Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanerva fick gnugga geniknölarna inför träningsmatcherna – flera oprövade kort kan få chansen mot Nordmakedonien och Norge

Markku Kanerva vid sidlinjen under landskamp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Flera återbud gjorde det utmanande för Markku Kanerva att ta ut en trupp till veckans två träningsmatcher. Det kan bli många nya namn på planen samtidigt som Finland ska försöka förbereda sig för det kommande EM-kvalet.

Finlands fotbollsherrar stänger landslagsåret den här veckan med två träningsmatcher. På torsdag möter man Nordmakedonien på bortaplan och sedan reser man vidare till Oslo för att möta Norge.

Det är ett delvis nytt lag som Finland ställer på benen i de här två landskamperna, men rutinerade spelare som Lukas Hradecky, Robin Lod och Joel Pohjanpalo ingår också i truppen.

– Det är alltid roligt då landslaget samlas och vi har en bra atmosfär. Det var ett tag sedan senast för mig då jag missade förra lägret, säger Lod på en presskonferens.

Att matcherna inte spelas på Fifas officiella datum, samt skador och återbud gör att spelare som Richard Jensen, Rasmus Schüller, Teemu Pukki och Fredrik Jensen saknas.

– Att sätta ihop laget har varit en av de största utmaningarna under min tränarkarriär. Men vi har tillräckligt med spelare och bra sådana, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Markku Kanerva tackar publiken.
Bildtext Markku Kanerva hade problem att få ihop en slagkraftig trupp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Fem spelare kan göra debut i A-landslaget

I laget ingår fem spelare som kan få göra landslagsdebut: Arttu Hoskonen, Diogo Tomas, Anssi Suhonen, Tuomas Ollila och Niilo Mäenpää.

– När de får chansen förväntar jag mig att de ska spela enligt sina bästa egenskaper och för laget. I träningsmatcher har vi möjlighet att testa olika spelare men det utesluter inte att vi vill ha ett bra resultat. Jag hoppas att laget har en vilja, säger Kanerva.

Nordmakedonien spelade precis som Finland i EM sommaren 2021. I det senaste VM-kvalet slutade laget tvåa i gruppen, gick till playoff där man slog ut Italien men förlorade den avgörande matchen mot Portugal.

I senaste Nations League gick laget dock tungt och slutade trea i sin grupp i C-divisionen. Nordmakedonien vann bara två av sex matcher – mot hopplösa jumbon Gibraltar.

– De har spelare som är enskilt duktiga och det är ett fysiskt och snabbt lag. Men de har svagheter som vi ska försöka utnyttja. Via vårt passningsspel ska vi bryta genom motståndarna och förhoppningsvis är planen i tillräckligt bra skick att det är möjligt, säger Kanerva.

Robin Lod har också en klar syn på hur Finland ska spela.

– Vi ska vilja anfalla och göra mål i matcherna. Vi ska vara aktiva, modiga och göra det vi har tränat på, säger han.

Robin Lod i Finlands landslagströja.
Bildtext Robin Lod är en av de mer rutinerade spelarna i truppen.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Viktiga matcher med tanke på EM-kvalet

Veckans landskamper är viktiga med tanke på EM-kvalet som börjar i mars där Finland spelar i samma grupp som Danmark, Slovenien, Kazakstan, Nordirland och San Marino.

– Nordmakedonien kan på vissa sätt jämföras med Kazakstan. Norge har ett kvalitetslag som man kan fundera om det är mer som Slovenien eller Danmark.

– Vi ville ha bra motståndare, på listan fanns det lag med sämre rankning men jag ville möta bra lag med tanke på kvalet, säger Kanerva.

Nordmakedonien spelar också två matcher den här veckan och Kanerva räknar med att startelvorna kan se väldigt olika ut.

– Jag tror att de ställer upp med ett bättre lag mot oss än mot Azerbajdzjan. Vi kommer säkert att få se deras främsta spelare på planen, säger han.

Diskussion om artikeln