Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: En härlig helikoptertur med Alfons Åberg

Uppdaterad 18.11.2022 17:46.

Aja, baja Alfons Åberg på Svenska Teatern är en förtjusande föreställning om Alfons, Pappa, katten Pussel och Mållgan som bjuder på musik och mycket värme.

Alfons Åberg (Patrick Henriksen) och hans pappa (Robert Kock) har flyttat till en ny del av staden. När de flyttat klart blir Pappa trött och vill läsa tidningen i lugn och ro. Men Alfons får tråkigt, han vill leka tillsammans eller helst titta på verktygslådan. Pappa tycker han ska leka med katten Pussel (Markus Riuttu) istället eller gå ut på gården.

Men det är läskigt på gården. Alfons försöker samla mod att säga hej till någon men de andra barnen är stora och främmande, och strax kommer han in igen. Först när han äntligen får leka med verktygslådan och bygger en helikopter blir det riktigt roligt.

Aja, baja Alfons Åberg är en förtjusande teaterföreställning för barn i regi av David Sandqvist baserad på Gunilla Bergströms klassiska bilderböcker.

Milja Salovaaras scenografi och kostymer har ett mjukt och humoristiskt formspråk. Alfons och hans pappa är klädda i bilderböckernas murriga och pösiga kläder, inredningen går i karaktäristiska snusbruna sjuttiotalsfärger.

En skådespelare klättrar på lådor och sträcker sig efter en verktygsback. En annan sitter och läser tidning.
Bildtext Scenografin och kostymerna av Milja Salovaara tar vara på den snusbruna färgsättningen i Bergströms bilderböcker.
Bild: Cata Portin

Mållgan är också med

Vi får också träffa Alfons den osynliga bästisen Mållgan, som uppenbarar sig i en elegant sekvens där pianot börjar spela sig självt och Riuttu gör en smidig förvandling från katten Pussel till fantasivännen. Den starka och mångkunniga Mållgan är ändå en ganska passiv lekkamrat. Tur att Alfons till slut träffar en kompis att leka med på gården!

Aja, baja Alfons Åberg är en genomgående välgjord och välspelad föreställning. Den bjuder på en generös musik- och ljudvärld som berikar den sceniska gestaltningen.

En man klädd som en vit katt sitter och spelar piano.
Bildtext Föreställningen bjuder på mycket livemusik och en fyndig ljudvärld av Kristian Ekholm.
Bild: Cata Portin

Men sångnumren tjänar också till att förmedla det fina i Bergströms böcker som bygger på att Alfons inte är märkvärdig på något sätt, men han är fin och viktig och bäst som han är.

Aja, baja Alfons Åberg är en rolig och vacker teaterföreställning med gott om värme för de vardagliga stunder som livet i den lilla familjen består av.

Svenska Teatern: Aja, baja Alfons Åberg! Av Gunilla Bergström. På scen: Robert Kock, Markus Riuttu, Patrick Henriksen. Dramatisering Hans Kumlien. Regi David Sandqvist. Scenografi och kostym Milja Salovaara. Mask Maria Karhu. Ljud Kristian Ekholm. Ljus: Tom Laurmaa, Fritjof Brandt. Kompositör Georg Riedel. Musikarrangemang Robert Kock.