Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Växthusföretagaren i Närpes fortfarande misstänkt för människohandel och grovt ocker – åtalsprövning väntar innan årets slut

Från 2022
Gröna tomater i ett växthus.
Bildtext En av de största växthusföretagarna i Närpes är ännu misstänkt för människohandel och grovt ocker.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Helsingforspolisen har inte ännu fått iväg ockerutredningen till åklagaren, men konstaterar att den del av utredningen som berör den närpesiska växthusföretagaren kommer att gå till åtalsprövning.

Det dröjer fortfarande innan Helsingforspolisen får iväg sin del av utredningen av ockerhärvan i Närpes till åtalsprövning.

Men enligt kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen kommer i alla fall den del av utredningen som berör den närpesiska växthusföretagaren att gå vidare.

– Vissa delar av utredningen kommer inte att gå till åtalsprövning, men då det gäller växthusföretagaren så kommer det att göra det och med samma brottsrubriceringar som under utredningen, konstaterar Kortelainen.

Företagaren häktades i våras på sannolika skäl misstänkt för försök till människohandel och för grovt ocker. Han släpptes fri ett par veckor senare.

Polisen håller fortfarande på att sammanställa protokollen, men målet är att inleda åtalsprövningen under det här året.

Polisen i Österbotten blev i sin tur färdiga med sin del av utredningen i september och skickade då utredningen till åklagaren.

I den utredningen misstänks tre personer med utländsk bakgrund för grovt ocker.