Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Sanna Marin varnar för att göra samma misstag med tekniken som med energin

Sanna Marin svardklädd med en mikrofon på en scen, hon sitter och håller händerna lyfta med handflatorna uppåt.
Bildtext Sanna Marin talade på uppstartsfestivalen Slush på torsdagen.
Bild: Lehtikuva

Sanna Marin vill att Finland och Europa hör till vinnarna i det hon kallar den geopolitiska tävlingen mellan USA och Kina.

Statsminister Sanna Marins (SDP) deltagande i uppstartsfestivalen Slush blev en nyhet eftersom hon ursprungligen skulle uppträda tillsammans med en representant för hennes mans företag.

Marin konsulterade justitiekanslern och Slush valde låta uppstartsfestivalens vd Eerika Savolainen sköta intervjun på scenen i stället.

Uppstartsfestivalen Slush

Samlar 12 000 personer i Mässcentrum i Helsingfors under torsdagen och på fredag. Av dem är 4 600 uppstartsföretagare och 2 600 investerare.

Slush arrangeras av ett bolag som drivs av studerande, i bakgrunden finns en icke-vinstdrivande stiftelse.

Evenemanget i Mässcentrum påminner om andra mässor där företag och till exempel universitet visar upp sina idéer och produkter. På scenerna intervjuas folk som startat eller driver företag, och investerare. Samtidigt kan företagare träffa potentiella investerare i enrum.

Statsministern drog en stor publik till den stora scenen. Hon upprepade sitt budskap flera gånger:

– Det stora beroendet av rysk energi var ett misstag. Det fanns en logik, vi trodde att täta kontakter skulle undvika krig eftersom ett krig skulle bli så dyrt. Vi insåg inte att den ryska logiken är annorlunda, säger Marin.

Hon säger att man borde ha lyssnat på de baltiska länderna och Polen som flera gånger varnade för den så kallade ryska logiken.

Nya fabriker

De senaste åren har det också blivit tydligt hur de globala leveranskedjorna fungerar. Det kan bli brist på både läkemedel och livsmedel. Därför förespråkar Marin det hon kallar en strategisk autonomi för Europa.

– Vi får inte göra samma misstag med teknologi som vi gjort med energi och medicin.

Hon tar halvledare som exempel.

– Beroendet av chip och halvledare från Taiwan är för stort. Vi måste se till att företag investerar i Europa och USA. Det här byggs inte över en natt, att uppnå toppklass tar tio år.

Syftet med tillverkning i länder som enligt Marin fungerar med västerländsk logik är att inte måla in sig i ett hörn.

– Inget land ska kunna utpressa oss så som Ryssland nu gör.

I praktiken handlar det om att minska beroendet av Kina, vilket Marin säger att inte betyder att klippa alla band. Enligt Marin finns det en samstämmighet om detta när hon träffar andra statschefer i Europa.

Sanna Marin får spontana applåder när hon talar om det geopolitiska racet mellan USA och Kina.

– Vi ska samarbeta med USA och vinna konkurrensen om ny teknologi.