Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen begravde lagar för husfriden – Marin: "Så går det när någon plockar russinen ur kakan”

Från 2022
Uppdaterad 17.11.2022 15:17.
Sanna Marin, Annika Saarikko och Maria Ohisalo i riksdagen.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Regeringen river upp flera lagförslag för att rädda sammanhållningen. Det blir ingen exitskatt, inga förändringar i arbetslöshetsersättningen eller några lättnader i studielånen för dem som flyttar till glesbyggden.

Regeringskrisen slutade närmast i antiklimax.

Idag lämnar regeringen valperiodens sista stora lagförslag till riksdagen. Under de senaste veckorna har regeringspartierna varit djupt oense om flera lagar som bygger på tidigare överenskommelser.

Resultatet efter utdragna förhandlingar är att regeringen begraver alla politiskt svåra lagförslag förutom sametingslagen.

Sametingslagen lämnas nu till riksdagen mot Centerns vilja. Centern har meddelat att de röstar mot lagen i riksdagen.

I praktiken lägger nu regeringen ner arbetet med tio lagar.

Även Centerns lagförslag stoppades

Det blir det ingen exitskatt på grund av motstånd från framför allt Centern. Skatten hade täppt till kryphål för skatteplanering utomlands.

I gengäld stoppade vänsterpartierna ett förslag om ändringar i den inkomstbaserade arbetslöshetsdagpenningen. Förändringen kunde ha verkat sporrande men fick kritik från fackligt håll.

Det blir inte heller några ändringar i villkoren i studielånen för nyutexaminerade som flyttar till glesbygden i östra Finland. Enligt förslaget skulle man ha inlett ett försök där delar av studiestödsskulderna skulle ha avskrivits. Särskilt Centern hade hoppats på försöket som nu stoppades på grund av partiets motstånd mot andra lagar.

En ramlag som skulle ha möjliggjort trängselavgifter föll, liksom skattelättnader för företag som ägnar sig åt forskning och utbildning.

Regeringen fattade på torsdagen även beslut om att komplettera budgeten för nästa år med 794 miljoner euro. Orsaken är bland annat stigande energipriser, Natoprocessen och planerna på ett stängsel vid östgränsen.

Däremot sköt regeringen fram beslutet om massiva stödpaket för jordbruket och vården. Centern har föreslagit ett stödpaket på mellan 200 och 300 miljoner till lantbruket som bland annat drabbas av stigande energi- och gödselpriser. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kräver för sin del 600 miljoner för att få bukt med vårdköerna.

Regeringen försöker nu komma överens om de här pengarna i en tilläggsbudget i början av nästa år.

Centerns Kalli: Det viktigaste är att regeringen inte ger förslag som hindrar tillväxten.

Centerns riksdagsgrupps ordförande Eeva Kalli medger att det inte stått så bra till med enigheten inom regeringen den senaste tiden.

– Det är sant att vi haft en lång lista på lagförslag som vi inte kommit överens om. Det är ändå bättre att förkasta de förslagen än att pressa fram dem till riksdagen som tvistefrågor.

Att det bland de lagförslagen finns flera som var Centerns egna hjärtefrågor ändrar inte Kallis ståndpunkt. Enligt henne var det viktigare att hindra andras förslag än att pressa igenom de egna.

– För oss var det viktigt att regeringen inte kommer med förslag som är skadliga för den ekonomiska tillväxten eller besvärliga för företagare och företagsamheten.

Kalli syftar bland annat på exitskatten.

Marin: Så här går det när man börjar plocka russin ur bullen

Statsminister Sanna Marin (SDP) såg avslappnad ut när hon i eftermiddags gick in till riksdagsgruppens möte, men hon kunde inte låta bli att ge en känga till Centern.

– Som statsminister vill jag inte söka syndabockar. Jag vill hitta lösningar och dem har vi nu hittat. Det var för mig ganska klart att när man började plocka russin ur kakan, det vill säga försökte stoppa lagförslag man inte tycker om, är det klart att det river upp också andra överenskommelser.

Har Centern nu tvingats betala ett högt pris för att de motarbetade reformen av sametingslagen?

– Det där börjar jag inte bedöma. Journalisterna får göra sina egna analyser i sina medier. Det viktigaste är att de saker som vi är överens om nu kan börja behandlas i riksdagen, de har cirka fyra månader tid på sig.

Vad är sametingslagen och varför bråkar man om den? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln