Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Erika Pykäläinen vill göra en “Sara Hector” – de finländska damerna utmanare i hemmatävlingen

Uppdaterad 19.11.2022 13:42.
Damernas slalom i Levi, åk 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Alla alpina ögon riktas den här helgen mot Levi. Efter tre inställda tävlingshelger får damerna äntligen göra upp om världscuppoäng då fyra finländskor försöker hävda sig bland storstjärnorna.

För fyra veckor sedan skulle damerna inleda världscupen i Sölden i Österrike, men då kom det för mycket nederbörd från himlen. Även tävlingarna i Zermatt/Cervinia och Lech/Zürs ställdes in, båda på grund av för lite snö i tävlingsbacken.

Nu är världseliten i Levi och inget ser ut att kunna stoppa damerna från att tävla. Förhållandena i Finland är nära på perfekta och Levi Black-pisten är i ypperligt skick.

Fyra finländska utmanare

Under de senaste säsongerna har Rosa Pohjalainen och Nella Korpio glimtat till i världscupen, men båda saknas på grund av skador. Pohjolainen missar hela säsongen efter att ha slitit av korsbandet i april och Korpio missar tävlingarna i Levi då hon lider av ryggbesvär.

Istället är det Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen som får axla det största ansvaret vad blåvita framgångar beträffar. Charlotte Henriksson och Riia Pallari är mest ute efter att samla värdefull erfarenhet från den högsta tävlingsnivån.

Förra året var Erika Pykäläinen nära att ta sig vidare till den andra omgången, men hon fick nöja sig med en 37:e plats. I år har hon lagt ribban högre.

– Andra åket är realistiskt. Förra året var jag nära med ett så kallat normalt åk. Om jag kunde lyfta mig några snäpp i helgen ska det vara fullt möjligt, säger Pykäläinen till Yle Sporten före säsongspremiären.

Det var meningen att 21-åringen från Hyvinkään Slalomseura skulle ha deltagit i storslalomtävlingen i Sölden. Nu har hon och alla andra damåkare fått vänta en extra månad före de första poängen delas ut.

– Jag var lite nervös inför Sölden så nu känns det inte lika pirrigt. Fast hur jag känner inför tävlingen brukar klarna först under banbesiktningen.

Vill utnyttja storslalomkunnandet likt olympiska guldmedaljören

Erika Pykäläinen är en mångsidig åkare med en klar favoritdisciplin, nämligen storslalom. I Levi är det ändå de kortare skidorna och portavståndena som gäller.

– Storslalom känns naturligare för mig och det är via den disciplinen jag vill närma mig världstoppen. Slalomen är ett viktigt komplement, åtminstone enligt mina tränare. Om ett par år kan det bli aktuellt med super-G.

En åkare som nått framgångar i storslalom och efter det nosat på världseliten i slalom är Sveriges Sara Hector.

Hector vann OS-guld med de längre skidorna under fötterna och var fem före att ta en slalommedalj i Peking, före en oturlig uråkning i den andra omgången. I världscupen knep hon fyra placeringar bland de tio främsta under förra säsongen.

Diskussion om artikeln