Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Du kan betala 50 cent per kilowattimme – Raseborgs Energi får jättemycket respons av kunderna nu

Uppdaterad 17.11.2022 12:34.
Värmeelement.
Bildtext Elvärme är en dyr affär just nu, också för dem som är kunder hos Raseborgs Energi.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Raseborgs Energi planerar inte att sänka elpriserna trots att bolaget har gjort fina resultat. Däremot hoppas och tror bolaget att marknadsstörningen går över och priserna normaliseras igen.

Elpriserna galopperar iväg också i Raseborg. Det kommunala energibolagets elpriser har aldrig varit så höga som nu.

– Det kan man lugnt säga, tyvärr, konstaterar vd Frank Hoverfelt.

Just nu kan elen kosta över 50 cent per kilowattimme för en kund som har ett tillsvidareavtal med Raseborgs Energi. Elen kan med andra ord vara tio gånger dyrare än för ett par år sedan.

Slutade sälja tillsvidareavtal

Intresset för energipriserna och elräkningen har tydligt ökat också bland gamla trogna kunder som tidigare kanske inte har behövt tänka så mycket på sin elräkning.

– Vi har fått jättemycket respons! säger vd Frank Hoverfelt.

– Många ringer nu och frågar vad de har för elavtal.

Man ser in i kameran
Bildtext Frank Hoverfelt är vd för Raseborgs Energi. Bolaget ägs till hundra procent av Raseborgs stad. Bolagets eget elnät täcker inte hela staden utan endast Ekenäs med omnejd. RE säljer el till ungefär 7 000 kunder.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Logiken bakom de höga priserna är svår att förklara för kunderna, säger Hoverfelt. Men han påminner om att situationen just nu är en marknadsstörning.

– Vi tror att den tar slut förr eller senare.

I väntan på det beslutade Raseborg Energi för ett par veckor sedan helt sluta sälja nya tillsvidareavtal.

För närvarande kan kunden därför endast välja av två alternativ när det gamla avtalet tar slut eller om man vill bli ny kund hos Raseborgs Energi. Man kan teckna ett tvåårigt avtal där priset per kilowattimme ligger på drygt 30 cent. Det andra alternativet är att köpa börsel där priset varierar från timme till timme.

Tillsvidareavtalens elpriser kan stiga fyra gånger per år

Raseborgs Energi kollar elpriset fyra gånger per år för de avtal som gäller tills vidare. I år har priserna redan stigit flera gånger.

Just nu betalar gamla kunder, de som tecknat avtal före 18.7 i år, ungefär 15-16 cent per kilowattimme. Priset gäller tills det är dags för följande kvartalskoll.

Har man tecknat ett tillsvidareavtal med Raseborgs Energi någon gång mellan 18.7 och 31.8, är priset för allmän el just nu över dubbelt så högt, ungefär 35 cent per kilowattimme.

De som har de nyaste tillsvidareavtalen, tecknade 1.9 eller senare, betalar strax under 50 cent (48,91 cent) per kilowattimme för allmän el.

Om ett sådant nytt avtal också skiljer mellan priset natt- och dagtid eller mellan vinterdagar och övriga tider, stiger priset för den dyrare dygns- eller årstiden över 50-centsstrecket.

Många kunder ville inte förbinda sig till höga priser i två år

Så till prislogiken som enligt vd Frank Hoverfelt är svår att förklara för bolagets kunder. Logiken hänger förstås ihop med det allmänna läget på energimarknaden där kriget i Ukraina fick hela marknaden i gungning.

Tidigare hade många av energibolagens elkunder tidsbundna avtal. Då var elpriset detsamma under hela avtalsperioden, oftast i två år. När avtalet tog slut, tecknade man ett nytt tvåårigt avtal. Det kunde man göra med samma bolag eller så kunde man jämföra elpriserna hos olika bolag och byta till ett bolag som erbjöd bättre pris.

Det här var behändigt också för Raseborgs Energi som endast producerar en knapp tredjedel av den sålda elen själv. Resten måste bolaget köpa in på den fria marknaden.

En man tänder brasa i en eldstad. Liten låga och ved syns.
Bildtext Kunderna vill just nu inte förbinda sig för längre perioder med höga elpriser. I stället avvaktar man och hoppas priserna kommer ner igen. Under tiden eldar många med ved för att spara el.
Bild: Tapio Termonen

Om ett tvåårigt avtal har tagit slut den här hösten, har läget varit helt annorlunda än tidigare, både för kunden och för energibolaget.

Då elpriserna har skjutit i höjden, ville kunderna inte förbinda sig för två år utan man avvaktade och hoppades priserna kommer ner så mycket att det känns vettigt att teckna ett nytt tvåårigt avtal.

Det innebar i praktiken att man blev en tillsvidarekund, med - tills vidare i alla fall - stora elräkningar. Men det här är alltså inte längre ens möjligt för kunder vars gamla avtal med Raseborgs Energi tar slut.

Att byta elbolag har heller inte varit lika lockande som tidigare eftersom inget bolag har haft billigare priser eller vettigare avtal att erbjuda.

De facto finns det inte många bolag som över huvudtaget erbjuder nya kunder något annat än börsel.

