Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu är det klart vad rörläckorna runtom i Helsingfors berodde på – röret på Flemingsgatan sprack på grund av ålder och trafik

Rikkoutunut vesijohtooutki sekä HSY:n korjausmiehiä
Bildtext Orsaken till rörläckan på Flemingsgatan var en skada som hängde ihop med gjutjärnsrörets ålder och slitage på grund av ökad trafik på gatan.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Vattenledningarna sprack på sju olika ställen runtom i Helsingfors under helgen. Det ledde bland annat till översvämningar, trafikstörningar och att hushåll blev utan vatten.

Nu har Helsingforsregionens miljötjänster HRM analyserat varför flera olika vattenrör sprang läck under helgen i Helsingfors.

Allting började med att ett stamrör på Flemingsgatan i Berghäll gick sönder. Orsaken var en skada som hängde ihop med gjutjärnsrörets ålder och slitage på grund av ökad trafik på gatan.

Sedan sommaren hade en del trafik styrts till Flemingsgatan från Sturegatan på grund av vägarbeten.

Enligt HRM var man medvetna om att röret var gammalt och i dåligt skick. En sanering var planerad år 2024.

Tryckvåg då vattnet stängdes av orsakade fler läckor

De övriga läckorna och skadorna var en följd av åtgärderna för att stoppa läckan på Flemingsgatan. Vattenflödet begränsades plötsligt, vilket ledde till en ovanligt omfattande tryckvåg som skadade rör på ett stort område.

Enligt HRM lyckades personalen ändå snabbt åtgärda problemen, tack vare god beredskap.

På Flemingsgatan i Berghäll rämnade marken, då ett stort gjutjärnsrör spräcktes och en bil rasade delvis ner i det stora hålet.

Rör gick också sönder under Violagatan i Hermanstad, Rautalampivägen i Vallgård, Gumtäktsstråket i Gumtäkt och Bulevarden intill Sandvikstorget

På måndagen rapporterade HRM om ytterligare läckor vid Mikaelsgatan i centrum och Vågvägen i Lassas.

Diskussion om artikeln