Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu ordnas det julfester i Borgå igen – men brist på personal tvingar vissa krögare att tacka nej till bokningar

Ett festdukat bord med vinglas och blåa servetter. I bakgrunden syns en kvinna som lägger sista handen på dukningen.
Bildtext Många företag ordnar julfester i Borgå i år och det finns en efterfrågan på samvaro efter två jular med coronarestriktioner.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Efter två festfattiga jular ordnar företagen julfester för personalen igen. Men att krögare har personal som kan jobba på festerna är inte längre en självklarhet.

Kiala gård står mörk och tyst, bara i den gamla spritfabriken lyser det i fönstren. Inne i byggnaden står Irmeli Veittikoski och lägger sista handen på en dukning inför en födelsedagsfest.

Hon är en av ägarna bakom Café Cabriole i Borgå, som också sköter trakteringen i de tre festlokalerna på Kiala gård.

Efter en coronapaus på två år är företagets bokningskalender inför jul rätt så full. Julfestsäsongen startade i mitten av november i år.

– Det känns som innan pandemin. Julfesterna har nog kommit i gång igen, konstaterar hon.

Julfestsäsongen är tillbaka till vad den var innan pandemin men personalbristen ställer till det för krögaren Irmeli Veittikoski

11:00

Det som gör årets säsong speciell är att Veittikoski för första gången under sin karriär måste tacka nej till vissa bokningar.

I dagsläget har hon inte så mycket personal att hon kan ordna tillställningar i de tre lokalerna på Kiala gård och på caféet inne i centrum samtidigt.

En kvinna står bakom en bardisk och tittar in i kameran.
Bildtext Vem som helst kan inte agera servitör på en julfest. I personalen måste det finnas sådana som vet hur saker ska gå till, säger Irmeli Veittikoski i Borgå.
Bild: Malin Valtonen / Yle

– Vi satsar på hög servicegrad, så personalen som jobbar måste vara sakkunnig. Många tycker att vem som helst kan servera, men stommen måste bestå av sådana som är invigda i arbetet, förklarar hon.

Bokningar på kort varsel

Alla som jobbade på restaurang innan pandemin har inte fortsatt i branschen. Personalbristen har märkts av både lokalt i Östnyland och på nationellt håll.

Också på Sannäs och Haiko gård i Borgå har det varit brist på personal. Just nu är läget under kontroll, men det har varit mycket jobb och långa dagar, konstaterar restaurangchefen Taru Uotila i Haiko.

På Haiko gård har man också märkt att pandemin gjort att många besökare gör sin bokning på kort varsel. Det betyder att en helg kan bli fullbokad på bara några dagars varsel, vilket i sin tur gör det svårt att i god tid se till att det finns tillräckligt med personal på jobb, säger Uotila.

Efter coronan finns det definitivt ett behov och en efterfrågan på gemensamma aktiviteter

Johanna Sainio, Sannäs gård

En förändring som påverkat krögarna positivt är att julfesterna inte längre behöver vara spritdränkta tillställningar som alltid ordnas på en fredag eller lördag.

Det betyder att tillställningarna kan spridas ut över hela veckan och krögarna kan ta emot fler bokningar, säger Irmeli Veittikoski.

En julfest behöver inte heller ordnas på kvällen, en del firar också på dagen, tillägger Taru Uotila.

Privatpersoner och företagsgäng firar i Borgå

På gårdarna i Sannäs och Haiko väntar man sig både festsugna privatpersoner och traditionella företagsgäng inför jul.

Båda företagen bjuder i år på show med middag under några utvalda kvällar och dessutom traditionell jullunch i december.

Folk strömmar till Haiko gårds loppis
Bildtext Haiko gård väntar sig många besökare inför jul, både företagsgrupper och privatpersoner. Arkivbild.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

I vanliga fall kommer Sannäs gårds gäster från olika delar av landet för att delta i en konferens. Inför jul skiftar fokuset till att kretsa mer kring mat och fest och besökarna är huvudsakligen från närområdet, berättar direktören Johanna Sainio.

– Efter coronan finns det definitivt ett behov och en efterfrågan på gemensamma aktiviteter, säger Sainio.

På Haiko gård är middagarna med show slutsålda och enligt Taru Uotila har det varit ganska lätt att få platserna att gå åt i år.

Haiko gård väntar sig också många besökare under det veckoslut då de stora julmarknaderna ordnas i Borgå. Det är alltid en bra helg för hotellet och restaurangen, berättar Uotila.

Diskussion om artikeln