Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Varför har män en prostata – och vad har den att göra med den åldrande mannens urineringsbesvär?

En persika skuren på hälft. I mitten av persikan sitter dess kärna.
Bildtext I Efter Nio tar Janne reda på vad prostatan egentligen har för funktion och hur en prostataundersökning går till. Är det fruktade fingret i rumpan verkligen så illa?
Bild: USDA / Wikimedia Commons

Prostatan har kallats för mannens akilleshäl på grund av hälsoproblemen som dess knepiga design kan ge upphov till. Men den lilla körteln är också ett viktigt organ för mannens hälsa.

Prostatan är stor som en valnöt och belägen strax under urinblåsan. Genom den passerar både urin och sädesvätska för att sedan lämna kroppen genom penisen.

Här spelar prostatan en viktig roll: inne i den finns en liten muskel som fungerar som en ventil som kontrollerar om snoppen ska urinera eller ejakulera, berättar Efter Nios husläkare Robert Bergholm.

Dessutom har prostatan en viktig funktion för manlig reproduktion. På sätt och vis kan man säga att prostatan matar spermierna.

– Prostatan producerar en vätska som ska finnas i sädesvätskan. Den vätskan är föda för spermierna, säger Bergholm.

Mannens akilleshäl

Prostatan börjar växa både utåt och inåt efter att man fyllt 40 år. Det här kan bli ett problem eftersom urinröret går genom prostatan.

Vissa kallar det här för en något misslyckad design, konstaterar Bergholm.

– När prostatan växer med åldern börjar urinröret täppas till och tryckas ihop.

I längden leder det till att strålen inte längre är sig lik då man kissar. Nästan alla män över 70 år märker av det här på ett eller annat sätt.

En man i kavaj tittar in i kameran och ler. På hans kavaj sitter ett blått band.
Bildtext Läkare Robert Bergholm bär det blå bandet på sin kavaj för att visa solidaritet med alla som drabbats av prostatacancer.
Bild: Parad Media

– Då urinröret blir trängre krävs ett så stort tryck för att tömma blåsan att man inte längre lyckas tömma den helt. Istället måste man kissa betydligt oftare. Trycket kan också bli så stort att det börjar göra ont.

Även om prostatans tillväxt har sina skuggsidor, så är det nästan alltid frågan om en godartad tillväxt. Men årligen drabbas 5000 män i Finland av prostatacancer, rapporterar Duodecim.

Prostatacancer är därmed den vanligaste cancerformen bland finländska män. Det är främst äldre män som drabbas – medelåldern bland dem som insjuknar är 75 år.

Hur mår prostatan?

Prostatan ligger en bit in från analöppningen, på lämpligt avstånd för ett människofinger. Därför är en fingerundersökning ett bra sätt för läkaren att undersöka hur prostatan mår.

– Det är bara ett finger i rumpan med en handske på och lite gel. Läkaren känner på prostatan och dess form: är den jämn eller knölig, är den mjuk eller hård? Det går fort.

saksanpähkinöitä kämmenellä
Bildtext Stor som en valnöt. En prostataundersökning rekommenderas främst för män som är över 50 år och framför allt om man har symptom. Till exempel blod i urinen, svår ryggvärk eller om man märkt av stora förändringar i sin urinering inom loppet av några månader eller ett halvår.
Bild: Arboretum Mustila

För många män kan en fingerundersökning kännas hemskt intim eftersom man inte är van att undersökas där nere. Men det är inte så jobbigt som det kan låta, försäkrar Bergholm.

– De flesta tycker att det är väldigt besvärligt och drar sig från det här. Men på en läkarmottagning är det en undersökning bland andra. Det är gjort på tjugo sekunder.

Prostatans mående kan också mätas genom ett blodprov som kallas för det prostataspecifika antigen-testet (PSA). PSA-testet mäter värdet av ett ämne som stiger om prostatan drabbas av olika sjukdomar.

– Men bara ett PSA-test är otillförlitligt eftersom värdet kan variera. Till exempel kan en lång cykeltur massera prostatan så att värdet stiger.

Man rekommenderar inte att alla går på PSA-kontroll annars bara, utan helst ska man ha symptom. Till exempel om man under kort tid märker förändringar i hur och hur ofta man kissar. Då är det viktigt att gå och testa sig.

Se hela intervjun i Efter Nio på måndag den 21 november klockan 21 i Yle Fem och på Arenan.

Maaret Kallio: "Lös inte din partners problem" - Spela upp på Arenan