Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens VM-panel har sagt sitt: Storfavoriten tar guldet, turneringens flopp kommer från Europa och skyttekungen lämnar VM-fotbollen med stil

Från 2022
Harry Kane, Lionel Messi och Kylian Mbappé i samma bild.
Bildtext Blir det här Harry Kanes, Lionel Messis eller Kylian Mbappés VM-turnering?
Bild: All Over Press & Lehtikuva/AFP

Vem blir herre på VM-täppan? Vem går bort sig i den qatariska värmen? Vem är hetast i turneringen? Fotbolls-VM ska starta och här är tipsen från Yle Sportens expertpanel.

VM-premiär på söndag, och efter det väntar en månad av fotboll innan en ny världsmästare koras.

VM-finalen i Qatar spelas den 18 december – och frågan är vilket landslag som lyfter den klassiska pokalen. Och vilket landslag gjorde bort sig långt före finalen?

Vår VM-panel med experterna Jani Lyyski, Minea Lassas och Kasper Hämäläinen samt Yle Sporten-trion Christoffer Herberts, Chriso Vuojärvi och Mats Ahlnäs svarar på frågorna. Återstår att se om någon träffar rätt.

1) Vilket landslag vinner VM-guld?

Jani Lyyski: Brasilien. Många andra har också Brasilien som favorit, med all rätta. De har en otroligt stark trupp, kan rotera spelare i matcher och har dessutom spelare som är vana vid varmt klimat.

Chriso Vuojärvi: Argentina. VM är svanesången i landslaget för Lionel Messi och jag har känslan av att han kommer att lyfta sig till sin fornstora nivå och lotsa Argentina hela vägen fram.

Kasper Hämäläinen: Brasilien.

Minea Lassas: Brasilien. Med ett starkt spelarmaterial i fantastisk form och en omtyckt tränare är Brasilien den största guldfavoriten.

Neymar skrattar på träning.
Bildtext Det leende landslaget i Qatar? Neymars Brasilien är en klar guldfavorit.
Bild: DiaEsportivo/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

Christoffer Herberts: Brasilien. Skicklig tränare, rutinerade spelare, bäst målvakter – och anfallsbredden som behövs med ett ovanligt tajt schema. Och alla som tror på fotbollskonspirationer noterar att Fifa gärna ser en mästare från Sydamerika efter det europeiska Qatar-larmet.

Mats Ahlnäs: Tyskland. Någon ska gå mot den sydamerikanska strömmen – och Hansi Flick startar med en samspelt elva fylld av nuvarande eller tidigare Bayern München-spelare. Får jobba utan den största guldpressen efter två raka magplask i mästerskap.

2) Vilket landslag blir den stora floppen?

Jani Lyyski: Något lag från Europa, tyvärr, troligen Belgien. Deras gyllene generation var på väg nedåt redan i senaste EM. Pånyttfödelse eller flopp? Flopp.

Chriso Vuojärvi: Portugal. Cristiano Ronaldo förpestar stämningen också i Portugals omklädningsrum. Sorti redan i och med gruppspelet.

Kasper Hämäläinen: Tyskland.

Belgien tränar i Qatar 2022.
Bildtext Är Belgiens tid som en stormakt över?
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Minea Lassas: Belgien. Bronsmedaljör 2018 och rankad världstvåa, men en knepig grupp och en åldersstigen trupp kan bädda för flopp för Belgien.

Christoffer Herberts: Danmark. Flopp och flopp, men danskarna är hajpade, hyllade och utsedda till VM:s stora svarta häst. Sämre än sitt rykte, visst tar det slut senast i åttondelen när det gäller?

Mats Ahlnäs: Belgien. Man får stå för det som man en gång har slagit fast. Belgiens nya generation håller inte semifinalnivå, den gamla är kvar och är för långsam. Ryker allra senast i åttondelen.

3) Vem blir skyttekung?

Jani Lyyski: Till alla shamaner har jag en bedjan. Låt oss få uppleva Lionel Messis storhetstid en sista gång och ge honom många mål i VM.

Chriso Vuojärvi: Lautaro Martinez. Den argentinska tjuren pangar in fyra baljor i öppningsmatchen mot Saudiarabien och gör två–tre pytsar till på vägen till VM-guldet.

Kasper Hämäläinen: Neymar.

Minea Lassas: Lionel Messi. Stjärnan är i toppform, Argentina lär gå riktigt långt och grupp C känns rätt så förlåtande. Man unnar ju honom det perfekta slutet på landslagskarriären.

Lionel Messi firar mål i landslaget.
Bildtext Blir Lionel Messi skyttekung i sitt sista VM?
Bild: Lehtikuva/AFP

Christoffer Herberts: Harry Kane. Världens mest undervärderade spelare, behöver inte ens vara i form. Också sönderspelad och ur slag gör han ett halvdussin mål med en normalinsats.

Mats Ahlnäs: Kylian Mbappé. Skytteligor vinns ofta i gruppspelet – och Frankrike har två enkla lag att träna målskyttet mot.

Jani Lyyski, Minea Lassas och Kasper Hämäläinen kommer att finnas med i det svenskspråkiga kommentatorsbåset under VM. Även Peter Lundberg, Marianne Miettinen och Tim Sparv är med som experter i sändningarna.

Diskussion om artikeln