Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkesakademins teknikhus samlar många lösningar: ”Vill man flytta ett eluttag eller tvättfat är det enkelt gjort”

YA:s teknikhus i Vasa - Spela upp på Arenan

Yrkesakademin i Österbotten, YA, har de senaste åren arbetat med att bygga ett teknikhus . I huset har man testat nya metoder och lösningar, från grund till tak.

Projektet med teknikhuset har pågått sedan 2019, med finansiering från Österbottens förbund. Det är främst YA i Vasas studerande som utfört atbetet, men Tomas Hansson, som är lärare inom el och automation, säger att man varit i kontakt med över 100 olika företag från många länder i samband med projektet. Huset är hundra kvadratmeter stort, har två våningar och ligger vid YA i Gamla Vasa.

Husgrunden är byggd med stålpålar, för att få en billig grund med bra energivärde. Husets stomme, även den av stål, står på pålarna och det är enligt Hansson enkelt att bygga på elementen på huset.

– Huset är byggt av små element, som är 1,20 meter breda ungefär. Det är byggt i olika lager så att man kan byta ut dem helt separat. Vi har ett ytterlager med fasad, ett lager med isolering och så har vi ett inre lager med el och VVS. Lagren är helt oberoende av varandra, säger Tomas Hansson.

Saknar bärande väggar

Ett mål är att det ska vara lätt att anpassa huset. Hansson berättar att husets stålstomme innebär att det inte finns några bärande väggar, så man kan flytta dem efter behov. Man har lagt så mycket av tekniken som möjligt i väggar och tak, vilket ska göra ombyggnader eller renoveringar smidigare.

– Man kan byta ut det inre lagret med all teknik. Vill man flytta ett eluttag eller tvättfat är det enkelt gjort.

Taket består av integrerade solpaneler, det vill säga att själva taket är solpaneler. Värmen och kylan kommer från en luft-vattenvärmepump, som går till fläktkonvektorer som finns i rummen, vilka sedan blåser ut varm eller kall luft enligt behov.

– All värme, belysning och ventilation styrs från en centralenhet. Det gör det enkelt att optimera användningen. Vi kan känna av om någon finns i huset och vi kan ställa huset i olika lägen. Vi får realtidsinformation från hela huset, exempelvis om vattenläckage eller om en dörr står öppen, säger Tomas Hansson.

Teknikhuset använder sig av spotpriser på el och kan exempelvis anpassas att ladda upp med varmvatten när elen är billig. Om istället elen är dyr under en längre period kan husets temperatur anpassas efter det.

En man står utanför ett gråvitt hus med gröna knutar.
Bildtext Tomas Hansson är el- och automationslärare vid YA i Vasa.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Inspiration från olika branscher

Han säger att själva lösningarna i huset egentligen är flera år gamla. Det som gör YA:s projekthus annorlunda är att man använder sig av lösningar från branscher och länder som normalt inte används vid husbyggen i Finland. Tomas Hansson säger att man kan få det hela för en liknande kostnad som för ett vanligt hus.

– När man sätter sig i bilen och vrider på nyckeln vill man se om man behöver byta olja, om bilen behöver service eller om det finns lufttryck i däcken. Samma sak vill man ju ha i ett hus, som är en mycket större investering. Då har vi lagt en infoskärm innanför dörren där det kommer meddelande om hur huset mår, säger han.

En skärm i ett hus som sköter all teknik, såsom temperatur.
Bildtext Från den här skärmen kan man bland annat styra husets lampor och klimat. Man kan också följa med energiförbrukningen.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Huset ska i första hand användas för YA:s studerande tillsammans med branscher, företag och personer som är intresserade av projektet. Tomas Hansson säger att målet inte är att bli klar med huset, utan att man ständigt ska testa nya saker och metoder. Han berättar att intresset för teknikhuset varit stort, exempelvis från universitet och företag.

Kan man se huset lite som man ser på en bilprototyp?

– Ja det kan man säga. Vi testar och ser vad som fungerar och det som fungerar bra använder vi. Det som inte fungerar så bra byter vi ut för att prova något annat, säger Tomas Hansson.