Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fallet Sagaboendet behandlades i tingsrätten

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 06:40.
servicehus i Sibbo
Bildtext Sagaboendet ligger i Servicehuset Elsies andra våning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Två personer stod på tisdag inför rätta i Östra Nylands tingsrätt, åtalade för tre fall av misshandel. Personerna jobbade som vårdare vid Kårkullas enhet Sagaboendet i Sibbo.

Personerna jobbade som vårdare vid Sagaboendet sommaren 2014. I polisens förundersökning framkom brister i vården och osakligt beteende mot klienterna vid Sagaboendet. Invånarna på enheten är personer med funktionsnedsättning.

Yle Östnyland rapporterade från rättegången på tisdagen:

människor i rätten
Bild: Yle/Carmela Walder

Fall 1: Misshandel i taxi

Händelsen som ledde till det första åtalet om misshandel var en incident i en taxi i juli 2014. En klient blev slagen med öppen hand, står det i åtalet som delvis lästes upp i rätten. Den åtalade bestrider åtalet.

Klienten flyttade bort från Sagaboendet efter händelserna. Klientens mamma misstänker att den åtalade vårdaren bemött klienten dåligt också tidigare eftersom hon var orolig i taxin.

Åklagaren yrkar på grövre straff - misshandel i stället för lindrig misshandel - eftersom det handlade om en relation mellan klient och vårdare.

Klienten hade blåtiror och svullet ansikte dagen efter händelsen, visar sjukjournalen.

Den åtalade svarar

Den åtalade vårdaren var vikarie. Hon var obehörig. Den åtalade före detta vårdaren anser det vara ytterst förolämpande att bli beskylld för att vara oempatisk. På grund av detta har hon blivit arbetslös och deprimerad.

Enligt den åtalade hade klienten svåra spasmer och var enligt henne ofta blå här och där.

I stället för en vanlig invataxi borde man ha tagit en sjuktransport den dagen, säger den åtalade i tingsrätten.

Taxichauffören vittnar

Taxichauffören som var ögonvittne till händelserna i taxin anser att vårdaren använde för hårda grepp och buffade klienten. Han har kört invataxi i 15 år.

Han gjorde anteckningar om resan efteråt på grund av att den var så exceptionell.

Han hade ändå inte sett tidigare vad som händer om en klient blir våldsam, svarade han på en fråga ställd av den åtalades försvarsadvokat. Det var den enda gången som taxichauffören såg klienten i fråga vara orolig.

Den åtalades advokat säger att ord står mot ord och kräver att åtalet förkastas.

människor i rätten
Bild: Yle/Carmela Walder

Fall 2: Misshandel på boendet

Tingsrätten i Östra Nyland behandlar också två andra fall av misshandel. Enligt åtalet har den andra av vårdarna som åtalas i rätten idag slagit med öppen hand en klient på boendet i juni och i juli 2014. Den åtalade bestrider anklagelserna.

Också i detta fall yrkar åklagaren på misshandel istället för lindrig misshandel på grund av att klienten var beroende av vårdaren.

Åtalad: Inga klara direktiv

Vårdaren som åtalas säger att det var jobbigt att arbeta vid Sagaboendet för att rutinerna varierade så mycket beroende på vem man jobbade med.

Klienten var en storväxt man som var oberäknelig och agerade aggressivt varje dag. Enligt den åtalade rapporterade ingen någonsin uppåt om den våldsamma klienten.

Enligt försvarsadvokaten fanns det inga direktiv från arbetsgivarens sida för hur vårdarna skulle agera i våldsamma situationer.

Vittnen hörde och såg slag

Den åtalade hade jobbat från och till på Sagaboendet sedan 2012. Vid tiden för incidenterna var hon sommarvikarie på anstalten.

Ett vittne berättar att hon var i personalrummet och läste en tidning då den åtalade gav klienten en örfil. Vittnet var liksom den åtalade en obehörig sommarvikarie. Vittnet säger att hon endast hörde ljudet av slaget eftersom klienten stod med ryggen mot henne.

En annan gång hörde samma vittne ljudet av ett slag från personalrummet. Också då var det frågan om klienten och den åtalade.

Det andra vittnet som Östra Nylands tingsrätt hör har sett den åtalade ge klienten två örfilar, men hon har svårt att komma ihåg detaljer.

Kanslidom

Östra Nylands tingsrätt ger domen i fallen den 1 december klockan 14 och 15.

Artikeln uppdaterad 17 november klockan 13.