Ekenäs Energis kraftverk och flisvärmeverk i Björknäs i Raseborg.
Bildtext Raseborgs Energi har flisvärmeverk i Ekenäs, Karis och Pojo. En av enheterna i Björknäs i Ekenäs producerar också el. Utöver det består bolagets elproduktion av andelar i vindkraft i Österbotten.
Bild: Yle/Petra Thilman

Också för Raseborgs Energi var läget tidigare lättare och innehöll färre risker. Bolag som Raseborgs Energi köpte i förväg den el de visste att de skulle sälja under en viss period.

Men nu, när allt fler av bolagets 7 000 elkunder betedde sig annorlunda och då de i väntan på bättre tider tecknade tillsvidareavtal, tvingades Raseborgs Energi köpa el efter hand som behovet uppstod. Då blev priset också sådant som det just nu är på marknaden: skyhögt.

– Mest illa känns det för våra trogna kunder som tidigare har haft tvååriga avtal, säger vd Frank Hoverfelt.

Om man tecknade ett tvåårigt avtal år 2020, låg elpriset på mellan 4 och 6 cent per kilowattimme. Betalar man nu 50 cent för samma vara, är skillnaden nästan ofattbar.

Har många kunder lämnat er?

– Nej, det har inte skett. Det finns få alternativ för kunderna.

Vasa Elektriska sänker priserna – fungerar inte i Raseborg?

Många av Raseborgs Energis elkunder har hört om det färska prissänkningsbeslutet i Vasa.

Vasa Elektriska meddelade den här veckan att priset för elen blir 10 cent billigare per kilowattimme. Det var kundernas missnöje som ledde till prisändringen.

Två män står bakom ett podium. I bakgrunden en skärm med en presentation.

Nu är det klart: Vasa Elektriska sänker priserna – från december kostar elen 19,87 cent per kilowattimme

Vasa Elektriska meddelade på tisdagen att priset för elen blir 10 cent billigare per kilowattimme. Det är kundernas missnöje som ligger bakom prisändringen.

Frank Hoverfelt vid Raseborgs Energi är tveksam till om samma kan ske i Raseborg.

Det finns flera skillnader mellan de kommunägda bolagen Vasa Elektriska och Raseborgs Energi:

  • Vasa Elektriska är ett betydligt större bolag och också en stor elproducent. Bolagets omsättning var över 200 miljoner euro och de sålde närmare 2 000 gigawattimmar el.

  • Raseborgs Energi hade 2021 en omsättning på drygt 20 miljoner. Raseborgs Energi producerar endast en knapp tredjedel av elen de säljer. Raseborgs Energi producerar själv cirka 24 gigawattimmar el och köper in resten. Möjligheterna att själv påverka elpriset är med andra ord mindre än hos Vasa Elektriska.

  • Vasa Elektriska har ett elnät som täcker hela Vasaområdet medan Raseborgs Energi endast har eget elnät i Ekenäs med omnejd. Det är bara en liten del av raseborgarna som är elkunder hos Raseborgs Energi och Hoverfelt frågar därför hur och vem det skulle gynna att sänka elpriset. I alla fall gagnas inte alla raseborgare.

Vd: Fina resultat 2021 men stor osäkerhet för vintern 2022–2023

Å andra sidan har Raseborgs Energi gjort strålande resultat. I fjol blev vinsten 2 miljoner euro. Det är nio procent mer än året innan. Omsättningen ökade med 17 procent.

För perioden januari-juni i år ser siffrorna också fina ut: rörelsevinsten ökade med hela 67 procent jämfört med motsvarande period 2021.

En bil som brunnit upp står bredvid ett skadat bostadshus medan kriget mellan Ryssland och Ukraina fortsätter. Andra förstörda bilar syns, en man går bort från bilden. Ett grönt träd växer framför flervåningshuset.
Bildtext Kriget i Ukraina ligger bakom den plötsliga krisen på energimarknaden. Samtidigt borde energiproduktionen och -konsumtionen ses över också på grund av klimatskäl.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Men Hoverfelt säger att läget kan vara helt annat efter vintern, i synnerhet om det blir en kall vinter och/eller om den nya kärnkraftsenheten i Olkiluoto inte kommer i gång. Det skulle innebära en stor risk för Raseborgs Energi att sänka priserna nu, antyder Hoverfelt.

Infomöten för invånarna i december

För att förklara situationen och svara på frågor ordnar Raseborgs Energi två informationsträffar i december. Den första hålls onsdag 7.12 på Västra Nylands folkhögskola i Karis och den andra torsdag 15.12 vid Raseborgsvägen 5 i Ekenäs, före detta sjukvårdsskolan.

”Programmet är det samma båda kvällarna. Dörrarna öppnas kl. 17.30 och deltagarna bjuds på något smått att äta. Presentationerna börjar klockan 18 och pågår fram till kl. 20. Efter detta har det reserverats tid för frågor och diskussion”, skriver bolaget i ett pressmeddelande 17.11. Man ska anmäla sig senast 30.11, eftersom antalet sittplatser är begränsat och serveringen behöver planeras. Man kan anmäla sig via en elektronisk blankett eller genom att ringa kundtjänsten vid Raseborgs Energi.
Anmälningsblanketten för kvällen i Karis finns här. Till kvällen i Ekenäs kan man anmäla sig här.

Det sista stycket om infomöten lades till sedan Raseborgs Energi kom med ett pressmeddelande 17.11.2022 vid niotiden.

Tillägg 17.11.2022 vid 12:30-tiden:

I grafiken nedan kan du följa med börspriset på el just nu:

Diskussion om artikeln