Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fallet Wille Rydman vidare till åtalsprövning – förundersökningen klar

Uppdaterad 17.11.2022 15:20.
Wille Rydman profilbild.
Bildtext Wille Rydman misstänks för ett fall av sexualbrott år 2015. Arkivbild från juli i år.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Centralkriminalpolisen har avslutat sin förundersökning i fallet Wille Rydman som misstänks för sexualbrott. Nu går ärendet vidare till åtalsprövning.

Fallet har utretts sedan sommaren. CKP nämner inte Wille Rydmans namn i pressmeddelandet, men uppger att den misstänkte är en riksdagsledamot som avgick från sin riksdagsgrupp i juni.

Wille Rydman är den enda riksdagsledamoten som passar beskrivningen: Han lämnade Samlingspartiets riksdagsgrupp i juni.

Misstänkt sexualbrott år 2015

I förundersökningen har polisen utrett ett misstänkt sexualbrott som inträffade 2015. Det är endast en person som står misstänkt för brott, uppger polisen.

Den misstänkte och målsäganden var myndiga vid tidpunkten för händelsen. Rydman har ända sedan misstankarna uppdagades offentligt nekat till brott.

Polisen har i samband med utredningen hört flera personer. En preliminär utredning i fallet gjordes år 2020, men det gick inte vidare till förundersökning.

Ny information ledde till förundersökningen

Fallet bubblade upp till ytan i juni när tidningen Helsingin Sanomat rapporterade om att Rydman upprepade gånger betett sig olämpligt mot unga kvinnor. Några dagar senare lämnade Rydman Samlingspartiets riksdagsgrupp och också sin post i Helsingfors fullmäktige.

Centralkriminalpolisens inledde förundersökningen efter att man fått in nya uppgifter om det misstänkta brottet.

Kriminalkommissarie Masi Puolakka sa i samband med att undersökningen inleddes att det finns skäl att misstänka Rydman för brott.

Ärendet går vidare till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning och polisen informerar inte ytterligare om fallet.