Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portin: Varför är vi i Qatar?

Uppdaterad 16.11.2022 19:18.
Stor VM-pokal på gatan i Qatar 2022.
Bildtext Det har gått tolv år sedan Qatars VM-ansökan vann omröstningen. På söndag spelas premiären mellan värdnationen och Ecuador.
Bild: Lehtikuva

Var straffen dåligt slagen eller var det målvakten som var bra? Vem var det som passade till målet? Den typen av frågor får sitt svar i Helsingfors under Yles VM-sändningar den här gången.

Yle har bestämt att inte skicka någon reporter till Qatar för att bevaka matcher. För oss på Yle Sporten är det som det brukar, vi har inte haft någon på plats på fotbolls-VM på många år. Men i år har vi.

Med all den information vi har om läget i Qatar och om hur migrantarbetarna som byggt arenor, vägar och annat har behandlats, måste vi reagera. Vi måste helt enkelt vara på plats så att vi kan bevaka inledningen av VM med finlandssvenska journalistögon. Därför har vi vår reporter Sebastian Backman på plats i en vecka i samband med starten av VM.

Backman är sportreporter och är anställd på Yle Sporten. På plats i Qatar blir det ändå inte sedvanlig fotbollsbevakning för honom, den sköter Yle som sagt hemifrån Finland.

Sebastian Backman finns på plats som Svenska Yles ögon i landet där kvinnor och sexuella minoriteter inte har samma rättigheter som heteromännen, i landet som bokstavligen har byggts av migrantarbetare som har fått en omänsklig behandling som har lett till att många av dem har dött.

I och med att vi sänder VM är det också vår skyldighet att lyfta fram de mörka avigsidorna. Därför är Sebastian Backman på plats i Qatar.

Kritiken har fått utrymme och genomslag

Det här är inte första gången som ett stort mästerskap arrangeras i ett tvivelaktigt land, det har hänt många gånger tidigare. Den slitna lögnen ”idrott och politik hör inte ihop” borde ha begravts senast under olympiastadion i Berlin i samband med Hitlers OS 1936.

Det finns människor och organisationer som har lyft fram problematiken i de här sammanhangen tidigare, men aldrig har den kritiken fått lika mycket utrymme och genomslag som nu. Det är bara att hoppas att den allt starkare kritiken ska få till stånd förändring såväl i Qatar som när det gäller framtida val av värdnationer för stora mästerskap.

– Qatar är ett misstag. Det var ett dåligt val, har nu självaste Sepp Blatter sagt.

Blatter, som var ordförande för internationella fotbollsförbundet Fifa när Qatar tilldelades VM 2022, har nu vänt den måttbeställda sidenkavajen efter vinden. Svårt att tro att Blatter verkligen har kommit till insikt men han har väl insett att det inte längre är klokt att han säger vad han tänker. Vackert så.

Skrapa på glansbilden

Vi har inga som helst förhoppningar om att lyckas komma med stora avslöjanden och med omskakande nyheter gällande Qatar eller Fifa. Det gör man helt enkelt inte på en vecka. I synnerhet inte i samband med VM då Qatar säkert har gjort sitt bästa för att städa upp det som visas fram.

Att tro att vi till exempel skulle lyckas intervjua en migrantarbetare på plats i Qatar under VM är helt orealistiskt. Det är inte heller den sortens reportage vi är ute efter.

Vi vill till exempel veta varför Bollförbundets ordförande Ari Lahti finns på plats, om de nationella förbunden har varit tillräckligt aktiva och hur det är att som supporter betala 200 euro per natt för att bo i en container.

Glansbilden, målad i olja, känns allt för shejkig och också vi på Svenska Yle behöver skrapa på den. Därför åker Sebastian Backman till Qatar.