Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya daghemmet i Lovisa byggs på banområdet

rött trähus från 70-talet med en grann vimpel framför
Bildtext Centrumdaghemmet ska bland annat ersätta Villekulla som är fuktskadat. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Lovisa stadsfullmäktige godkände projektplanen för daghemmet efter några omröstningar i går.

Det nya centrumdaghemmet byggs på banområdet. Daghemmet ska stå klart 2025 och rymma tio barngrupper.

Daghemmet beräknas kosta ungefär 7,7 miljoner euro. Barnen från åtminstone Fredsby daghem och Villekulla daghem ska flytta dit.

Under mötet föreslogs också att daghemmet skulle byggas i Gråberg eller Fredsby samt för 12 barngrupper, men förslagen röstades ner.

Relaterat

Skyltfönstret tull konstklubben Picturas nya utrymmen i en gammal radio- och tv-affär i Pargas.

Åboländska kommuner vill utveckla konstundervisningen: ”Tanken är att få in mer konstfostran i daghemmen”

Alla barn och unga i Pargas och Kimitoön ska få ta del av konstundervisning. Det är målet med en utredning som kommunerna gör tillsammans under året.

Liliane Kjellman, direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning i Åbo, vid åkanten i Åbo.

Liliane Kjellman om läget vid Cygnaeus daghem: ”Det ser ut som att vi får vikarier, men kanske inte alltid svenskspråkiga”

I december nådde personalproblemen vid Cygnaeus daghem nya nivåer. Av personalens totalt 18 medlemmar var endast 7 på jobb. Nu har Åbo stad rekryterat två nya enhetschefer till daghemmet, men ännu är inte problemen förbi.

Ingå kämpar med att hitta personal till daghemmen – vikarier som kan ställa upp på kort varsel finns inte

Personalsituationen inom småbarnspedagogiken i Ingå är fortfarande problematisk. Det är särskilt svårt att på kort varsel hitta vikarier. Om det inte hittas en vikarie kan personal vid behov flyttas från andra daghem.

I fjol var daghemmen tvungna att vädja till vårdnadshavare att hålla barnen hemma en del dagar om det var möjligt. Det gällde 15 dagar under våren och tre dagar under hösten då personalstyrkan helt enkelt inte räckte till. Speciellt utmanande var situationen vid Degerby daghem.

Vårdnadshavarna vid Degerby daghem ska i månadsskiftet januari-februari få besvara en enkät och resultaten ska presenteras senare i februari.

Ingå kommun jobbar aktivt med att stöda verksamheten vid daghemmen i kommunen. Alla tjänster som varit ledigförklarade är nu besatta och Ingå har anställt tre nya barnskötare.

Barnens ytterkläder hänger i garderoben i S:t Karins svenska daghem.

Hur är det att jobba inom småbarnspedagogiken? Vi slår hål på tre myter om branschen

De som jobbar på dagis får liksom många andra yrken höra saker om sitt jobb som inte stämmer. Vi bad Elli Nylund som är ledare inom småbarnspedagogiken i Esbo att ta ställning till tre myter.