Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Batterier är framtiden åtminstone just nu" – Ny utbildning startar i Karleby för att större aktörer ska vilja etablera sig i regionen

Uppdaterad 17.11.2022 08:30.
Två personer i laboratorium.
Bildtext Allt från gruvdrift till färdiga batterier och återvinning ingår i den studiehelhet som yrkeshögskolan Centria erbjuder från och med i höst, berättar Jennie Elfving och Staffan Borg.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Från och med i höst utbildas batteri-ingenjörer vid yrkeshögkolan Centria i Karleby. Totalt handlar det om 25 ingenjörer som vid sidan om jobb får lära sig batteriteknik.

Motsvarande helhet finns på universitetsnivå, men ingen annanstans på yrkeshögskolenivå i Finland. Att ha experter inom tekniken är enligt utbildaren avgörande för att regionen ska få etableringar inom branschen.

– De kommer inte om vi inte kan lova att vi har kunnigt folk. Det finns redan behov av arbetskraft men ännu inte i sådan utsträckning som man talar om och hoppas på. Men vi vill ha framförhållning, så om behovet växer snabbt har vi möjlighet att svara på det, säger Jennie Elfving som är chef för utbildningen på Centria.

Enligt Staffan Borg som ansvarar för kemiteknikutbildningen på Centria kommer det att finnas gott om jobb för de som går utbildningen.

– I regionen finns ganska mycket aktivitet inom batteritillverkning och det finns flera företag som tillverkar kemikalier som lämpar sig för batterier. Och det ser ut att utvidgas ganska kraftigt i framtiden, säger Borg.

Man i lab.
Bildtext Staffan Borg är ansvarig för kemiteknikutbildningen på Centria.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

I Karleby finns i dag aktörer inom branschen, till exempel Umicore, Jervois och Keliber.

– I många företag behövs redan enskilda experter. Vi hoppas på att det ska komma större tillverkare men samtidigt finns batterier och batteriteknologi i väldigt många branscher redan, säger Elfving.

Inom utbildningen går man igenom allt från gruvdrift till färdiga batterier och återvinning. Ingenjörerna ska känna till hela kedjan.

– Vi vill inte utbilda specifikt för något företag, utan de får baskunskapen som de sedan kan bygga på när de jobbar, säger Elfving.

Folk har mobiltelefoner och elbilar men samtidigt har vi brist på el, är batterier verkligen framtiden eller stannar boomen av?

– Framtiden utvisar vad framtidens melodi är. Men vi kan vara ganska överens om det vi har nu, med olja och icke-förnybar energi, inte är framtidens modell. Så vi måste hela tiden forska i lösningar och ser man några år framåt så är det batterier som gäller, säger Elfving.

Om det är rätt om 10 eller 20 år kan Elfving inte säga, men hon säger att huvudsaken är att man inte bara sitter och väntar utan gör något nu.

– Vi behöver grönare modeller, miljövänligare modeller, och det här är åtminstone rätt riktning att gå, säger Elfving.

– I framtiden behövs flera olika former, lite mer diversitet, säger Borg.

Konkurrerar inte med Vasa

Tidigare i år fick Karleby stad nationellt ansvar för att koordinera samarbetet mellan olika aktörer då det gäller batterier. Enligt Elfving är det ytterst viktigt att städer och regioner samarbetar.

– Ingen vinner på att vi konkurrerar med Vasa eller Åboregionen. Det finns så mycket potential inom branschen, vi borde se till att Finland är den nivå vi konkurrerar på.

Kvinna i laboratorium.
Bildtext Jennie Elfving är chef för utbildningen på Centria.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

– Att vi fick det (ansvaret) till Karleby tar jag som tecken på att vi har gjort något rätt hittills, att vi kan tillräckligt för att få det här ansvaret. På så sätt är det en stor sak för hela regionen.

I samarbetet ingår förutom Karleby också Vasa och en handfull andra städer som vill vara med och utveckla branschen. Målet är att bygga upp ett nätverk där man ser vilken kunskap och vilka experter som redan finns. Men också se hur branschen ska utvecklas.

– Vad vill vi göra i framtiden och arbetsfördelningen, vem ska rikta in sig på vilket område, säger Elfving.

Diskussion om artikeln