Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kaius Niemi avgår som ansvarig chefredaktör för Helsingin Sanomat på grund av misstänkt rattfylleri

Uppdaterad 18.11.2022 19:49.
Kaius Niemi interjvuas, mikrofoner från Mtv och Yle.
Bildtext Arkivbild på Kaius Niemi.
Bild: Jani Saikko / Yle

Kaius Niemi misstänks för grovt rattfylleri.

Enligt Helsingin Sanomat ska det misstänkta rattfylleriet ha skett på fredagsmorgonen i Sanomahusets parkeringshall. Niemi lär inte ha varit bakom ratten i trafiken, skriver tidningen.

MTV Uutiset rapporterade på fredagskvällen att Niemi de facto försökte köra ut ur parkeringshallen. Anställda vid ett vaktbolag stoppade försöket.

Vakterna lade märke till att Niemi gick vinglande i parkeringshallen. När Niemi sedan satte sig i bilen och körde iväg, stängde vakterna portarna, uppger MTV Uutiset.

När Niemi körde fram till porten och den inte öppnades, backade han flera gånger och närmade sig porten på nytt. Under de här försöken träffade bilen byggnadens konstruktioner och det blev skador på vänstra sidan av bilen.

Misstänks för grovt rattfylleri

Kaius Niemi misstänks nu för grovt rattfylleri. Gränsen för grovt rattfylleri är 1,2 promilles alkoholhalt i blodet.

Niemi skriver själv om misstankarna i ett inlägg på Twitter, där han ber om ursäkt och berättar att han meddelat Sanomas styrelse om sin avgång.

Antero Mukka kommer att ta över uppdraget som ansvarig chefredaktör tills vidare.

Också Mukka kommenterade händelserna på Twitter. Han skriver att detta är den sorligaste dagen i hans professionella karriär, och att han är extremt ledsen över det som skett, även om Niemis agerande inte kan försvaras. Mukka skriver att Kaius Niemi är en fin journalist och en ledare med vision, som lett Helsingin Sanomats arbete för framtiden. ”Tack för allt, Kaius!”, avslutar Mukka sin tweet.

Artkeln uppdaterades klockan 19.49 med nya uppgifter från MTV Uutset.