Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Se då Stenas huvud formas vid naturhistoriska museet: ”Aldrig tidigare gjort en valross, något helt annat än våra älgar och björnar”

I naturhistoriska muséets verkstad pågår en rad bisarra moment. Ari modellerar ett valrosshuvud på sitt skrivbord, mitt emot sitter Roni och putsar ett noshörningsskelett.

På naturhistoriska muséet i Helsingfors finns en avdelning som få besökare känner till. Förbi elefanten som hälsar besökarna välkomna i foajén och bakom utställningen Benen berättar finns konservatorernas verkstäder.

En man studerar ett valrosshuvud i lera.
Bildtext Ari Puolakoskis uppdrag är att forma valrossens huvud. Under leran finns djurets riktiga skalle.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

I varje rum pågår något spännande. Det vi tittar på först ska bli muséets nyaste tillskott. I somras förirrade sig Valrossen Stena in i Östersjön och Finska viken. Den gick ett gruvligt öde till mötes och dog till slut under frakten till Högholmens djurläkare.

Men nu ska den förevigas och ställas fram för allmän beskådan.

– Eftersom det var Finlands första valross ville vi hitta en plats för den i våra utställningar, snarare än förpassa den till något lager, säger Ari Puolakoski som är överkonservator på muséet.

Mitt på Puolakoskis arbetsbord står ett halvfärdigt huvud. Försök att lyfta det, uppmanar han.

Det väger minst 10 kilogram.

Ett valrosshuvud i lera på ett skrivbord.
Bildtext Ögonen är specialbeställda, betarna ska gjutas i härdplast.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Innerst finns valrossens skalle och ovanpå det återskapar Puolakoski valrossens former i lera, eller snarare en friskare version av dem. Då den dog var valrossen både undernärd och allmänt risig.

– Vi ger den lite extra fett. Målet är att få den att se ut som den borde sett ut, och förstås att den ska se så naturlig ut som möjligt.

Djurskinn och isolering

Arbetet har bara börjat. Runt huvudet ska en gipsform gjutas och då den är klar fylls den med uretan. Resultatet blir en fjäderlätt version av huvudet som nu skulpterats fram.

Innan valrossen delades upp i mindre beståndsdelar skrev Puolakoski ner alla kritiska mått. Nu utgår han från dem då han formar huvudet med fingrar och lerverktyg.

– Jag har aldrig tidigare gjort en valross. Mycket tid har gått åt till att studera valrossens anatomi. Den skiljer sig en hel del från våra älgar och björnar.

En man lyfter en skulptur föreställande ett valrosshuvud.
Bildtext Man kan inte ha nog så många bilder att utgå från, berättar Puolakoski.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Mitt i verkstaden står ett flera kubikmeter stort block av ihoplimmade isoleringsskivor. Ovanpå har konservatorerna skissat formen av valrossen. Senare ska kroppen snidas fram ur blocket. Och då formen är klar kan skinnet spännas över.

– Men det tar länge ännu innan vi kan prova om skinnet passar.

Konservering är ett tidskrävande arbete. Puolakoski har jobbat med valrossens huvud i flera veckor.

– Målet är att valrossen ska vara klar under sensommaren eller hösten nästa år. Vi har redan valt ut en plats för den. Den kommer att göra elefanten sällskap i foajén.

Jubileumsdjur

Just nu piffas hela benutställningen upp inför muséets 100 års jubileum som firas nästa år.

Som en del av det arbetet sitter Roni Andersson i ett annan del av verkstaden och skrapar målarfärg från ett gammalt noshörningsskelett. Någon har fuskat med målartejpen.

– Skelettet är nytvättat och då smutsen sköljdes bort blev gammalt slarv synligt, säger Andersson.

Benen kommer från en Javanoshörning och är minst 170 år gamla. Idag är det här ett av världens mest sällsynta däggdjur.

– Därför får den en synligare plats i utställningen, den ska få en egen monter, säger Puolakoski.

Indonesiska rariteter

En synligare plats ska också sumatratigern få. Den har varit del av samma utställning länge. Men förr var det oklart exakt vilken sorts tiger det var, berättar Andersson.

– Nyligen, i samband med inventering fick vi veta att det är en sällsynt sumatratiger.

En man rengör ett noshörningsskelett.
Bildtext Roni Andersson skrapar bort färg från skelettet på en javanoshörning.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Valrossen är inte det enda exotiska djuret som kommit till muséet från närområdet. Puolakoski visar in oss i en annan del av verkstaden. Där försöker en av hans kollegor få till hälen på det som ska bli en amurleopard. Skinnet som ska kläs över kroppen kommer från Högholmen.

– Vi garvar skinnen själva och fryser ner dem i väntan på att djurens kroppar ska bli klara.

Många av djuren som står framme i utställningarna har dött och konserverats för länge sedan. En stor del av de djur som nuförtiden skickas till Puolakoski, Andersson och deras kollegor är vanliga finländska djur som folk hittat.

– Det kan vara fåglar som flugit in i fönster eller däggdjur som blivit överkörda. Vi får fler än 400 djur varje år och bara en bråkdel ställs ut, resten läggs till våra vetenskapliga samlingar, säger Puolakoski.

Valrossen var i centrum av nyhetsrapporteringen i över en vecka i somras. Nu ligger den delvis på ditt arbetsbord, väcker det några tankar?

– Så här ser livet ut i naturen. Det var synd att det slutade så här. Den kanske var så gammal att den ville hitta en lugn plats att dö på. Men folk var så intresserade, den hade knappast några lätta sista dagar.

Diskussion om artikeln