Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten väntar med beslut om fjärde vaccindos: ”Inte den mest lyckade situationen”

En man halvler mot kameran en solig höstmorgon.
Bildtext Peter Nieminen.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Österbottens välfärdsområde fattar ännu i det här skedet inte något beslut om en fjärde dos coronavaccin. Man vill vänta och se vad specialupptagningsområdena kommer fram till.

THL ser inget behov av en fjärde vaccindos för friska personer under 65 år, medan social- och hälsovårdsminsteriet tycker att det borde göras möjligt för fler vuxna att få en fjärde dos.

Ledande överläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde berättar att man diskuterade frågan idag, torsdag.

- Vi bordlade frågan och väntar på specialupptagningsområdenas rekommendationer, som borde komma ännu idag eller så imorgon, säger Nieminen.

De nuvarande specialupptagningsområdena kommer att gå över till att heta samarbetsområden nästa år. Österbottens välfärdsområde hör då till Västra Finlands samarbetsområden, tillsammans med Egentliga Finlands välfärdsområde och Satakunta välfärdsområde.

Välfärdsområdets pandemiledningsgrupp tar upp frågan igen direkt på måndag morgon.

Nieminen tycker att situationen med motstridiga rekommendationer är frustrerande.

- Vi har litat på THL under hela pandemin och de baserar sina åsikter på vetenskapliga fakta. Så när ministeriet då vill styra åt ett annat håll så är det nog kontroversiellt. När det dessutom kan leda till olika tillvägagångssätt på olika håll i landet, så är det inte den mest lyckade situationen.