Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Ursprungsbefolkning på FN:s klimatmöte ställer stora krav och förhoppningar på Brasiliens nyvalda president Lula da Silva

Kvinna och kongressledamot från ursprungsbefolkning i Amazonas, med huvudbonad med stora gula fjädrar
Bildtext Célia Xacriabá är invald i Brasiliens parlament från delstaten Minas Gerais och på plats på klimatmötet för att ställa krav på både Brasiliens och världens politiker om Amazonas, klimatförändringen och ursprungsbefolkningars rättigheter.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

På klimatmötet i Egypten har Lula da Silva i dag träffat ursprungsbefolkning och diskuterat läget i Amazonas regnskog.

På klimatmötet i Sharm el-Sheikh har Brasiliens nyvalda president Lula da Silva varit en som dragit till sig mycket uppmärksamhet. När han skulle hålla tal i onsdags ringlade sig köerna långa och i salen han talade i var det fullsatt och varmt. Han lovade att hans politik ska ge klimatet högsta prioritet.

– Det finns ingen klimatsäkerhet utan att Amazonas beskyddas, sa da Silva i sitt tal och fick rungande applåder.

Lula da Silva på möte med klimataktivister och representanter för ursprungsbefolkningen på klimatmötet i Sharm el-Sheikh.
Bildtext Lula da Silva är ännu inte president, men har hållit tal på klimatmötet och träffat representanter för både ursprungsbefolkning, klimat- och regnskogsorganisationer och ungdomsaktivister.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Brasilien är djupt delat i både klimatfrågor och politik överlag, så da Silva anses ha ett hårt jobb framför sig med att driva igenom sina löften. I sitt tal på klimatmötet underströk han än en gång att det går att stärka Brasiliens välstånd utan att förstöra miljön: fattigdom går hand i hand med klimatuppvärmningen, sade han.

Kongressledamot från Brasilien med dekorativ huvudbonad med stora gula fjädrar
Bildtext Célia Xacriabá påpekar att urbefolkningen bara står för 5 procent av befolkningen men sköter om 80 procent av regnskogarna.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

På plats för mötet i Sharm el-Sheikh är också Célia Xacriabá, invald i Brasiliens parlament från delstaten Minas Gerais och representant för urbefolkningen i Amazonas. Hon berättar att Brasiliens val av Lula da Silva som president innebär ett nyfunnet hopp för hennes folk.

– Den förra administrationen drev en politik som ledde till miljöförstöring och död, inte liv, säger Célia Xacriabá till Svenska Yle.

– Det här innebär en nystart för bevarandet av urbefolkningens land. Det är urbefolkningen som tar hand om regnskogen, de utgör bara 5 procent av befolkningen men vårdar över 80 procent av regnskogarna.

Som nyinvald i kongressen hoppas hon också på nya möjligheter att nu återupprätta dialogen mellan den lagstiftande makten och den verkställande makten.

Hon understryker ändå att valet av da Silva förstås inte genast att kommer att synas i resultat.

– Det är som med återbeskogning. Det går inte snabbt, men resultaten är värda väntan, säger hon.

Lula da Silva håller upp Brasiliens flagga tillsammans med klimataktivister och representanter för ursprungsbefolkningen på klimatmötet i Sharm el-Sheikh.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På mötet har Lula da Silva också träffat ungdomsaktivister och representanter för flera klimat- och regnskogsorganisationer.

– Det här ger oss definitivt hopp, de senaste fyra åren har det varit väldigt svårt att jobba för klimatet i Brasilien. Det här är viktigt inte bara för Amazonas utan för hela Brasilien och hela världen, säger Karinha Penga Andrade Costa från regnskogsorganisationen OURS till Svenska Yle.

– Men vi väntar oss hårt arbete från honom, säger Thuane Rodrigues Nascimento från klimatorganisationen Climainfo Institute.

– Vi har haft en president som inte har gjort något alls för klimatförändringen. Nu förväntar vi oss internationell positionering, om hela Brasilien och inte bara Amazonas, säger Thuane Rodrigues Nascimento.

Två kvinnor från Brasilien i möteshall på köimatmötet.
Bildtext Karina Penha Andrade Costa och Thuane Rodrigues Nascimento som båda jobbar med regnskogs- och klimatorganisationer i Brasilien kräver hårt jobb av sin nyvalda president.
Bild: Lotte Krank-van de Burgt

Med så mycket jobb är frågan förstås var da Silva ens ska börja.

– Vi i civilsamhället har gjort upp en plan för de första 100 dagarna och vill jobba tillsammans med regeringen. Vi har mycket att ta igen, säger Karina Penha Andrade Costa.

– Lula är en väldigt erfaren president och han har fått flera grupper att känna hopp: urbefolkningen, svarta, de som lever i förorter och favelas. Om han inte levererar står vi i civilsamhället redo med krav, säger Thuane Rodrigues Nascimento.