Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En upptäckt som finländska forskare gjorde av en slump kan snabba upp tillverkningen av nya mediciner

Porträtt på Ville Paavilainen, forskningschef vid Helsingfors universitet.
Bildtext Forskningschef Ville Paavilainen vid Helsingfors universitet betonar att upptäckten som han var med om att göra kan få stor betydelse.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Forskare har snabbat upp produktionen av proteiner, vilket innebär att det oftare lyckas att ta fram nya proteinbaserade läkemedel, och att det också går betydligt snabbare.

Proteinbaserade läkemedel har fått stor betydelse i behandlingen av flera allvarliga sjukdomar – till exempel cancer och blödarsjuka.

Proteiner, såsom antikroppar, som behövs i de här läkemedlen kan inte tas fram syntetiskt utan behöver odlas i stora cellodlingar. Innovationen som de finländska forskarna kommit fram till hjälper till i den här processen och bygger på en genetisk lösning.

– Vår metod kan lätt sålla bland tusentals eller till och med hundratusentals dna-sekvenser på kort tid. På två veckor, istället för ett halvår eller till och med flera år som det har kunnat vara hittills. Något liknande har ingen annan lyckats med tidigare, påpekar Ville Paavilainen som är forskningschef vid Helsingfors universitet.

Han nämner att det kan ta 8–10 år att utveckla ett nytt läkemedel och att det i medeltal kostar mellan en och två miljarder euro.

Att kunna snabba upp delar av den här processen, eller att göra att utvecklingen oftare lyckas – vilket innovationen också möjliggör – har stor potential.

Proteinbaserade läkemedel är en enorm marknad

Forskarna hade alltså inte alls för avsikt att ta fram en lösning på ett problem som läkemedelsindustrin har. De försökte istället lösa ett biologiskt problem, som de sedan insåg att med en liten förändring skulle kunna gynna industrin.

– Det var en fantastisk möjlighet att ta fram den här innovationen. Den terapeutiska proteinbranschen är så stor, med ett globalt värde på 200 miljarder euro, att det kan få en stor betydelse, påpekar Ville Paavilainen.

Forskarna för redan samtal med flera stora läkemedelsföretag. De har varit ganska så intresserade av den här innovationen, säger Paavilainen. Förhoppningen är att forskarna redan inom kort ska börja hjälpa till med att snabba upp läkemedelstillverkningen.

– I allmänhet har alla erkänt att vår innovation kan göra en skillnad vilket ökar vår tro på att det här är värdefullt, tillägger han.

Forskningsgruppen vid Helsingfors universitet har också redan hjälpt två samarbetspartner att förbättra sin proteinproduktion.

Innovationen är patentskyddad och forskarna siktar på att grunda ett företag ännu före årsskiftet. Helsingfors universitet ska också bli delägare i det.

Helsingfors universitet på Slush.
Bildtext Helsingfors universitet har varit med på Slush i flera år. Så här ser deras bås ut i år.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Man deltar dessutom i uppstartskonferensen Slush den här veckan, med siktet inställt på att samla in ytterligare 3–4 miljoner euro i finansiering för att bättre kunna komma igång med verksamheten.

Slush, som hålls i Mässcentret i Helsingfors, började på torsdagen och pågår ännu på fredag.