärnor.
Bild: Yle/ Marika Lytts-Råholm

Man kan inte ha för många julstjärnor, tycker vi och saxar till ett helt gäng – ju fler desto bättre.

Den här modellen är superenkel att göra och ger en härlig wow-effekt. Ladda upp med många påsar, gärna olika storlekar och färger ifall du vill ha många stjärnor i en grupp.

Du behöver:

  • 8-9 likadana papperspåsar med botten räcker till en stjärna

  • sax

  • limpistol

  • band för upphängning

Gör så här:

Börja med att spritsa limmet som ett uppochnervänt T på påsen som ligger platt på bordet med öppningen uppåt. Placera en annan påse ovanpå, tryck ihop och upprepa proceduren tills alla åtta påsar är limmade ovanpå varandra. Försök få dem så jämna som möjligt, det blir snyggare slutresultat då.

Papperspåsar.
Bildtext Limma ihop åtta påsar till en bunt.
Bild: Yle/ Marika Lytts-Råholm

Testa att fälla ut påsarna precis som när du fäller ut en julstjärna. Om påsarna möts och bildar en cirkel har du limmat klart. Om det blir ett för stort glapp limmar du en påse till. Påsmodellen avgör hur många påsar du behöver.

Fram med saxen! Här är det bra att hålla det enkelt och framförallt göra raka klipp. Börja med att klippa till spetsen på stjärnan. Du kan använda hela påsens längd eller göra den kortare. Sedan är det bara att klippa snygga hack i båda sidorna av påsarna, gärna symmetriskt. Lämna minst en centimeter mellan klippen så inte pappret går sönder.

Papperspyssel.
Bildtext Kanterna är klippta och bandet limmat. Alldeles strax är det dags att betrakta resultatet.
Bild: Yle/ Marika Lytts-Råholm

För att kunna hänga upp stjärnan behövs ett tygband som limmas fast i mitten på båda sidorna av stjärnan. Bandet bör vara åtminstone 50 cm längre än stjärnans höjd x 2. Låt limmet torka och fäll ut stjärnan.

Du kan välja att endera limma ihop stjärnan eller endast fästa den med band och några gem. Knyter du stjärnan kan du fälla ihop den då julen är över, och då är den lättare att förvara.

Ifall de yngre kreatörerna tycker det är svårt att klippa de tjocka påsarna går det bra att göra mindre stjärnor av tunnare påsar. Fruktpåsar eller picknickpåsar har ingen bred botten och därför behövs det cirka 10 påsar till en stjärna.

Det kan t.o.m. räcka att bara klippa till spetsen på stjärnan.

Pappersstjärnor.
Bild: Yle/ Marika Lytts-Råholm

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk