Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre personer dömdes för mordet på 298 människor på Malaysia Airlines plan som sköts ner över Ukraina år 2014

Uppdaterad 17.11.2022 17:06.
Passagerarplanet som sköts ner 2014 över Ukraina - Spela upp på Arenan

De tre männen dömdes i sin frånvaro till livstids fängelse.

Två ryska tidigare underrättelseagenter och en ukrainsk separatistledare förklarades skyldiga till nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17. Den fjärde misstänkta mannen frikändes på grund av brist på bevis.

Ryssarna Igor Girkin och Sergej Dubinskij och ukrainaren Leonid Khartjenko dömdes som skyldiga till mord och för att avsiktligt ha orsakat ett flygplan att krascha, medan ryssen Oleg Pulatov inte var skyldig, meddelade chefsdomaren Hendrik Steenhuis på torsdagen.

De tre männen dömdes i sin frånvaro till livstids fängelse.

De dömdes också att betala 16 miljoner euro i kompensation till offrens anhöriga. Männen är fortfarande på flykt. De tros befinna sig i Ryssland som inte kommer att utlämna dem.

Alla 298 personer ombord på planet dog i kraschen

Alla 298 passagerare och besättningen ombord dog i kraschen i östra Ukraina den 17 juli 2014. Planet, av typen Boeing 777, var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia.

Den nederländska domstolen sa att det malaysiska flygplanet sköts ner av en rysktillverkad robot. Domstolen konstaterade också att Ryssland hade övergripande kontroll över separatiststyrkor i östra Ukraina vid den tidpunkt då planet sköts ner.

Domstol i en rättegång i Nederländerna.
Bildtext Den nederländska domstolen under rättegången mot de fyra män som åtalades för inblandning i M17-fallet.
Bild: John Thys / AFP

Robotsystemet transporterades från Ryssland till Ukraina

De fyra misstänkta personerna anklagades för att ha hjälpt till med att leverera ett robotsystem som ryskstödda separatister uppges ha använt mot passagerarplanet då det flög över östra Ukraina.

Enligt utredningarna kom robotsystemet från den 53 militärbrigaden i Kursk i sydvästra Ryssland.

De nederländska åklagarna sa att robotsystemet levererades från Kursk och kördes tillbaka dit efter att MH17 skjutits ner. De misstänkta anklagas inte för att ha avfyrat roboten utan för att ha arbetat tillsammans för att få den till det fält varifrån den avfyrades.

A file picture dated 17 July 2014 shows the debris of Boeing 777 Malaysia Airlines flight MH17 which crashed during flying over the eastern Ukraine region near Donetsk, Ukraine.
Bildtext Vrakdelar och kroppar spreds ut över ett stort område med åkrar och solrosfält nära staden Donetsk i östra Ukraina i juli 2014.

Missilen har identifierats som en rysk luftvärnsrobot av typen Buk. Den transporterades från Ryssland till Ukraina, sägs det i en internationell utredning som har letts av Nederländerna.

Ryssland har inte deltagit i den internationella utredningen som utfördes av Nederländerna, Ukraina, Malaysia, Australien och Belgien.

En del av Malaysia Airlines plan som störtade i Ukraina 2014
Bildtext En del av Malaysia Airlines plan som sköts ner 2014.
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Tre ryska medborgare och en ukrainare åtalades

De åtalade var de ryska medborgarna Igor Girkin, Sergej Dubinskij och Oleg Pulatov samt ukrainaren Leonid Khartjenko.

  • Ryssen Igor Girkin beskrivs som överste i den ryska säkerhetstjänsten FSB. Han har också agerat som försvarsminister för den så kallade folkrepubliken Donetsk, och var kommendör i Ukraina 2014. Han har sagt att det inte var ukrainska separatister som sköt ner planet. Girkin uppges för närvarande vara involverad i Rysslands krig mot Ukraina.

  • Ryssen Sergej Dubinskij tillhörde den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Han uppges ha varit separatisternas militära underrättelsechef som gav order om avskjutningen.

  • Ukrainaren Leonid Khartjenko uppges ha lett en ukrainsk separatistisk enhet och ha spelat en mer direkt roll för transporten av roboten, enligt åklagare.

  • Ryssen Oleg Pulatov sägs ha varit soldat i den ryska specialenheten Spetznaz. Han är den enda som frikändes av domstolen.

Australiska anhöriga vid minnesmonumentet MH17.
Bildtext Minnesmonumentet MH17 i Vijfhuizen i Nederländerna.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Sörjande anhöriga från hela världen har följt med rättegången. De har fört en lång kamp för rättvisa.

Australiska anhöriga vid minnesmonumentet MH17 i Vijfhuizen i Nederländerna.  Alla 298 passagerare och besättningen ombord dog i plankraschen i östra Ukraina den 17 juli 2014.
Bildtext Brittiska och australiska anhöriga vid minnesmonumentet MH17 i Vijfhuizen i Nederländerna.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Offren kom från tio länder; 196 holländare, 43 malaysier och 38 australier. Det har rests ett nationellt MH17-monument i staden Vijfhuizen.

Bellingcat: Ryssland var involverat

Den utredande journalistgruppen Bellingcat har tidigare slagit fast att både ryska officerare och ukrainska separatister var inblandade men att det fortfarande är oklart vem som gav order om avfyrandet av en luftvärnsrobot mot passagerarplanet.

Bellingcats hypotes är att Ryssland var direkt involverat i transporten av Buk-roboten från Ryssland till Ukraina och tillbaka igen, och att den högsta ryska ledningen var medveten om det.

Enligt Bellingcat pekar allt på en central militäroperation. Varken separatister eller ickemilitära personer skulle ha kunnat transportera ett sådant robotvapen, bedömer gruppen.

Människor köar på väg till en rättegång i Nederländerna.
Bildtext Släktingar till offren för nedskjutningen av MH17-flyget anländer till den nederländska domstolen i Badhoevedorp den 17 november 2022.
Bild: Lehtikuva

Ryskt förnekande

Både Ryssland och proryska rebeller i Ukraina hävdar att de inte var inblandade i nedskjutningen. Skulden läggs på Ukraina.

Enligt försvarsadvokaterna har rättegången varit orättvis. De säger att åklagarna har misslyckades med att föra fram bevis, och att det finns ”alternativa scenarier”.

Den nederländska domstolen avfärdade alla alternativa scenarier.

Det ryska försvarsministeriet har sagt att roboten härstammade från ukrainska vapenarsenaler som Ukraina ärvt från Sovjetunionen.

President Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov har sagt att Ryssland inte kan lita på den internationella utredningsgruppens slutsatser om nedskjutningen eftersom Ryssland inte fick delta i gruppens arbete.

En havererad cockpit.
Bildtext Den 13 oktober 2015 presenterades den havererade cockpiten på Malaysia Airlines flyg MH17 för pressen under en presentation av den slutliga rapporten om orsaken till kraschen.
Bild: Lehtikuva

Källor: AFP, Reuters