Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Halshuggna kroppar och bilbomber – tidigare stabila Ecuador håller på att förvandlas till en narkostat då mexikanska karteller får fotfäste

Ecuador håller på att förvandlas till en narkostat - Spela upp på Arenan

President Guillermo Lasso har utlyst undantagstillstånd i ytterligare tre provinser. Det efter en blodig start på månaden med bilbomber, halshuggna kroppar, fängelseuppror och döda poliser.

Attackerna kom som en hämnd efter att flera fångar från landets våldsammaste fängelse förflyttades. De kriminella gängen, som i praktiken styr fängelserna, hade varnat för våldsamheter ifall fångarna skulle förflyttas.

I en av de drabbade provinserna Guayas säger en kvinna att det är som att plötsligt ha vaknat till en ny skrämmande verklighet.

En äldre dam i centrum av Guayaquil i Ecuador.
Bildtext Sonia säger att rädslan sprider sig i Guaya efter våldsamheterna.
Bild: Mira Myllyniemi / Yle

– Aldrig tidigare i vårt land har jag hört om något sådant här. Vårt land var lugnt. Men det här med avrättningar och bilbomber skrämmer oss. Vi vågar inte gå ut på gatorna, säger Sonia, som inte vill gå ut med sitt efternamn.

Rädslan sprider sig

Det är få som vågar uttala sig om saken av rädsla för det som de kallar för maffian.

– Det är personer som kommer från andra länder. Det sägs att de kommer från Mexiko, säger Sonia.

Ecuador ligger mellan de två största producenterna av kokain, Colombia och Peru, och är därför ett viktigt transitland för kokainet som ska till Europa och USA.

Polisstation i Guayaquil som bombhotats av gäng som antas samarbeta med kartellerna.
Bildtext Bland annat har polisstationer bombhotats då gängen försöker trycka på rättsväsendet.
Bild: Mira Myllyniemi / Yle

De senaste åren har drogkartellerna börjat strida om smugglingsrutterna genom Ecuador.

Därför har det skett en explosionsartad ökning av våld både innanför och utanför fängelserna.

Kartellerna tar våldet med sig

De brutala metoderna, som aldrig tidigare skådats i Ecuador, antyder att de mexikanska kartellerna har ett inflytande på de lokala kriminella gängen.

Johanna Espín, docent i säkerhet och försvar på universitetet IAEN, säger att det alltid har förekommit våld i Ecuador, men inte så här grovt våld.

Johanna Espín, docent i säkerhet och försvar på universitet AIEM i Ecuador.
Bild: Mira Myllyniemi / Yle

– Vi har aldrig stött på fall av till exempel avrättningar, utpressning av domare och alla rättsväsendets aktörer, halshuggning, hängda kroppar. Det är uttryck för våld som vi har sett i andra sammanhang, som i Mexiko.

Kan ännu bekämpas

Enligt Espín är Ecuador nu på väg att bli en narkostat.

– För mig är detta ett avgörande ögonblick att fatta beslut som gör att vi inte blir en narkostat. Men om vi tittar på olika scenarier, som scenarier från Mexiko och Colombia, så kan vi faktiskt se paralleller och tecken på vart Ecuador är på väg.

Espín tror att det fortfarande går att vidta åtgärder för att landet inte ska råka ut för samma öde som bland annat Mexiko och Colombia.

– Men om vi fortsätter så här kommer vi helt klart att råka ut för det till sist.