Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backman: Orden som förändrade en fotbollsvärld – och skickade Yle Sporten till Qatar: ”Sepp, vad skulle du göra om din president bad om en tjänst?”

Från 2022
Uppdaterad 17.11.2022 14:06.
Kolumnbild med Sepp Blatter och Sebastian Backman.
Bildtext Sepp Blatter var spindeln i nätet under Fifas mest korrupta år.
Bild: All Over Press

VM har intagit Qatars 37-gradiga vintervärme. Vi brottas med moraliska frågor: Hur mycket är fotbollen värd? Vad sägs om 50 Airbus-plan, skriver Yle Sportens Sebastian Backman.

En tjugo meter hög Virgil van Dijk stirrar på mig från ett nybyggt torn i centrala Doha. I nästa kvarter är det Neymar som är avbildad i jätteformat.

Stämningshöjande reklamsloganer som marknadsföringsbyråer tagit fram för miljoner är tryckta överallt.

”Football is passion!” ”Now is all!” ”Expect amazing!”

Fotbollskaravanen har tagit sig till ökenvärmen i Mellanösterns vinter. Det är varmare än normalt för årstiden: 34 grader. Och det känns.

Stackars fotbollsspelare hinner jag tänka innan jag skärper mig.

Nästa tanke: Hur i hela världen hamnade vi här?

Neymar som stor affisch i Dohas centrum.
Bildtext Neymar vakar över VM-turisterna i Dohas centrum.
Bild: Simon Holmes/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Qatar är symptomet, Fifa sjukdomen

Inför VM har strålkastarljuset fokuserats på Qatar, som rättvist kritiserats obarmhärtigt i västerländska medier. Det har bland annat handlat om utnyttjandet av migrantarbetare och förföljandet av sexuella minoriteter.

Men vi är inte här på grund av Qatar. Vi är här på grund av det internationella fotbollsförbundet Fifa. På grund av fusk, mygel och korruption.

Jag hör er protestera: Men Qatar köpte ju VM! Visst, det stämmer. Men det gjorde också Ryssland, VM-värd 2018, Brasilien, VM-värd 2014, Sydafrika, VM-värd 2010, Tyskland, VM-värd 2006, Japan och Sydkorea, VM-värdar 2002 och Frankrike, VM-värd 1998.

Mutor var kutym inom Fifa. Mutor förväntades. Om du inte mutade förlorade du.

Qatar är det illaluktande symptomet. Fifa är själva sjukdomen.

Sepp Blatter sitter ner på en svart stol. Kring honom singlar sedlar ner.
Bildtext Sepp Blatter föll tungt. Han har aldrig fällts i rätten för mutor, men är trots det avstängd av Fifa fram till 2028.
Bild: Lehtikuva

Den utbredda korruptionen blev Fifas signum under slutet av 90-talet, då Sepp Blatter vann ordförandefajten mot svensken Lennart Johansson, som förde kampanj för en ren fotbollsvärld. Blatter misstänks ha vunnit på grund av köpta röster.

– Fifa blev förgiftat. Fifa blev en kriminell organisation, säger ingen mindre än organisationens nuvarande ordförande Gianni Infantino i Netflix nya serie Sanningen om Fifa: Fotboll, pengar och korruption.

Köpte PSG, flygplan och erbjöd toppjobb

De senaste veckorna har Blatter, som avpolletterades i samband med att Fifas korthus föll, försökt putsa sin befläckade fasad.

– Qatar är ett för litet land. Fotbollen och VM är för stort för det, sa Blatter i en uppmärksammad intervju med schweiziska Tages-Anzeiger.

Blatter ville att USA skulle få ordna VM 2022. Hur gick planen i stöpet? Svaret är att flera av de 22 röstande medlemmarna i Fifas exekutiva kommitté – som beslutade om mästerskapet – ändrade sig nära omröstningen, som ordnades 2010.

Platini säger något till Blatter.
Bildtext Blatter och Platini styrde fotbollsvälden. Nu är de paria.
Bild: IMAGO/Sven Simon/ All Over Press

Det europeiska fotbollsförbundet Uefas dåvarande ordförande Michel Platini hörde till dem som gjorde en akrobatisk helomvändning.

