Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleksej Navalnyj förflyttades till isoleringscell: ”De gör det för att tysta mig”

En rättssal i Moskva visar Aleksej Navalnyj via en videolänk från fängelsekolonin.
Bildtext En rättssal i Moskva visar Aleksej Navalnyj via en videolänk från fängelsekolonin. 24.5.2022.
Bild: Lehtikuva

Den ryska oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj uppger att han placerats i isolering. Enligt honom vill myndigheterna på det sättet tysta honom. Hittills har han kunnat kommunicera med omvärlden.

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Alexej Navalnyj säger att han har flyttats till en liten, isolerad cell och att han inte får ta emot sin familj.

Den trånga cellen används för fångar som anses bete sig illa. ”Gratulera mig! Jag har flyttat upp en nivå i hierarkin av fängelseförbrytare”, skriver han på Twitter.

Han säger också att hans plikt är att inte vara rädd och att inte vara tyst.

Det är här, i straffkoloni nr 2 i Pokrov ett hundratal kilometer från Moskva, som Navalnyj hålls fängslad.
Bildtext Straffkolonin i staden Pokrov dit oppositionsledaren Alexej Navalnyj fördes. 6.4.2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Har inte sett sin hustru, sina barn eller sina föräldrar på flera månader

Under de hårdare fängelseförhållandena får han bara två böcker, och han får inte ta emot längre familjebesök, säger han.

Navalnyj säger att bara några dagar innan hans nära familjemedlemmar skulle besöka honom meddelade fängelsetjänstemän att han betraktas som en ”grov lagöverträdare” och att han flyttas över till en trång cell där långtidsbesök inte är tillåtna.

Långtidsbesök innebär att internerade kan tillbringa upp till tre dagar med sina släktingar på en plats i den anläggning där de hålls fängslade.

”Så jag kommer inte att få ha fler besök ... jaja, jag tar det filosofiskt. De gör det för att tysta mig”, säger han en serie tweetar.

Aleksej Navalnyj säger att han inte har sett sin hustru, sina barn eller sina föräldrar på flera månader.

Han avslutar sin tweetserie med att uppmana folk att kämpa emot kriget och Putin.

Aleksej Navalnyj
Bildtext Aleksej Navalnyj i en glascell under en domstolsförhandling. En distriktsdomstol i Moskva den 20 februari 2021.
Bild: Lehtikuva

Kritiserar högljutt president Putin

Navalnyj, som är president Vladimir Putins mest högljudda kritiker, avtjänar ett fängelsestraff på åtminstone nio år. Enligt honom ligger det politiska motiv bakom den rad av anklagelser som riktas mot honom. Åtalen handlar om allt från bedrägeri och domstolsförakt till kränkning av villkorlig frigivning.

Den 46 år gamla Navalnyj greps i januari 2021 när han återvände från Tyskland där han hade återhämtat sig från en giftattack som nästan tog livet av honom. Han beskyller Kreml för att ha försökt förgifta honom.

I oktober sa Navalnyj att myndigheterna hade öppnat en ny process mot honom och att han nu anklagas för att ha främjat terrorism och extremism vilket potentiellt kan mer än fördubbla hans straff.

Navalnyj håller kontakt med allmänheten på sociala medier, och han har också skickat meddelanden via sitt juridiska team sedan han greps.

Enligt Navalnyj är isolering vanligtvis en tillfällig åtgärd i det fängelse där han befinner sig, men nu fick han beskedet att isoleringen för hans del blir permanent.

Isoleringen innebär att hans möjlighet att kommunicera med omvärlden minskar.

Källor. AFP, Reuters