Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sviker Centern alltid? – Politiska veteraner beskriver partiet som en ”hal tvål”

Uppdaterad 29.11.2022 13:57.
Annika Saarikko och Antti Kurvinen viskar inför Anna-Maja Henriksson och Tytti Tuppurainen.
Bildtext Skicklig förhandlare eller evig svikare? Veteranpolitiker och emeritusprofessor svarar på om Centern verkligen alltid sviker, eller om det är frågan om smutskastning från andra partiers håll.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Centern brukar beskyllas för att svika sina överenskommelser i politiken. Vi frågade Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Ole Norrback och Göran Djupsund om partiet verkligen gjort sig förtjänt av sitt dåliga rykte.

”Kepu pettää aina”, på svenska ”Centern sviker alltid” är en återkommande kommentar i den finska politiken. Under de senaste veckorna har många frågat sig om det gamla talesättet är en visdom som aldrig slutar upprepa sig.

Veteranpolitikern Jutta Zilliacus (SFP) tycker att uttrycket har förankring i verkligheten.

Enligt oss höll Centern inte alltid sitt ord. Man hade bestämt någonting och alla var eniga men så avvek de ändå. Vi tyckte att de alltid lurade oss, säger Jutta Zilliacus.

Avtal måste hållas, men det har inte alltid gällt Centern, säger Ralf Friberg. Han är långvarig socialdemokrat, diplomat och journalist.

– Att förhandla med Centern är som att försöka hålla en fuktig tvål i näven. Under min tid försökte jag förhandla med Centerns politiker, men det var ohyggligt svårt att komma till skott. Det ser vi faktiskt på sätt och vis nu också när regeringen har en inre kris som i hög grad bygger på att Centern har sina egna intressen, säger Friberg.

Norrback fördömer inte

Före detta ministern och SFP-veteranen Ole Norrback säger att man inte kan säga att de alltid skulle svika. Det handlar snarare om hård förhandlingstaktik. Han kallar uttrycket propagandistiskt.

– Jag har inte en enda gång upplevt att Centern skulle ha svikit en överenskommelse under mina år. Men däremot upplevde jag många gånger att när allting var färdigförhandlat så kom man ännu med något som var viktigt för deras väljare. Och det blev jag nog ibland innerligt trött på, säger Norrback.

Den här taktiken förknippas också med Centern, och kallas ”Iltalypsy”, eller kvällsmjölkning.

– När allt var färdigt förhandlat på morgontimmarna så kunde de ännu komma med något. Det kunde ibland vara irriterande tyckte jag. Man kan bli besviken på dem när de envist håller fast vid sitt, men jag menar, det kan vara en dygd det också. Inte kan man entydigt fördöma det.

En man som ler.
Bildtext Ole Norrback säger att Centerns rykte kommer från deras hårda förhandlingskultur. ”Det är de andra som är svaga om man inte klarar sig”.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– Det är som med tvångssvenskan. Ett fullständigt omotiverat uttryck som hänger kvar, säger Norrback.

Uttrycket tillskrivs den bortgångna socialdemokraten Aimo Kairamo som var chefredaktör för partitidningen Suomen Sosialidemokraatti (i dag Demokraatti) på 1970- och 80-talet. Han odlade uttrycket flitigt i sina texter.

Liknande berättelser skulle gå att konstruera om vilket parti som helst, säger Johanna Vuorelma, politisk forskare vid Helsingfors universitet, i en artikel för Ilta-sanomat.

– Medborgarna måste vara uppmärksamma när de följer politiken och lägga märke vid etablerade tolkningstraditioner – speciellt vid vem som framför dem. De övriga partierna gynnas naturligtvis om Centern uppfattas som opålitlig och en svikare

Centern sviker inte oftare än andra

Emeritusprofessor Göran Djupsund hävdar att det inte finns några direkta vetenskapliga undersökningar om att Centern skulle ha svikit sina överenskommelser oftare än andra partier.

Enligt Djupsund har det snarare att göra med att mittenpartiet Centern haft en unik vågmästarroll som gjort det möjligt att kvällsmjölka och vara tuff i förhandlingar.

Göran Djupsund uttalar sig.
Bildtext Med sitt rekordlåga stöd kan Centern inte bara sitta lugnt i båten utan gör klokt i att syssla med utspel som visar att de är hårda förhandlare inom regeringen, säger Göran Djupsund.
Bild: Bengt Östling / Yle

Centern har traditionellt sett varit ett av de tre stora partierna i finländsk politik. I riksdagsvalet 2015 var de landets största parti på 21 procent med Juha Sipilä som statsminister.

– Nu är de nere på 10 procent i opinionsmätningarna, de har blivit klart svagare. Men oberoende av detta är det svårt att få till stånd en majoritetsregering, antingen med det rödgröna blocket, eller Samlingspartiet och de övriga borgerliga partierna, utan Centern.

Det har alltså ingenting med partiets ideologi att göra, utan man har varit bra på att utnyttja sin unika förhandlingsposition, menar Djupsund. Och då uppfattas det lätt av andra som att de byter positioner och inte håller vad man avtalat om.

Paavo Väyrynen TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 08.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa
Bildtext Paavo Väyrynen (på bilden) är den enda reliken från tiden då uttrycket ”Centern sviker alltid” verkligen hade fog för sig, säger Ralf Friberg (SDP).
Bild: Derrick Frilund / Yle

Katri Kulmuni skrev 2018 ett blogginlägg där hon försökte sticka hål på vad hon kallar den största ”Centermyten”. Hon tycker det är smickrande att just Centern fått bära ett av politikens mest använda talesätt.

”Centern är en unik rörelse som det är mycket svårt att passa in på den traditionella vänster-högerskalan. Det här lär också vara grunden till den osanna myten”, skriver Kulmuni.

”Alla partier skulle göra samma sak”

För fyra år sedan, när Centern som valets största förlorare gick med i en rödmylleregering var det lätt att gissa att regeringsperioden inte skulle blir en dans på rosor. Regeringskoalitioner innehåller alltid ideologiska skiljelinjer, men i regeringen Marins fall har schismerna mellan Centern och De Gröna börjat visa tecken på en verklig splittring.

Det har nu talats om statsministerns dåliga ledarskap som inte kunnat hålla ihop leden, dessutom har Centern utpekats som en ”regeringskumpan från helvetet” som försöker mjölka ut allt de kan för att höja sina rekordlåga opinionssiffror.

– Jag tror att alla partier skulle göra samma sak om de skulle sitta i samma vågmästarposition som Centern. Det har vi märkt under den här mandatperioden, att det har flörtats ganska mycket från borgerligt håll och man har varit kritisk mot Centern och talat om att de är en pantfånge i en rödgrön regering, säger Göran Djupsund.