Borgås stråkakademi har flyt – 11-åriga Lilja Haatainen vann internationell violintävling efter flytt från Österbotten
Tre familjer har under en kort tid valt att bosätta sig i Borgå för att deras barn ska kunna få högklassig undervisning i violin och cello vid Borgå musikinstitut. Lilja Haatainen är en av stjärnorna.
11-åriga Lilja Haatainen, bosatt i Borgå, har vunnit den prestigefyllda, internationella Louis Spohr-violintävlingen i Tyskland i tävlingsserien för 9–13-åringar.
Haatainen började spela violin som treåring. Hon hade sett en annan ung flicka spela och meddelade sin mamma att det där vill hon också göra.
I och med att hon vann Louis Spohr-tävlingen fick hon framföra Mozarts konsert i G-dur tillsammans med Jenas filharmoniska orkester i Weimar. Det var fint att uppträda med en stor orkester, säger hon, men ingenting nytt.
I fjol spelade Haatainen tillsammans med Radions Symfoniorkester. Men visst var det ju spännande att få vara med och tävla.
– Det var som ett äventyr. Jag kände på mig att det gick bra, men jag kunde inte ana att det skulle bli seger.
Hon är ursprungligen från Kempele nära Uleåborg. Under några års tid körde hennes föräldrar henne en gång i veckan ner till Borgå för att träna med läraren Janne Malmivaara vid Borgås violinakademi.
I fjol somras fattade familjen Haatainen beslutet att flytta till Borgå. Och de är inte de enda som på senaste tiden valt att bosätta sig i Borgå för att här finns en utsökt stråkakademi – hela tre familjer har gjort samma val.
Janne Malmivaara leder violinakademin, som 2020 utökades att innefatta en celloakademi. Han förklarar att Borgås stråkakademi vill erbjuda lektioner också för unga musiker som vill ha en högre utbildning, trots att det inte finns på orten som de bor på.
Då deltar de i lektioner i Borgå fem till sju gånger om året. Sedan har det funnits fall där föräldrarna inser att för att barnet ska kunna utvecklas till nästa nivå så behövs lektioner oftare. Och då har de fattat beslutet att flytta till Borgå.
– I familjerna som flyttat till Borgå på grund av musikutbildningen finns det flera barn som spelar, så just nu finns det två cellister och fyra violinister som är på en otroligt hög nivå. Det är ovanligt för ett litet musikinstitut och i en liten stad, säger Janne Malmivaara.
Stråkakademin verkar göra mycket rätt nu. Malmivaara tror att det handlar om att lärarna dels brinner för jobbet och dels själva har den rätta utbildningen i bakgrunden för att kunna locka fram det bästa av eleverna.
– Vi vill se till att nivån på violinister från Finland är hög också i fortsättningen.
Borgå stads bildningsdirektör Sari Gustafsson hoppas att ordet sprider sig om den fina musikutbildningen som man kan få i Borgå.
– Det här är kanske något vi borde använda i stadens marknadsföring. Vi hoppas det flyttar ännu fler musikaliska barn och unga hit, det skulle ge ett uppsving för stadens kulturliv.
Det behövs ändå pengar för att musikinstitutet ska kunna erbjuda högklassig utbildning. Stråkakademin har fått finansiering också utifrån, och det hoppas Gustafsson att fortsätter. Många fonder lär vara intresserade av att stödja.
– Vi måste också satsa på personalen så att de kan stödja barnen. Men det här är en fin sak för Borgå, säger hon.