Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Med en dag till VM-premiären gick Gianni Infantino till attack mot västvärlden och försvarade Qatar: ”Titta på vad européer har gjort i 3000 år”

Uppdaterad 19.11.2022 15:40.
Gianni Infantino på presskonferens i Doha.
Bildtext Fifas ordförande Gianni Infantino.
Bild: IMAGO/Moritz Müller/ All Over Press

Dagen före VM-premiären i Qatar tog Gianni Infantino till orda och sågade västvärlden och den stenhårda kritiken mot värdnationen. "Vi borde be om ursäkt innan vi ger andra lektioner", säger Fifas ordförande.

I nästan en timme pågick Gianni Infantinos monolog i Doha. Fifas ordförande mötte medierna inför VM-starten i Qatar – och han höll inte igen.

I internationella medier beskrivs Infantinos tal till fotbollsvärlden som exceptionellt i sin framtoning. Han försvarade Qatar och kritiserade hur medierna i västvärlden har rapporterat om värdlandet.

– Vi har fått lektioner från Europa och väst. Enligt mig borde vi titta på vad européer har gjort i 3 000 år och sedan be om ursäkt i 3 000 år för det innan vi ger andra lektioner i moral, säger Infantino.

– Det finns saker i Qatar som inte fungerar och det ska man peka på. Men den här moralpredikan från västvärlden är ensidig. Det är bara hyckleri.

Tätt efter Infantinos framträdande träffade Yle Sporten det norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness i Doha. Hon kritiserar Infantinos uttalanden och säger att han frångick Fifas egna förhållningssätt.

– Han införde en policy om mänskliga rättigheter i Fifa och att det ska vara ett kriterium i ansökningsprocesser. Sedan väljer han att göra politik av mänskliga rättigheter, revidera sina egna reformer och reducera den konkreta och rimliga kritiken mot Qatar till att handla om dubbelmoral från västvärlden.

– Det är ju fel. Det blir märkligt om mänskliga rättigheter är politik inom fotbollen i framtiden.

Lise Klaveness blir intervjuad i Doha.
Bildtext Lise Klaveness.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Då Yle Sporten träffar det finska fotbollsförbundets ordförande Ari Lahti har han inte hört om Infantinos utspel, men han tycker att Fifabossen inte har tummen på pulsen.

– Han har milt sagt framstått som naiv. Jag vet inte om hans pr-ansvariga har missat hur det här ska landa i Europa. Gianni Infantino har tagit Fifa åt rätt håll med ökad transparens, men de här utspelen passar inte i det här kritiska läget.

Känner du förtroende för Infantino som Fifas ordförande?

– Jag litar på honom.

”Känner mig som qatarier, arab, afrikan”

Qatar valdes till VM-värd för tolv år sedan. Sedan dess har medier genomlyst ansökningsprocessen och hur Qatar köpte röster.

Man har berättat om migrantarbetarnas förfärliga arbetssituation och alla dödsfall som kopplas till arrangemanget. Kritiken har riktats mot Qatars brist på mänskliga rättigheter och landets förhållningssätt till kvinnors rättigheter och sexuella minoriteter.

Enligt Infantino har rapporteringen inte innehållit några nyanser.

– Jag försvarar fotbollen och rättvisan. Vem bryr sig om arbetarna? Fifa. Fotbollen gör det, VM gör det. Och Qatar gör det också.

I öppningen av den långa monologen sa Infantino:

– I dag har jag starka känslor. Jag känner mig som en qatarier. Jag känner mig som en arab. Jag känner mig som en afrikan. Jag känner mig som en homosexuell. Jag känner mig som en migrantarbetare.

Han kopplade ihop det här med sin egen uppväxt som italienare i Schweiz. Han säger sig ha blivit mobbad för sitt röda hår och fräknar.

– Vad gör man då? Man slåss inte, man förolämpar inte. Man försöker skaffa sig vänner. Det borde vi också göra.

”Ni kan korsfästa mig”

I går kom beskedet att VM-arrangören väljer att förbjuda ölförsäljning på arenorna i Qatar. Fifa har ett lukrativt sponsoravtal med Budweiser, men deras öl får alltså inte säljas på VM-arenorna.

Förbudet hänger ihop med Qatars strikta syn på alkohol.

– Om det är vårt största problem under VM kan jag omedelbart avgå, åka till en strand och koppla av, säger Infantino.

– Jag kan garantera att varje beslut som tas under VM är gemensamt fattat mellan Qatar och Fifa. Det finns många områden för supportrar där man kan köpa alkohol. Jag tror att man överlever utan alkohol tre timmar per dag.

Han medgav att beskedet inte är bra för Budweiser.

– Om ett par veckor skakar vi hand och fortsätter samarbetet mot VM 2026.

Om ni vill kritisera så ska ni inte vända er till spelare eller tränare. Ni kan korsfästa mig, därför är jag här

Och slutligen vände Infantino sig till mediekåren som avrundning på en högst anmärkningsvärd sittning med journalister.

– Om ni vill kritisera så ska ni inte vända er till spelare eller tränare. Ni kan korsfästa mig, därför är jag här. Kritisera ingen annan. Kritisera inte Qatar. Vill vi fortsätta spotta på andra för att de ser annorlunda ut eller känns annorlunda?

Texten uppdaterad klockan 13.41 med kommentarer från Klaveness.

Texten uppdaterad klockan 15.40 med kommentarer från Lahti.