Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Välfärdsområdets politiker vill tro att allt löser sig trots att mycket fortfarande är ofärdigt: ”Löneutbetalningarna ska nog fungera”

Första fullmäktigemötet i Egentliga Finlands välfärdsområde den 2.3.2022 i Åbo.
Bildtext Välfärdsområdets fullmäktige måste nu gemensamt se framåt för att lyckas ro projektet i hamn med hedern i behåll.
Bild: Arash Matin / Yle

Då drygt sex veckor återstår tills välfärdsområdet tar över ansvaret för vård och räddningsverk återstår det mycket arbete. I Egentliga Finland är över femtio procent av förberedelserna fortfarande på hälft.

– Inte behöver allt vara klart vid årsskiftet utan det är först då som välfärdsområdets arbete börjar på allvar, säger Vänsterförbundets Nina Söderlund. Personalens löneutbetalningar ska fungera och blir det något fel med dem ska det rättas till under vinterhalvåret.

Då Yle Åboland senast talade med Nina Söderlund i augusti var problematiken densamma men då kändes det fortfarande som om politikerna kunde hantera helheten. Nu har retoriken om att inget förändras vid årsskiftet bytts ut mot att åtminstone de kritiska systemen ska rulla på som vanligt, resten får vänta.

– Vi behandlar dessa ärenden så gott som varje dag och då går vi igenom dessa kritiska funktioner och vad som ännu bör göras, säger Söderlund som sitter med i välfärdsområdets styrelse i Egentliga Finland.

Första fullmäktigemötet i Egentliga Finlands välfärdsområde den 2.3.2022 i Åbo.
Bildtext Visst finns det orosmoment men det jobbas för fullt för att garantera en så smidig övergång som möjligt, anser Vänsterförbundets Nina Söderlund.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Söderlund jobbar otaliga tjänstemän med de här problemen dygnet runt och man försöker göra så få ändringar som möjligt så att systemen hålls rullande också över årsskiftet.

– Då ett problem är löst uppstår ofta ett nytt och vi politiker får hela tiden information om hur arbetet framskrider och vilka system som kanske inte behövs vid övergången vid årsskiftet, säger Söderlund. Visst finns det orosmoment men man jobbar nog på högvarv för att lösa dem.

Förberedelserna i Egentliga Finland har gått långsamt

Personer inom välfärdsområdets organisation som Yle Åboland har talat med vittnar om brist på förståelse för allt som ännu borde genomföras för att välfärdsområdet tryggt ska kunna ta över ansvaret för vården och räddningsväsendet.

Det handlar om mycket arbete som fortfarande är ogjort då enbart sex veckor återstår till årsskiftet. Många av dem vi talat med är uttryckligen oroliga över hur allt ska bli klart i tid, om det ens blir det.

– Personalen behöver nog inte oroa sig och mycket arbete har nu lagts på att bygga upp förvaltningsstrukturen inom välfärdsområdet, säger Veera Granroth som representerar SFP i välfärdsområdets revisionsnämnd. Allt ska nog fungera smärtfritt i samband med övergången och det tror åtminstone jag på.

Veera Granroth
Bildtext Veera Granroth, SFP, tror att så länge politikerna är ense om hur allt ska organiseras så sker övergången bra.
Bild: Arash Matin / Yle

social- och hälsovårdsministeriets webbsidor kan man följa med hur förberedelserna går i de olika landskapen och det står snabbt klart att det av någon orsak går trögt i Egentliga Finland.

Exempelvis finns det stora problem med ledarskapet och organisationen men också IT-systemen har det varit problem med vilket syns i tabellerna som gjorts av social- och hälsovårdsministeriet som en del av den regionala lägesbilden.

Det är inte aktuellt att begära mer tid av staten

Ifall välfärdsområdena inte blir klara i tid finns det en möjlighet att begära mer tid för förberedelserna av social- och hälsovårdsministeriet.

– Nej absolut inte, inte kan vi nu med så här kort tid kvar börja dra i några bromsar, säger Söderlund. Det jobbas mycket hårt med de här frågorna för tillfället och vi har gjort stora framsteg sedan sommaren.

En sjukskötare i munskydd sitter på golvet vid en sjukhussäng.
Bildtext Vårdpersonalen ska inte behöva oroa sig för övergången till välfärdsområdet bedyrar politikerna.
Bild: Aleksei Gorodenkov / Alamy / All Over Press

Granroth ser inte heller det som realistiskt att dra i nödbromsen nu och be om uppskov för välfärdsområdets del.

– Jag känner mig inte särskilt orolig för läget just nu och dessutom så rapporterar de olika välfärdsområdena på olika sätt då någon fas är genomförd och klar, säger Granroth. Skillnaderna mellan områdena kan förklaras med det och så länge politikerna är ense om hur saker och ting ska genomföras tror jag att det går helt bra.

Diskussion om artikeln