Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ensamseglaren Tapio Lehtinen i sjönöd i ett dygn – hans båt sjönk på 5 minuter: ”Jag gav Asteria ett sista farväl från flotten då hon sjönk”

Uppdaterad 19.11.2022 11:22.
Segelbåt ute på havet.
Bildtext Tapio Lehtinen seglar ensam runt världen med sin segelbåt Asteria. Han deltog även i Golden globe race år 2018.
Bild: Jessie Martin/PPL/GGR

En medtävlande har etablerat kontakt med den förliste Tapio Lehtinen på lördagsmorgonen, efter att han tillbringat natten i en livflotte. Hans segelbåt sjönk på Indiska oceanen på fredagen.

Den här artikeln uppdateras inte längre. Klicka här för de senaste nyheterna om Tapio Lehtinen.

Ensamseglaren Tapio Lehtinens medtävlande Kirsten Neuschäfer har nu kommit så nära Lehtinens livflotte att de två lyckats etablera kontakt och ser varandra.

Det meddelade tävlingsarrangören Golden globe race på lördagsmorgonen.

Nu utreder man hur själva räddningsoperationen ska kunna genomföras på bästa sätt.

Lehtinen meddelade tidigt på lördagsmorgonen finsk tid att han tillbringat natten under stjärnorna i sin livflotte och att han ”sovit som i en vagga”.

Nödsignalen kom tidigt på fredagen

Det är tävlingsarrangören som får meddelanden från Lehtinen via en sändningsapparatur som visar hans position och kan sända textmeddelanden via satellit.

Livflotten är också utrustad med en VHF-radio och en GPS-sändare.

Lehtinens nödsignal sändes ut klockan 06.54 UCT, 08.54 finsk tid på fredagen. Signalen sändes manuellt från en sändare som varit inpackad i Lehtinens livflotte.

Lehtinens båt Asteria sjönk med aktern före på 5 minuter. Han hade tid att veckla ut livflotten och få med sin väska med nödutrustning.

I sitt sista meddelande från Asteria skrev Lehtinen:

”Jag gav Asteria ett sista farväl medan jag stod i flotten och hon sjönk.”

Lehtinen är i en räddningsdräkt men har inga glasögon vilket gör det svårt för honom att läsa och sända meddelanden.

Vädret är gynnsamt med svag vind och en våghöjd på 2,5 meter.

Han befinner sig cirka 450 sjömil (cirka 830 kilometer) sydost om Port Elizabeth på Sydafrikas kust.

Realtidsspåraren som visar Lehtinens position på GGR:s karta har slutat fungera.

karta
Bildtext Lehtinens ungefärliga postition vid den senaste uppdateringen.

Räddningsoperation har inletts: ”Tapio är en erfaren sjöman”

Sjö- och flygräddningscentralen i Sydafrika leder en räddningsoperation för att hitta och få kontakt med Lehtinen. Det närmaste skeppet befann sig vid olyckan på 270 sjömil (cirka 500 kilometer) från Lehtinens position.

GGR uppger på Facebook att de sydafrikanska myndigheterna fått skeppet Darya Gayatri som seglar under Hongkongs flagga att komma till Lehtinens undsättning. Enligt GGR väntas fartyget nå Lehtinen vid 12:00 UTC, eller 14:00 finsk tid.

Lehtinens två närmaste medtävlanden Kirsten Neuschäfer och Abhilash Tomy befinner sig 95 (175 kilometer) respektive 170 sjömil (314 kilometer) från Lehtinens senast kända position. GGR har fått kontakt med Tomy som nu är på väg mot Lehtinen.

”Våra tankar är med Tapio, hans familj och vänner under dessa utmanande tider”, säger GGR:s grundare Don McIntyre i ett pressmeddelande på tävlingens hemsida.

”Tapio är en erfaren sjöman och välförberedd för den här sortens förhållanden. [Vi tackar alla för deras stöttande meddelanden til Tapio och alla som deltar i räddningsoperationen”

Senaste uppdateringen före olyckan: Lugnt väder nära fyrtionde breddgraden

Området Lehtinen befunnit sig i de senaste dagarna har präglats av lätta vindar.

Lehtinens senaste offentliga uppdatering till GGR kom på torsdag morgon den 17 november. I sin korta rapport skriver Lehtinen att vädret är lugnt trots att han befinner sig nära den fyrtionde breddgraden.

I uppdateringen skriver Lehtinen att han försöker hålla fart i båten i ostsydostlig riktning med lättvindsseglet Code0. Han frågar sig också om han borde ha styrt kursen söderut i ett tidigare skede.

Också i sin uppdatering den 16 november klagar Lehtinen över svag och skiftande vind.

Seglingstävling med traditionell utrustning

Startskottet i Golden globe race gick i den franska staden Les Sables-d'Olonne den 4 september 2022. Tävlandena seglar ensamma runt jorden tillbaka till Frankrike och stannar på vissa förutbestämda platser utan att gå i land.

Tapio Lehtinen gjorde sitt senaste stopp i Kapstaden den 9 november då han möttes ute på vattnet av arrangörer och gav intervjuer.

Golden globe race seglas enligt samma traditioner som år 1968 då tävlingen första gången arrangerades av den brittiska tidningen Sunday Times. Det här betyder att ensamseglarna måste klara sig utan modern navigations- och kommunikationsteknologi. I praktiken betyder detta att deltagarna bland annat seglar utan gps, radar och utrustning som bygger på satellitkontakt.

Endast viss säkerhetsutrustning för nödsituationer följer modern standard.

Artikeln uppdaterades 13.55 18.11.2022 med nya uppgifter om att Asteria sjunkit och att Lehtinen befinner sig i sin livflotte och kommunicerar med GGR.

Artikeln uppdaterades 7.40 19.11.2022 med uppgifter om hur Lehtinen tillbringat natten samt när han väntas nås.

Artikeln uppdaterades 8.12 19.11.2022 med uppgiften om att medtävlande nu etablerat kontakt med Lehtinen.

Tapio Lehtinen saapumassa maaliin yksinpurjehdukseltaan.
Bildtext Tapio Lehtinen vid målgångenunder sitt senaste deltagande i Golden globe race 19 maj 2019.
Bild: Christophe-Favreau PPL GGR