Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här ser västmetrons nya tunnelbanestationer ut – allt från Finlands längsta rulltrappa till konst på perrongen

Stensviks metrostation.
Bildtext Kalle Mustonens verk ”Kulkijat” finns att se på västmetrons ändstation i Stensvik.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

Spänningen hos passagerarna inom kollektivtrafiken stiger i väntan på den tredje december då västmetrons nya stationer öppnar. Här får du en glimt av hur de nya stationerna ser ut.

Ändstationen i Stensvik är en av fem nya stationer som öppnar i början av december. De nya stationerna finns i Stensvik, Finno, Kaitans, Sökö och Esboviken. Metron fortsätter alltså från Mattby till Stensvik.

Då du går in i metrostationen i Finno möts du av den längsta rulltrappan i Finland. Rulltrappans fallhöjd är över 34 meter och den är hela 78 meter lång, skriver Yle Uutiset.

Finnos metrostation, rulltrappor.
Bildtext Rulltrappan i Finno metrostation är landets längsta.
Bild: Matti Myller / Yle

I Kaitans planerar Esbo stad bygga flera bostäder, för att skapa ett centrum kring metrostationen. På stationen förgyller Antti Tantus verk ”Rooting” väggarna.

Kaitans metrostation.
Bildtext Kaitans metrostation.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

I Sökö ligger metrostationen intill köpcentrumet i stadsdelen. Stationen sägs ha influerats av de omgivande modernistiska byggnaderna från 1960-talet.

Sökös metrostation i Esbo
Bildtext Sökö metrostation.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

Också Esbovikens metrostation har byggts vid ett köpcentrum – Lippulaiva. Båda ingångarna finns inne i köpcentret, och där finns också en busstation.

Esbovikens metrostation.
Bildtext Esbovikens metrostation.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

På perrongen i Stensviks metrostation kan du se Kalle Mustonens skulpturer, ett tudelat verk som heter ”Kulkijat”. Då stationen öppnar används den östra ingången.

Stensviks metrostation
Bildtext Den nya ändstationen i Stensvik.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Tältä näyttää metron uusi päätepysäkki – pääsimme tutustumaan pian avattaviin asemiin ensimmäisten joukossa av Mikko Rita. Översättningen är gjord av Dominique Pashley.