Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ior Bocks mytomspunna arv Lemminkäinens tempel auktioneras ut – den nuvarande ägaren hoppas att köparen också vill förvalta Bocks arv

Platsen för mystiker Ior Bocks sägen om Lemminkäinens tempel söker ny ägare. Den berömda grottan i Gumbostrand i Sibbo är till salu och den nuvarande ägaren hoppas att köparen också vill förvalta Ior Bocks arv.

Ior Bock gjorde sig känd genom projektet att leta efter Lemminkäinens tempel, som han var övertygad om att fanns i urberget i Sibbo. Något tempel hittades aldrig, men nu säljs tomten med urberget på auktion.

Enligt Ior Bock var mänsklighetens, Kalevalas, urhem egentligen Nyland. Han påstog att hans familj varit förvaltare till denna hemlighet i årtusenden och att grunden till allt ligger i Gumbostrand, Sibbo. Släkten Bock är i rakt nedstigande led söner till Lemminkäinen och Ior var den sista Bocken.

Bock själv dödades i sitt hem för tolv år sen och hans arv förvaltas nu av ett yogaföretag i Helsingfors. Nu är föreningen i ekonomiskt trångmål och säljer Bocks marker för att betala sina skulder.

Mystikko Ior Bock pitelee käsissään veistosta, joka kuvaa vuohenjalkaista ja sarvipäistä miestä, jolla on suuri penis.
Bildtext Ior Bock var mytologifantast och känd bland annat för sina fantasirika historier om Sveaborg där han fungerade som guide.
Bild: PR-Studio

Det är coronapandemin och en svajig ekonomi som tvingar ägaren, yogaföretaget i Helsingfors att realisera Ior Bocks marker. Företaget valde att auktionera ut dem på huutokaupat.com. Yogaföretaget säljer två tomter i Gumbostrand i Sibbo, på den ena tomten finns enligt sagan det omtalade Lemminkäinens tempel.

Enligt den muntliga saga som Ior Bock offentliggjorde på 1980-talet har templet förseglats med en gyllene dörr och bakom dörren finns en skatt.

Fastighetsförmedlaren Timo Kanerva har aldrig haft ett liknande uppdrag.

– De två tomterna i Gumbostrand utgör ett exceptionellt objekt, säger Kanerva och småler brett, först tänkte jag att månne jag förlorar mitt anseende om jag åtar mig uppdraget.

Hans uppdrag är att sälja tre byggplatser, som domineras av ett högt berg. Trots att man i horisonten skymtar havet är det Tempelberget och grottan som gör uppdraget exceptionellt enligt Kanerva.

Objektet har drygt 18 000 sidvisningar vid tiden då denna artikel skrivs och två bud, budgivningen avslutas 29.11.2022. Enligt fastighetsförmedlaren Timo Kanerva är det möjligt att objektet säljs redan innan ifall parterna kommer överens om ett bud.

Här kan du se Svenska Yles arkivmaterial om Ior Bock och Lemminkäinens tempel från åren 1989 och 1990:

Arkivmaterial om Ior Bock och Lemminkäinens tempel. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln