Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Familjeföretaget K. Hartwall i Sibbo får pris av presidenten

En person tar ut rullburar med paket i från en paketbil.
Bildtext Bland annat Posten använder rullburar från logistikföretaget K. Hartwall. Arkivbild.
Bild: Niko Mannonen / Yle

President Sauli Niinistö har beviljat det årliga internationaliseringspriset till framgångsrika finländska företag. Familjeföretaget K. Hartwall från Sibbo utnämndes till årets tillväxtföretag.

– Vi är jättestolta. Det känns ypperligt och vi är lite förvånade, vi visste inte alls att det skulle komma. Det blev en rolig överraskning och är förstås av stor betydelse, säger Françoise Engberg som är företagets chef för marknadsföring och kommunikation.

K. Hartwall firar 90 år i november 2022. Företaget är inriktat på logistikutrustning och tjänster. Under de senaste fem åren har omsättningen fördubblats.

– I år, faktiskt den här månaden, kommer vi att ha över 100 miljoner euro i omsättning för första gången i företagets historia, berättar Engberg.

Det är ett mål man siktat mot. Det kan också nämnas att företaget var den tredje största samfundsskattebetalaren i Sibbo 2021. Med en vinst på ungefär 5,3 miljoner euro betalade företaget över en miljon euro i samfundsskatt.

Fabriksvy från K. Hartwall i Sibbo
Bildtext Så här såg det ut på K. Hartwalls fabrik i Sibbo år 2012. Företaget har funnits i 90 år. Arkivbild.
Bild: Yle/Carmela Walder

Enligt Engberg ligger nyckeln till företagets framgång i människor och produkter, och också i viljan att vara innovativ och hitta nya lösningar.

– Under de tio senaste åren har vi utvecklat vår kundkrets, säger Engberg.

Bland kunderna finns stora företag i över 65 länder. De största kundsegmenten är dagligvaruhandeln, bilindustrin, post och paket samt industriell logistik. Företaget har förenat lastbärare med automatiska lösningar för hantering av laster. Lösningarna möjliggör till exempel effektivare intern logistik och lägre transportkostnader.

Många av företagets produkter syns i vår vardag.

– Man kan gå i matbutiken och se mjölkburarna där man har alla mjölkprodukter och saft. Det är våra, säger Engberg.

Kunder vid mjölkhyllan i en affär. Bakom glasdörrar finns hyllvis med olika mjölkprodukter. Till höger i kallskåpet syns metallkärror med mjölkburkar på.
Bildtext Företagets produkter finns lite här och var i vardagen. Mjölkburarna synns till höger på bilden. Arkivbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Hon nämner också rullande kärror som dryckesflaskor kan förvaras på, och rullburar som personalen på posten använder för att frakta paket.

– Dessutom finns det förstås produkter som bara används i lagerlokaler. Vi har också utvecklat mobilrobotlösningar och elektriska logistiktåg, säger Engberg.

Hon berättar att företaget tänker fortsätta satsa på automatisering av hur varor rör sig.

– Vi ser det som framtiden. Samtidigt kan vi knyta ihop det med våra traditionella produkter, så som rullburar i butiker och lagerlokaler, säger Engberg.

Kriterierna för att tilldelas pris

Det slutliga förslaget till vilka företag och sammanslutningar som skulle belönas fick presidenten av aktörer inom Team Finland-nätverket, bland annat Business Finland, NTM-centralerna, Finnvera och utrikesministeriet.

I utvärderingen av de prisbelönta företagen betonades, förutom internationell framgång, också hållbar utveckling och etisk verksamhet, inverkan på den finländska kompetensen, innovation, utveckling av sysselsättningen samt utländska investeringar.

– De prisbelönta företagen har klarat av att fortsätta sin sunda affärsverksamhet trots coronakrisen och kriget i Ukraina, säger ordförande för Team Finland-ledningsgruppen och avdelningschef Ilona Lundström från arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.

Presidentens internationaliseringspris delas ut årligen som ett erkännande till internationellt framgångsrika finländska företag och sammanslutningar.

Priset för årets nya företag 2022 gick till Kempower Oyj, leverantör av snabbladdningslösningar för elfordon. Andritz Oy utnämndes till årets långvariga internationella investerare. Årets samarbetspris gick till Tillväxtgruppen Finland rf.