Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Usch, gamla människor har väl inte sex, eller?" – Åsa Kalmér bryter tystnaden om sex upp i åldern

Från 2022
En medelålders kvinna i röd läderjacka som tittar rakt in i kameran stående framför ett träd. Snö skymtar på marken.
Bildtext Skådespelaren, regissören Åsa Kalmér
Bild: Karin Alfredsson

Ett hurdant sex- och kärleksliv har man högre upp i åren och varför talar vi knappt om det? Skådespelaren och regissören Åsa Kalmér ville veta vad andra gör i sängen och ur den nyfikenheten föddes boken Naket – det mest intima.

Åsa Kalmér börjar le när jag undrar varför vi i vår kultur inte talar så mycket om den äldre kvinnans och mannens sexualitet, människans sexualitet. Frågan får henne att komma ihåg det besök hon nyligen gjorde på Sveriges Utbildningsradio (UR), där de unga reagerade så här på äldres sex:

– Nej Gud, usch! Gamla människor, de har väl inget sex? Nej Gud, det skulle jag aldrig kunna tänka mig att de har, nej!

Pärmbilden till Åsa Kalmérs bok "Naket det mest intima" utgiven på Romanus&Selling år 2022. Rosa blad av en ros.
Bildtext Pärmen till Åsa Kalmérs debutbok
Bild: Sara R. Acedo

Samtidigt har hon märkt att unga läsare älskar att läsa om de äldre kvinnorna i hennes bok Naket – det mest intima. De mellan sjuttio och nittio år, dem gillar de absolut bäst, enligt Kalmér.

Jag tycker mycket om att älska med min man och det är extra mysigt och skönt när vi reser till varmare länder. En gång på Cypern var det massor med syrsor ute, de parade sig och sjöng så högt och jag kunde inte koncentrera mig när vi älskade så jag skrek: »Håll käften!« De tystnade en stund. Vi pratar fortfarande om det; att de tystnade när vi älskade för att jag skrek åt dem, fast sedan började de igen. De lockade på varandra eller parade sig som vi!

Arezo, 70 år, arkitekt

Dels fascineras de unga av att samma problem som man kan ha i tonåren i sin första relation, kan de där uppe i åttioårsåldern också ha, berättar Kalmér. Och det tror hon skapar ett lugn och en förståelse för relationer.

Boken har fått unga läsare att inse att det här tar inte alls slut utan tvärtom. Från fyrtio uppåt blir det bättre, också för männen även om erektionsförmågan minskar, hävdar hon.

När man är ung är det väldigt lätt att ha prestationskrav också i kärleken och sexualiteten, man försöker leva upp till en bild som man själv har skapat av samlaget, hur det ska vara. Allt det där kan man släppa när man blir äldre.

Ruth, 76 år, hjärtläkare

– Och det att det ofta blir bättre har ju med kärleken att göra och erfarenheter genom livet och en förmildrande syn på sin egen kropp och på sin partners kropp, konstaterar Kalmér.

Det är speciellt att ha haft och sett samma kropp både som ung och äldre. Jag ser det inte i själva akten, men jag kan se det plötsligt, i dagsljus … Se på min egen kropp och på hans kropp att jaa … men det är fint.

Vanja, 55 år, illustratör
En kvinna med långt hår och klädd i läderkläder som håller om sina armar och står och lutar sig mot ett tjockt träd förmodligen i en park i Stockholm
Bildtext Åsa Kalmér
Bild: Karin Alfredsson

Om författaren och bokens tillkomst

Åsa Kalmér har en gedigen erfarenhet av teater bakom sig bland annat som skådespelare, regissör, manusförfattare och scenograf. Efter sin utbildning i Paris startade hon den uppmärksammade Stockholmsgruppen Teater Bouffons på 80-talet tillsammans med Michaela Granit och Per-Eric Asplund.

På 90-talet arbetade Kalmér på Dramaten bland annat som Ingmar Bergmans regiassistent. I Finland har hon regisserat pjäser som De bäst anpassade av Annina Enckell och på Kansallisteatteri Laura Ruohonens Sotaturisti och Molières Misantropen.

Som sjuttonåring på 70-talet satt Åsa Kalmér tillsammans med sina vänner och läste sexualupplysaren Shere Hites The Hite Report (1976). Genom omfattande enkätstudier fastställde Hite bland annat att de flesta kvinnor uppnår orgasm genom att stimulera klitoris, men att bara en tredjedel gör det genom samlag.