Till Tages-Anzeiger säger Blatter att Platini ändrade sig efter ett möte i det franska presidentpalatset, där han mötte dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy och Qatars nuvarande emir Tamim al-Thani. Lunchmötet är ingenting nytt i sig, det har rapporterats om det tidigare.

Sex månader senare köpte Qatar upp Parisklubben PSG och det qatariska sändningsbolaget BeIN satsade stort på franska fotbollsrättigheter

Nyheten är kommentaren som Blatter uppger att Platini skulle ha yttrat.

– Sepp, vad skulle du göra om din president bad om en tjänst?

Platinis röst föll på Qatar och utfallet var lukrativt.

Sex månader senare köpte Qatar upp Parisklubben PSG och det qatariska sändningsbolaget BeIN satsade stort på franska fotbollsrättigheter.

Frankrike sålde också 50 Airbus-passagerarplan och 12 Rafale-stridsflygplan till landet i Mellanöstern.

Michel Platinis son Laurent fick dessutom ett välbetalt jobb i Qatar.

Platini är bara ett exempel. De misstänkta mutorna var världsomspännande.

Nobbar fotbollen för innebandy

Tillbaka i Qatar. Temperaturen kryper uppåt: Nu visar mätaren 37 plusgrader. Snart ska det också hetta till på fotbollsplanerna – alla tiders mest omdiskuterade VM ligger tre dagar bort.

Har någonting inom Fifa blivit bättre sedan de värsta mygelåren? Finns det hopp om ändring, insikt och lärdom?

Det har gått tolv år sedan Fifa gav mästerskapet till Qatar och sju år sedan organisationen var nära kollaps efter de FBI-ledda räderna i Zürich.

Fifa verkar ha gjort sig av med kulturen med mutor. Av de 22 medlemmar som röstade om VM 2010 återstår bara 1 inom organisationen. De flesta andra har straffats på sätt eller annat.

Numera röstar alla medlemsländer om vart VM ska hamna. Rösterna ges öppet.

Vladimir Putin och Gianni Infantino.
Bildtext Gianni Infantino och Vladimir Putin strålade tidigare i varandras glans.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men finns det andra problem – i varje fall ur en västerländsk synvinkel.

Gianni Infantino – som satt på höga hästar i Netflix dokumentär – leder ett Fifa som är alltmer autokratiskt. En ideell organisation som tagit avsked av idrottens ideal i jakten på en tillväxt som inte är nödvändig.

– Det är en känsla av maktlöshet och att en hal schweizare som talar många språk och svarar med många ord ersatts av en lika hal schweizare som talar många språk och svarar med många ord, skriver den svenska journalisten Olof Lundh i sin blogg på Fotbollskanalen.

Vi för en existentiell kamp om fotbollens framtid. Och den kampen håller vi på att förlora

Den norska fotbollsjournalisten Håvard Melnæs har länge granskat Fifa för magasinet Josimars räkning. Han har blivit cynisk på kuppen och säger att bara en sak är säker: Infantino kommer att bli omvald som ordförande nästa år.

Infantino är populär i den stora fotbollsvärlden. Han har tagit ett blad ur Blatters playbook och vill hålla mindre förbund nöjda. Att VM utökas till 48 länder 2026 är ett exempel på det.

– Vi för en existentiell kamp om fotbollens framtid. Och den kampen håller vi på att förlora, säger Melnæs till Yle Sporten.

Håvard Melnæs, journalist för det norska fotbollsmagasinet Josimar, fotograferad framför en fotbollströja.
Bildtext Håvard Melnæs har fattat tycke för innebandy.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Demokratin är på nedgång i världen och det syns också inom fotbollen. Tillväxten finns i olje- och naturgasrika länder som inte respekterar grundläggande rättigheter.

Infantino har trivts tillsammans med Vladimir Putin, bor i Qatar och gillar Saudiarabien, som vill ha VM 2030. Fifa tycker att ”mänskliga rättigheter för alla” är ett kontroversiellt budskap på danska träningströjor och Qatar kommer givetvis att leverera ”alla tiders VM”.

Ni ser utvecklingens riktning.

Melnæs är trött. Han bojkottar VM och ser inte längre på Premier League eller Champions League. I stället har han fattat intresse för innebandy och ishockey. Där sprudlar fortfarande den naiva idrottsglädjen.

– Norges juniorlandslag i ishockey har ett par lovande spelare, säger han.

Diskussion om artikeln