Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hur farlig är korsningen mellan Mariegatan och Auragatan? Yle Åboland följde med trafiken vid Cygnaeus skola tillsammans med Trafikskyddet

Så här ser korsningen ut en morgon i november.

Korsningen mellan Mariegatan och Auragatan intill Cygnaeus skola i Åbo centrum oroar föräldrar i staden. Yle Åboland tog kontakt med Elias Ruutti, kontaktchef vid Trafikskyddet till Åbo och stämde träff i korsningen klockan 8 en onsdagsmorgon i november.

I korsningen mellan Auragatan och Mariegatan är det full fart under morgonen. Eftersom det finns två lågstadieskolor alldeles intill korsningen är det en hel del barn som rör sig i området. I korsningen kör ofta bussar och trafiken är livlig, speciellt strax efter klockan 8 på morgonen.

Under den dryga timme Yle Åboland är på plats ser vi att det är personbilar som gör de största övertrampen. Reglerna gällande trafikljus följs lite ditåt och några kör mot rött. Många kör dessutom långt in i korsningen och får sedan bråttom att köra vidare innan det börjar komma bilar från andra hållet.

Det är också en del bilar som stannar längs med vägen mitt i korsningen, trots att det är förbjudet att både stanna och parkera där. Den parkering som sticker ut mest är en lastbil som stannar mitt i korsningen för att lasta av byggmaterial. 20 meter ifrån platsen där lastbilen stannar finns det en parkeringsplats där den kunde ha stannat för att lasta av helt lagligt.

Då Åbo Underrättelser följde med trafiken på plats såg man flera bussar som körde mot rött i korsningen, men det ser vi åtminstone inte den här onsdagsmorgonen. Elias Ruutti är ändå inte helt nöjd med hur trafikläget ser ut.

– Bussarna kommer emellanåt med hög fart uppför backen, eftersom de vill hinna upp för hela backen innan det blir rött. De bromsar ändå in innan de hinner fram till själva korsningen. Jag har inte sett att någon skulle ha kört mot rött eller gjort något olagligt, säger Ruutti.

En man man keps och reflexjacka.
Bildtext Elias Ruutti, kontaktchef vid Trafikskyddet i Åbo.
Bild: Maj Lundström / Yle

Fel i styrningen av trafikljus är inte en ursäkt

Trafikreglerna följs alltså inte till punkt och pricka, vilket kan leda till farliga situationer, men hur många olyckor sker egentligen i korsningen?

– Mellan åren 2017 och 2021 har det inte skett en enda olycka i korsningen som Polisen skulle ha informerats om. Jag ser inte den här korsningen som speciellt svår eller farlig, om alla följer trafikreglerna ska det vara tryggt. Det här är en helt vanlig korsning.

Tidigare i veckan rapporterade Åbo Underrättelser att det dessutom är fel i styrningen av trafikljusen i just den här korsningen, och att det här kan leda till farliga situationer. Det här anser ändå Elias Ruutti att inte borde påverka busschaufförernas beteende.

– Det kan ju bli otrevligare för busschaufförerna om de måste stanna oftare, men det här ska inte få påverka deras beteende. Det verkar inte heller som om de måste stanna i backen särskilt ofta, inte baserat på vad vi har sett här. Oavsett ska de följa trafikreglerna.

Diskussion om artikeln