Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ensamseglaren Tapio Lehtinen har räddats av sin medtävlare efter ett dygn i sjönöd – har fått en kaptenssup och varm soppa ombord

Uppdaterad 19.11.2022 15:32.
Segelbåt ute på havet.
Bildtext Tapio Lehtinen fick vänta på hjälp i ett dygn.
Bild: Peter Foerthmann/Windpilot and Les Gallagher/Fishpics/PPL

Efter ett dygn på en livflotte i Indiska oceanen räddades Tapio Lehtinen av medtävlaren Kirsten Neuschäfer och förflyttades därpå till ett fartyg.

På fredagsmorgonen sjönk Tapio Lehtinens segelbåt på fem minuter. Lehtinen hann ta i bruk sin livflotte och skickade ut en nödsignal.

Räddningsoperationen inleddes omgående och ett dygn efter att segelbåten förlist räddades Lehtinen av sin medtävlare Kirsten Neuschäfer.

Arrangören för Golden Global Race skriver på Facebook att Neuschäfer klockan 10.05 på lördagsmorgonen meddelade att hon plockat upp Lehtinen i sin segelbåt. Neuschäfers rapport kan höras på arrangörens Soundcloudkonto. Arrangören skriver att Neuschäfer är lättad och att hon nu kan återuppta sin tävling.

Då Svenska Yle talar med Samuel Sorainen, kommunikationsansvarig i Lehtinens team, strax efter att meddelandet kommit beskriver han stämningen som lättad.

– Han fick en kaptenssup då han kom ombord på Kirstens fartyg och i nuläget vet vi att han mår bra så vi kan vara lugna. Nu är känslan på topp, det som var värst var stunderna innan det första meddelandet från livflotten. Efter det kunde jag vara mer lugn då vi vet vilken kunskap kaptenen besitter men självklart har vi väntat på nya meddelanden hela tiden.

Tapio Lehtinens båt Asteria.
Bildtext Tapio Lehtinens båt Asteria sjönk utanför Sydafrika.
Bild: Lehtikuva / SEBASTIEN SALOM-GOMIS

Lehtinen befinner sig nu på bulkfartyget Darya Gayatri där han kommer genomgå en läkarundersökning. Fartyget är på väg mot Kina och hamnen Rizhao. De förväntas vara framme på självständighetsdagen den 6 december.

Sorainen har inte haft direkt kontakt med Lehtinen utan kommunikationen har skett via arrangörerna, men han hoppas på att kunna tala med Lehtinen efter läkarundersökningen.

– Vi vet inte vad som hänt ombord på Asteria då hon sjönk, men nu behöver vi inte spekulera så länge mera då vi säkert får höra mera av Tapio snart.

En dusch, torra kläder och varm soppa

Enligt ett pressmeddelande från Tapio Lehtinens team tappade Lehtinen sin egen satellittelefon i havet, men hans närstående har fått rapporter från fraktfartyget.

– Vi fick precis ett textmeddelande från fartyget, där Tapio berättar att han tagit en dusch, fått på sig torra kläder och i sig varm soppa. Vi försöker få till bättre kommunikation med honom men när det sker vet vi inte än, säger Pia Grönblom, Lehtinens team manager.

Kaptenens dotter Silja Frost beskriver i pressmeddelandet den absurda situation som följde på samtalet där hon fick höra om nödsignalen.

– Tapios anpassningsförmåga till vilken situation som helst är av bästa klass. Det verkar vara så att han till slut njöt av sin natt på livflotten och sov nog bättre än alla vi andra hemma i Finland.

Dokumentärfilm om Golden Globe Race (på finska) - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad 19.11.2022 klockan 12:08 med Samuel Sorainens kommentarer.

Artikeln uppdaterad 19.11.2022 klockan 13:09 med information om vart fartyget Darya Gayatari är på väg.

Artikeln uppdaterad 19.11.2022 klockan 15:27 med kommentarer från pressmeddelandet.

Diskussion om artikeln