Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato: Ryska jaktplan agerade farligt på Östersjön

Uppdaterad 19.11.2022 07:27.
Ryska Suchoj Su-34 fotograferade av flygvapnet över Östersjön i december 2014.
Bildtext Ryska jaktplan misstänks för att ha flugit alltför nära Natofartyg på Östersjön. Bilden är en arkivbild på ryska Ryska Suchoj Su-34 fotograferade av flygvapnet över Östersjön i december 2014.
Bild: Flygvapnet

Två ryska plan flög i torsdags farligt nära Natofartyg, enligt alliansen.

Ryska jaktplan agerade oprofessionellt och farligt på Östersjön i veckan, skriver försvarsalliansen Nato i ett pressmeddelande.

Enligt meddelandet ska två ryska plan i torsdags ha närmat sig Natos fartyg utan att svara på kontaktförsök.

Flygen ska ha passerat fartygen på 91 meters höjd och på 73 meters avstånd.

Nato betecknar agerandet som riskabelt i och med att händelsen ägde rum inom en farozon, som var reserverad för luftvärnsövningar. Att de ryska planen flög så nära Natofartygen ökade också risken för misstag eller olyckor, skriver alliansen i pressmeddelandet.

Vidare heter det att Nato inte söker konfrontation och att alliansen inte utgör något hot för någon.

I pressmeddelandet framgår det inte var på Östersjön incidenten ägde rum.

Nato har ökat sin aktivitet i Östersjön i anslutning till Finlands och Sveriges medlemskapsprocess. Åtminstone norska, danska och holländska fartyg deltar i de olika övningarna.

Spänt förhållande

Förhållandet mellan Nato och Ryssland har försämrats sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina i februari. Flera incidenter har ökat spänningen.

I veckan orsakade spekulationerna kring den robot som flög in i Polen och som orsakade två personers död tillfälligt tilltagen oro, tills det kom fram att det sannolikt rörde sig om en ukrainsk luftvärnspjäs som av misstag kommit in över Polen.

På fredagen meddelade den svenska säkerhetspolisen och en åklagare att det nu står helt klart att explosionerna i gasledningarna North Stream i Östersjöns botten i höstas var resultat av sabotage.

Källor: AFP, Nato, STT, Yle

Artikeln uppdaterad 06.44 med bakgrund.