En rödhårig kvinna lutar sin högra armbåge mot ett bord. Handen håller hon lätt emot sin haka, nära den lätt rödmålade munnen. Ögonen tittar nedåt med en sorgsen blick. Håret och ögonbrynen är piggt röda.
Bildtext Shere Hite 1 juni 1981
Bild: Foto: Bernard Gotfryd

Nu som sextioåring är Kalmér nyfiken på hur sexualiteten överlag förändras med åldern. Och om det ser lika ut hos andra som för henne och hennes man?

Kalmér fick tjugoen kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund att ställa upp på att anonymt medverka till boken Naket - det mest intima. Att hitta personer som var villiga att berätta om sitt mest intima liv var inte helt lätt.

Skammen

Skammen är ett väldigt stort tema, berättar Kalmér. Det är ingen som inte nämner det, säger hon.

– Av någon underlig anledning har vi fortfarande bestämt oss för att det är skambelagt att ha sex. Men det är ju också så vi blir till, konstaterar Kalmér som upplever att det tvärtemot borde vara det allra vackraste.

När jag har haft sex med en man och det kommer upp en fantasi kring det, då är det mer legitimt, men att få fantasier när jag är själv, då känner jag mig smutsig.

Ines, 52 år, fotograf

Kalmér tycker att vi borde lära oss att hitta roten till skammen. Att fråga oss vad det är som är så känsligt och varför det skulle vara smutsigt?

Kvinnornas längtan och sexuella fantasier

– Genomgående är det så att de flesta tar för sig mycket senare i livet, från 35 – 40 ungefär. Smått schablonmässigt är det då man brukar säga att kvinnors sexualitet blommar, konstaterar Kalmér.

Hon finner det också intressant att de sexuella fantasierna går över alla gränser. Det är ofta gruppsex involverat i dem, berättar hon. I fantasierna ingår inte sällan tanken om det lite förbjudna, det ökar spänningen, upphetsningen, konstaterar Kalmér.

Några fantasier jag skulle vilja leva ut kan vara att ha mer sex utomhus på oväntade ställen. Det skulle vara kul om man fick nytändning eller en flört för att utmana det, det lite förbjudna. Jag har en massa fantasier men vet inte om jag måste leva ut dem.

Veronica, 50 år, lantmätare

Sexuell jämställdhet

De flesta som Kalmér har pratat med tycker att det är relativt jämställt i sängen, om man med jämställdhet menar att bägge parterna får ut någonting av det. Och att man också är lyhörd för önskemål som den ena eller andra kan ha, påpekar hon.

Jag blir upphetsad… väldigt mycket på insidan av mina lår, min nacke, mina bröstvårtor…tycker väldigt mycket om att bli slickad därför att jag också tycker om att tillfredsställa med min mun. Det är härligt.

Vanja, 55 år, illustratör

Vi uppfostras till att hålla på oss för att skydda oss helt enkelt både från graviditet och våld. Så det är någonting som flera säger att tänk om jag hade tagit för mig lite tidigare i livet, berättar Kalmér.

De hade gärna redan som unga förstått att säga rakt ut vad de önskar från sin partner. Helt enkelt vad de tycker om och går igång på.

Kärlekens roll i erotiken

På min fråga om hur viktig kärleken är i allt detta, svarar Kalmér att den är jätteviktig. Alla kvinnor hon har talat med säger om erotik och kärlek att ju äldre du blir desto viktigare är det att de samspelar och är lika starka.

Samtidigt kan vi inte riktigt bevisa vad kärlek är, påpekar hon. Men många använder sig av ord som värme, vänskap, trygghet - och också en lek, en allvarsam lek och en vacker lek, säger Kalmér.

Kärleken är ju grädden på något sätt i en relation, att hur man bevarar den och hur man visar den för varandra, påpekar Åsa Kalmér, som nu nöjd har kommit ut med tjugoen kvinnors berättelser i Naket – det mest intima.

– Jag tror alla kan hitta någon de kan identifiera sig med i den här boken. Jag kan känna igen mig nästan i allihopa på olika sätt, avslutar hon.

Vårt mest Intima

40:34
Vårt mest intima