Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natochefen om robotexplosionen i östra Polen: "Vi ser inga tecken på att det var resultatet av en avsiktlig attack”

Från 2022
Stoltenberg: Inget tyder på en avsiktlig rysk attack - Spela upp på Arenan

Nato inväntar resultatet från den utredning som nu pågår om gårdagens robotexplosion i Polen, men man säger redan nu att det troligen var fråga om en ukrainsk luftvärnsrobot. Enligt Nato är olyckan ändå inte Ukrainas fel.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ser man inga tecken på att det var resultatet av en avsiktlig attack. Inget tyder heller på att Ryssland förebereder offensiva militäraktioner mot Nato, menar han.

– Våra preliminära analyser visar att incidenten troligen orsakades av en ukrainsk luftvärnsrobot, som hade avfyrats för att försvara ukrainskt territorium mot ryska attacker med kryssningsrobotar, konstaterade Stoltenberg som samtidigt betonade att det inte var Ukrainas fel.

– Ryssland bär det ultimata ansvaret eftersom landet fortsätter sitt illegala krig mot Ukraina.

Hans uttalande kom efter det möte som det Nordatlantiska rådet, det vill säga Natos högsta beslutande organ, höll vid högkvarteret i Bryssel, med robotexplosionen i östra Polen högst på agendan.

Spekulationer om artikel 4 tonas ner

Tidigare på onsdagen fanns det rapporter om att Polen skulle åberopa artikel 4 i Natofördraget, som innebär konsultationer ifall ett medlemsland känner sig hotat.

Det har hittills använts sju gånger och senast av flera Natoländer efter att Ryssland hade inlett anfallskriget mot Ukraina.

Men efter de nya uppgifterna om att explosionen kan ha orsakats av en ukrainsk luftvärnsrobot, fanns det tecken på att artikel 4 inte längre var aktuell för Polens del.

Natochefen betonade att militäralliansen är tränad för liknande incidenter.

– Först och främst att hindra att de inträffar, men om så sker så ser vi till att man inte tappar kontrollen över läget, sa Natochefen och menade att man fortsätter att med vaksamt lugn följa med läget.

Behovet av förstärkt luftvärn

Militäralliansen har sedan det ryska anfallskriget inleddes satsat på att förstärka den så kallade östra flanken, med ett ökat antal stridsgrupper och genom att sända mera örlogsfartyg och jaktplan till den östra delen av Natos territorium.

Det här togs än en gång upp vid den presskonferens som följde på Natomötet i Bryssel.

Stoltenberg kunde inte ge några besked om nya satsningar för att befästa luftvärnet i de östra områdena.

En talesperson för det tyska försvarsministeriet säger att Berlin kommer erbjuda stöd för det polska luftvärnet, och Litauen har också uttryckt en önska att militäralliansen satsar mer på luftvärnet på Natos östliga territorium.

Starka reaktioner på de första uppgifterna

Beskedet på tisdagskvällen om att en robotexplosion hade krävt två liv på polskt område väckte starka reaktioner i flera andra Natoländer, och framför allt de baltiska staterna betonade betydelsen av att försvara alliansens område.

Polens biträdande utrikesminister Paweł Jabłoński berömde stödet i en radiointervju tidigare under dagen och sa att landet är mycket säkrare som Natomedlem.

– Som ett land vid gränsen till Ukraina kan vi vara utsatta för olika slags incidenter, också oavsiktliga, sa han.